Kas rūpi balbieriškiečiams?

Prienų rajono savivaldybės seniūnijose vykstantys ataskaitiniai susirinkimai – viena iš nedaugelio progų (be švenčių) vietos gyventojams akis į akį susitikti su rajono vadovais, užduoti jiems rūpimus klausimus, išsakyti problemas, iš seniūnų išgirsti ne tik apie nuveiktus, bet ir suplanuotus atlikti darbus, seniūnijų perspektyvas. Kovo 20 dieną ataskaitinis susirinkimas vyko Balbieriškio seniūnijoje.

Prašė padėti sutvarkyti kapines
Į susitikimą su Balbieriškio gyventojais atvykęs Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas su savo komanda pirmiausia susitiko su seniūne Sigita Ražanskiene, seniūnaičiais ir bendruomenių atstovais, su jais aptarė vietos aktualijas. Juk visuomenininkai yra arčiausiai žmonių ir geriausiai pažįsta savo gyvenamosios teritorijos gyventojus, žino jų problemas ir lūkesčius, apie juos informuoja seniūną, o prireikus sutelkia gyventojus bendrai veiklai, talkoms, kultūriniams renginiams.
Meras šioje auditorijoje išgirdo padėką už įvestą vandentiekį kapinėse ir prašymą tęsti jo plėtrą. Tolerancijos centro vadovas Rymantas Sidaravičius atkreipė dėmesį ir į kitų koncesijų – žydų bei vokiečių – kapinių būklę. Anot jo, senosios žydų kapinės seniūnijos iniciatyva yra nušienaujamos, tačiau vokiečių kapinės, kurių sklypas neseniai inventorizuotas, nėkart netvarkytos, apaugusios kupstais, krūmynais ir medžiais. Pastaraisiais metais į Balbieriškį atvyksta nemažai svečių iš Izraelio ir kitų šalių, kurie ieško savo šaknų. Todėl, gerbiant istorinę praeitį, kapinių teritorijas reikėtų aptverti tvora.
Kartu sudėjus, kapinės užima ne tiek mažai – apie hektarą. Seniūnė S.Ražanskienė kalbėjo, jog seniūnija neturi lėšų tokios apimties darbams, todėl reikėtų pagalbos iš savivaldybės.
Meras susilaikė nuo konkrečių pažadų kapinių plėtros ir tvarkymo klausimais. Jo teigimu, savivaldybė turi daugybę finansinių įsipareigojimų, telikusi nedidelė suma laisvų asignavimų, o lėšas būtiniausiems darbams paskirstys jau naujos kadencijos savivaldybės Taryba. Finansinės paramos tvoros tvėrimui A.Vaicekauskas kvietė ieškoti iš šalies.

Pasigenda abipusio ryšio su Kelių direkcija
Balbieriškio miestelis pamažu keičiasi, pagyvėjęs kultūrinis ir sportinis gyvenimas, žmonės siekia gyventi gražiau ir patogiau, patys rodo iniciatyvą puošti ne tik savo kiemus, bet ir miestelio aplinką gėlėmis ir skulptūromis.
Seniūnės S.Ražanskienės teigimu, praėjusiais metais seniūnijoje atlikta nemažai darbų. Gyvenvietėse modernizuotas apšvietimas, atsirado daugiau šviestuvų; nuolat tvarkomos viešosios erdvės, pakelės, renkamos šiukšlės; išpjauti pavojų kėlę medžiai; Partizanų gatvės atnaujinta danga, greideriuojami ir valomi keliai bei kt. Vis dėlto lėšų poreikis kelių priežiūrai ir plėtrai seniūnijoje išlieka didelis.
Meras sakė, jog šiais metais šioms reikmėms teks daugiau lėšų, nes savivaldybės biudžete seniūnijų kelių priežiūrai, jų remontui, pakelių šienavimui papildomai paskirta 180 tūkst. eurų.
Nuo šių metų keičiasi lėšų skyrimo kelių kapitaliniam remontui ir asfaltavimui tvarka, objektus vertins ir parinks Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta komisija. Anot seniūnės, Balbieriškyje prioritetu laikomi Vingio gatvės asfaltavimo darbai.
Ir pokalbio su seniūnaičiais, ir susirinkimo su gyventojais metu vietiniai išsakė savo lūkesčius, susijusius su kelių, gatvių ir šaligatvių, apleistų pastatų tvarkymu ir priežiūra. Savo ruožtu, jų buvo paprašyta saugoti ir ypač sunkiasvore technika negadinti šlapių kelių.
Seniūnaičiai atkreipė dėmesį į miestelio Vilniaus gatvės šaligatvio būklę – plytelės iškilnotos medžių šaknų, išsiklaipiusios, eiti žmonėms juo nesaugu. Anot seniūnės, kadangi šis kelias yra regioninis, savivaldybė jame negali vykdyti jokių darbų. Seniūnijos administracija su prašymu kreipėsi į Lietuvos automobilių kelių direkciją, tačiau atsakymo kol kas negavo.
Ir savivaldybės, ir seniūnijos atstovai skundėsi jų netenkinančiu bendravimu su direkcija. Jų įsitikinimu, prašymai iš periferijų vertinami labai formaliai, suplanuoti darbai atidėliojami.
Antai prieš kelerius metus Kelių direkcijos specialistai atliko Jaunimo gatvės eismo saugumo analizę, buvo parengta projektavimo išvada, ruoštasi greitį ribojančio kalnelio įrengimui, bet po tarnybos reorganizacijos šis procesas nutrūko.
Gyventojai skundėsi dėl nesaugių važiavimo sąlygų skalda išpiltame ir duobėtame Mackių kelyje. Kalbėta apie būtinybę kelio Alytus – Prienai – Kaunas avaringame ruože nuo kapinių iki įvažiavimo į miestelį įrengti papildomą eismo juostą išsukimui. Šis kelias vienas labiausiai šalyje apkrautų kelių, eismo intensyvumas jame didelis, kiekvienąkart sukdami į kapines, vairuotojai rizikuoja sukelti eismo įvykį. Balbieriškiečiams žadama, kad saugumo priemonės atsiras kartu su šio kelio rekonstrukcija, tačiau, matyt, dar negreitai.

Didelis skaudulys – apleisti pastatai
„Bešeimininkių“, keliančių pavojų saugumui pastatų Balbieriškio miestelyje netrūksta. Mero teigimu, reikia „spausti“ jų savininkus, kad rūpintųsi savo turtu, neatmetant ir įvairias sankcijas. Gyventojai teiravosi, kokia buvusios žemės ūkio mokyklos pastatų ateitis. Jos teritorijoje, Klevų gatvėje, stovintis vienas iš apleistų daugiabučių turi dešimtis savininkų, kai kuriais duomenimis, jame priregistruota ir kitataučių, todėl, seniūnijos atstovų teigimu, tarp jų rasti sutarimą kažin ar įmanoma. Atsakingi specialistai tvirtina, kad šis pastatas tinkamas nebent nugriauti.
Tačiau yra ir teigiamų pavyzdžių. Nupirktas buvusio vaikų darželio pastatas, jame bus plėtojamas verslas.
Ataskaitinio susirinkimo metu kelta gyventojų asmens ir turto saugumo problema, pasigesta veiksmingesnio policijos darbo; gyventojai pageidavo gauti savalaikę informaciją apie numatomus atlikti darbus.

Aktyvūs žmonės prisideda prie teigiamų pokyčių
Paprūdžių gyvenvietės seniūnaitis Algimantas kreipėsi į merą prašydamas, kad savivaldybė, kuriai nuosavybės teise priklauso buvusios Kunigiškių mokyklos ir kultūros centro pastatai, technika ar lėšomis prisidėtų prie bendruomenės narių pastangų išlaikyti gerą pastatų būklę ir tvarkingą teritoriją. Mero manymu, bendruomenei parama galėtų būti skirta per bendruomenių rėmimo programą.
Nebe pirmą kartą iškilo ir atlygio visuomeniniais pagrindais dirbantiems seniūnaičiams klausimas. Rūpindamiesi gyventojų reikalais, vykdami į įvairius pasitarimus, dalyvaudami komisijų darbe jie neišvengiamai patiria išlaidų – kainuoja ir kuras, ir telefono pokalbiai ir kt. Tačiau meras priminė daugumos savivaldybės Tarybos narių nuostatą – už neatlygintiną darbą seniūnaičius skatinti ne finansiškai, o kitais būdais, pavyzdžiui, ekskursija.
Seniūnė džiaugėsi suburtu vietos žmonių aktyvu, bendradarbiavimu su partneriais ir rėmėjais, savo pagalbininkams dėkojo už supratimą, kad nuo visų jų pastangų priklauso ir tarpusavio santykiai, ir aplinkos, kurioje gyvena, pokyčiai. Šių žmonių indėlis, geri darbai neliko be įvertinimo – atskirai jiems padėkota po kelių dienų vykusioje seniūnijos Padėkos šventėje.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Neliks duonos su druska - liks Tėvynė“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *