„Jausmų sala“ – subrandinta kūrybos ir vaidybos šventė

Balandžio 13 d. Birštono kultūros centre vyko vaikų ir jaunimo teatrų festivalis – kūrybinė laboratorija „Jausmų sala’ 2019“. Festivalis tradicinis, apjungiantis pasirodymus žiūrovams, edukacines programas ir kūrybines dirbtuves dalyviams, ir kaskart naujas spektaklių, juose akcentuojamų aktualijų, scenoje išgyvenamų jausmų įvairove.


Ir šįkart renginio sumanytojas režisierius Rimantas Jacunskas programą sudarė taip, kad į festivalį pritrauktų įvairaus amžiaus žiūrovų, sudomintų šeimas. Per dvi savaitgalio dienas buvo parodyti penki spektakliai. Patiems mažiausiems žiūrovams buvo skirta Ukmergės kultūros centro vaikų teatro studijos „Nykštukas“ suvaidinta E.Matulaitės pasaka „Drąsuolis peliukas“. Paaugliai pakviesti pasižiūrėti Kretingos rajono kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro „Atžalynas“ vienos dalies spektaklio – J. Tkačiovos „Ar nori dangaus?“ bei Birštono kultūros centro jaunimo teatro studijos pastatymo pagal R.Šerelytės pjesę „Stoglangis“.
Abu spektakliai – ir skirtingi, ir panašūs. Pirmasis, skirtas abiturientams, pasakoja apie jauno žmogaus pašaukimo paieškas ir aplinkinių reakcijas į jo pasirinkimą. Birštoniečių „Stoglangis“ atskleidžia dviejų nepilnos šeimos seserų, atsidūrusių socialinėje atskirtyje, kovą už būvį, pastangas ištrūkti iš skurdo, žeminančios padėties, ir svajones. Abiems spektakliams bendra – pagrindinių herojų tikėjimas, ryžtas, viltis, siekis pagauti saulės spindulį, kurie padeda įveikti nežinomybės baimę.
Reikia pagirti Birštono jaunimo teatro studijos jaunuosius aktorius už įtaigią, vidumi išgyventą vaidybą, o režisierių Rimantą Jacunską – už tai, kad nepabijojo imtis tokios aktualios ir sunkios temos.
Du festivalio spektakliai buvo skirti visai šeimai. Punsko lietuvių kultūros namuose veikiantys suaugusiųjų, jaunimo ir vaikų teatrai apsijungė J.Vilkutaičio – Keturakio kultinio liaudiško spektaklio „Amerika pirtyje“ pristatymui. O Utenos kultūros centro „Zuikio puikio“ lėlių teatras suvaidino M.Martinaičio „Pelenų antelę“ pagal Vydūno pasaką „Sigutė“. Įdomu tai, kad scenografiją, išraiškingas lėles ir kaukes šiam spektakliui sukūrė birštonietis R.Jacunskas.
Pertraukų metu festivalio dalyviai buvo pakviesti kurti: piešti, žiesti molį, pabendrauti su tautodailininku, keramiku Vidu Radzevičiumi, kurti vaidmenis, padedant aktoriui Arnui Ašmonui. Festivalį uždarė aktoriaus Gedimino Storpirščio dainuojamosios poezijos vakaras.
„Birštono versmių“ informacija

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *