Viešnagė Jonavoje: pasijutome vėl jauni

Yra sakoma, kad nuo pažinimo iki draugystės – tik vienas žingsnis. Pasitvirtino. 2018 m. Elektrėnų „Bočių“ bendrijos 15 -kos metų jubiliejuje susipažinę su Jonavos „Bočių“ kolektyvu, pakvietėme juos į Tarptautinę Pagyvenusių žmonių dieną Birštone. Šį pavasarį iš jonaviečių gavome kvietimą dalyvauti jų organizuojamame renginyje „Pavasario žiedai – motinoms“, skirtame Motinos dienai.


Vėjuotą, bet saulėtą gegužės 4 d., kai Birštone vyko trečią kartą organizuotas „Birštono pusmaratonis“, iš trasomis sužymėto kurorto išvykome į ramybe dvelkiančią Jonavą. Renovuojamame Kultūros centre mūsų jau laukė šeimininkai ir bičiuliai iš Vilniaus, Druskininkų, Čiobiškio. Buvome nustebinti tiksliai šventę atspindinčia scena. Ją puošė žiedlapiais aplipusi obelis, po ja – įspūdingas, iš beržo trinkų sudėliotas suolelis. Scenos erdvę puošė žydinčių obelų šakos, o žiedlapiais nuklota scena tarsi laukė baltagalvių senolių, susirinkusių į jiems skirtą renginį.
Renginio vedėjai Jadvyga ir Vytautas supažindino su renginio programa, pasveikino visas mamas, seses ir dukras, pažymėdami, kad žemėje nėra brangesnio žmogaus už MOTINĄ. Per ją mes išvydome saulę, pažinome pasaulį. Programą pradėjo mažieji šokėjai, tarsi šilti gyvi žiedlapiai, sklindant muzikai, pabiro mažosios šokėjos. Tokios tikros, mielos ir lengvos sklandė po sceną, nusileisdamos špagatais, teikdamos mums didelį džiaugsmą.
Jas pakeitė vyresnėlės basakojės, įmantriais šuoliais ir gracingais judesiais įsiliedamos į šokio ritmą. Gėrėjomės jų judesiais, jaunatvišku grožiu, prisimindami, su kokiu polėkiu, tik daug mažesnėmis galimybėmis buvome jaunystėje. Aplodismentų banga atsisveikinome su nuostabia, į salę įsiveržusia vaikyste ir jaunyste. Viskam savo laikas.
Į sceną sugužėjo renginio šeimininkai – bočių ansamblis „Dobilas“. Būrys dainininkų, trys akordeonai, būgnas ir trimitas, vadovaujami Juozo Laurinaičio, atliko „Motinos maldą“, „O, Jonava“ ir „Negaliu dovanoti Tau saulės“. Šeimininkus pakeitė Čiobiškio „Bočių“ vokalinis ansamblis „Lyra“. Tikrai nuteikė lyriškai dainuodami „Motula mano“, „Kvietkelis greit nuvys“ ir „Žydi ievos“. Druskininkų „Bočiai“, vadovaujami išradingosios pirmininkės Zitos Jančiauskienės, į sceną kvietė energingąsias šokėjas. Jos atliko tautiniais motyvais paruoštus šokius „Tu Lietuva“, „Žiurstelis“ ir keturis linijinius šokius – „Pajūry“, „Atsisveikinimas“, „Marytė mėlynakė“ ir „Valso ritmu“. Gėrėjomės šokėjų išradingumu, mokėjimu grakščiai ir ritmingai judėti, pamirštant visas negalias. Vilniaus „Bočių“ ansamblis „Dar širdyje ne sutema“ padovanojo dainas „Namai“, „Beržas“, „Žiedai“ ir „Sudie“.
Birštono „Bočių“ choras „Sidabrinė gija“, vadovaujamas Toliamos Ragienės, savo koncertinę programą pradėjo daina „Vaikystė“. Tai kiekvieno mūsų pradžių pradžia. Koks pamokantis mamos žodis, raminančios ir kvepiančios šviežia duona bei namų šiluma jos rankos, atskleidė mūsų lyriškasis duetas – Onutė Gratulevičienė ir Toliama Ragienė. Jautrūs žodžiai ir nuostabūs balsai sulaukė aplodismentų bangos, teko kartoti pritariant publikai. Baltų ievų, subrandinto putino ir liauno berželio atgimstantį grožį išsakė choras „Sidabrinė gija“ savo dainoje „Baltos ievos“. Onutė ir Toliama jautria daina „Tėvų namai“ vėl pavergė jų širdis ir vėl buvo prašoma kartoti. Birštono bočiai savo koncertinę dalį baigė daina „Senam parke“, kurio alėjomis vaikštome vis dar jauni, laiko dulkes nužėrę jaučiamės daug geresni. Salė lingavo ir svajojo, kad visi šoka lengvo valso sūkury. Pabaigai visi dainininkai galingai užtraukė „Ąžuolai žaliuos“.
Šeimininkų pamaloninti dovanomis ir gėlėmis, rinkomės į mažąją salę bendroms vaišėms. Jonaviečių „Dobilas“ mus linksmino puikiomis melodijomis, ir sukosi salėje poros, rateliai, skambėjo bendros dainos. Motinos dienai pasibaigus Jonavoje laimingi grįžome namolio, kur kitą dieną buvome pamaloninti savo vaikų, susitikome su artimaisiais, lankėme gyvas ir mirusias mamas. Džiaukimės gyvenimu. Kaip toj dainoj, „Vėl gegužio žiedai išpuošė pievas ir klonius, ir laukus, ir miškus, ir sodybas senas…“ Pavasaris pasibeldė į mūsų širdis.
Julija Barutienė
Birštono „Bočių“
bendrijos pirmininkė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *