Konferencija „Atgal į gamtą“ išplaukė į tarptautinius vandenis

Prienų „Žiburio“ gimnazija – tai nedidelio miesto, kuriame gyvena vos 10 000 gyventojų, mokykla. Dauguma žmonių mano, jog geriausios šalies mokyklos yra įsikūrusios dideliuose miestuose, tačiau mūsų krašto mokykla savo vykdomomis veiklomis gali paneigti visus stereotipus.

 

Gegužės 6 dieną „Žiburio“ gimnazija kvietė moksleivius į tarptautinę mokinių aplinkotyros ir anglų kalbos konferenciją „Atgal į gamtą“. Į ketvirtus metus organizuojamą konferenciją šiemet moksleiviai atvyko ne tik iš visos Lietuvos, bet ir iš Estijos, Graikijos, Jungtinės Karalystės bei Jordanijos.
Konferencijos dalyvius sveikino „Žiburio“ gimnazijos direktorė Irma Kačinauskienė, Švietimo skyriaus vyr. specialistė Laimutė Jančiukienė. Gražių žodžių negailėjo ir LR Seimo nario Andriaus Palionio padėjėja Valė Petkevičienė, kuri džiaugėsi į tarptautinius vandenis išplaukusia konferencija bei Seimo nario vardu dėkojo vienai iš šio nuostabaus projekto organizatorių – gimnazijos biologijos mokytojai Rasai Kučinskienei.
Po sveikinimų trumpą paskaitą apie Jungtinių Amerikos Valstijų nacionalinius parkus skaitė Ani Muradyan (JAV Ambasados politikos pareigūnė). Medinės nendrinukės vykdomus tyrimus ir perimvietėse, ir žiemavietėse pristatė dr. Žydrūnas Preikša (Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Miškų ir ekologijos katedros lektorius). Vėliau dalyviai išsiskirstė į sekcijas, kuriose pristatė savo pranešimus, skaitomus lietuvių ir anglų kalbomis. Moksleiviai diskutavo, regis, nevaikiškomis temomis, o ir pranešimų būta įvairių: apie evoliucijos teorijas, aktyvią gyvenseną, miego įtaką mokslams ar apyrankes, padedančas mesti rūkyti. Komisijos nariams įvertinus pranešimus, išrinkti ir geriausi darbai, kurie buvo vertinami remiantis moksliškumo, kūrybiškumo, pateikimo ir pristatymo kokybės kriterijais.
Ši konferencija unikali ir tuo, kad jos metu moksleiviai išbandė save praktiniuose užsiėmimuose, kuriuos vedė patyrę savo srities specialistai. Mokiniai tyrė mielių gyvybingumą, spalvotųjų metalų junginius, įsitraukė į magiškosios chemijos veiklą, nustatinėjo lichenizuotų aukšliagrybių rūšinę įvairovę bei susipažino su motyvacija, kaip mokymosi sėkmės garantu.
„Tiriamojo darbo ir praktinių veiklų metu mokiniai skatinami išsiugdyti sisteminius mokslinio tyrimo darbo įgūdžius (išmokti savarankiškai naudotis papildoma literatūra, apdoroti ir analizuoti stebėjimų duomenis, apibendrinti gautus rezultatus); mokytis laisvai protauti: suprasti idėjas ir koncepcijas; jomis, pastebėjimais ir eksperimentais remiantis daryti logiškas išvadas ir logiškus sprendimus; suprasti supančio pasaulio sudėtingumą ir harmoniją; patirti pažinimo džiaugsmą – toks yra šios akademinės visuomenės susibūrimo tikslas. Todėl labai džiaugiuosi, kad mūsų mokykla šiuo atžvilgiu tapo traukos centru“, – teigė renginio sumanytoja ir organizatorė Rasa Kučinskienė.
Konferencija džiaugėsi ir anglų kalbos sekcijos moderatorė, viena iš renginio organizatorių – Prienų „Žiburio“ gimnazijos mokytoja Vilija Gustaitytė: ,,Šiais metais turėjome dvi sekcijas anglų kalba. Vienoje jų sėkmingai išbandėme ir, tikimės, įgyvendinome naujovę savo mokykloje – net 5 pranešimai buvo pristatyti internetinėje erdvėje. Džiugu, jog pavyko užmegzti ryšius su  mokyklomis iš Jungtinės Karalystės (Oksfordas), Graikijos bei Estijos, su kuriomis turime bendrų planų ir ateityje. Konferencijoje taipogi dalyvavo ir mokiniai iš Jordanijos. Komisija pasidžiaugė pranešimų aktualumu,  informatyvumu bei išskirtinumu. Netikėtai buvo išrinkti trys geriausi tiriamųjų darbų pristatymai anglų kalba“.
Organizatoriai dėkoja rėmėjams, prisidėjusiems prie konferencijos įgyvendinimo: LR Seimo nariui Andriui Palioniui, Amerikos ambasadai Lietuvoje, Prienų rajono savivaldybei ir jos merui Alvydui Vaicekauskui, Prienų švietimo pagalbos tarnybai, Nemuno kilpų regioniniam parkui, Vytauto Didžiojo universitetui, Kauno technologijos universitetui bei generalinaim rėmėjui UAB „Ekofrisa” ir jos direktorei Linai Dužinskienei.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *