Pirmasis aitvaras – sklandytuvų gamintojams

„Reikia atsigręžti atgal, kad pamatytum, kiek nuėjai ir ar iš viso eini,“ – būtent šiais mūsų kraštiečio, Prienų garbės piliečio, poeto Justino Marcinkevičiaus žodžiais vedėjai Eglė ir Artiomas pradėjo šventinį Padėkos vakarą, kuriame dalyvavo verslininkai, įmonių bei įstaigų vadovai.
Šiemet šis tradicinis vakaras turėjo ir naują, labai prasmingą, gražų akcentą. Dar vasarą Prienų rajono savivaldybė ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai, siekdami skatinti lietuviškų, aukštos kokybės, inovatyvių, išskirtinių, galinčių konkuruoti Lietuvos bei užsienio rinkose paslaugų kūrimą, produktų gamybą bei vartojimą ir verslo plėtrą Prienų rajone, pasirašė susitarimą ir paskelbė konkursą „Sukurta Prienų krašte“.
Tad Padėkos vakaro metu Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Zigmundas Dargevičius ir pasveikino pirmojo konkurso dalyvius bei laureatą. Jį vertinimo komisija, kurios sudėtyje buvo po tris KPPAR Prienų atstovybės ir savivaldybės narius, išrinko pagal nuostatus, atsižvelgdama į gaminio (paslaugos) išskirtinumą, unikalumą, kokybę, apdovanojimus parodose bei mugėse ir draugiškumą aplinkai.
Didysis konkurso prizas, mūsų krašto kalvio Martyno Breikšto sukurtas „Aitvaras“, įteiktas sklandytuvų kūrėjams – UAB „Sportinė aviacija ir ko“ kolektyvui už sklandytuvo LAK-17B-FES-mini sukūrimą ir gamybą. Jau nuo 1969 metų sklandytuvus gaminanti įmonė plačiai garsina Prienų kraštą ir Lietuvą. Ir šiuo metu Pociūnuose kuriami ir gaminami sklandytuvai yra eksportuojami į visus kontinentus. Pasak nugalėtojo sertifikatą bei prizą atsiėmusio įmonės vadovo Vytauto Mačiulio, šiandien jie sklandytuvų nesiunčia tik į Antarktidą.
Konkursui pristatytas sklandytuvas LAK – 17B-FES-mini turi pagalbinę elektros jėgainę, įgalinančią sklandytuvą pakilti nenaudojant lėktuvo ar specialaus antžeminio pakėlimo įrenginio. Jėgainė gali būti bet kuriuo metu įjungta ore ir taip išvengiama pavojingų tūpimų į vandens telkinį, mišką, kalnų tarpeklį ar iš oro atsitiktinai parinktas aikšteles.
Mažosios „Aitvaro“ skulptūrėlės skirtos UAB „Wilara“ sukurtai bičių duonelės kūlimo mašinėlei „Spragilas“ ir UAB „Du medu“ kepamai ekologiškai ruginei duonai „Du medu“.
„Wilaroje“ sukurta ir gaminama bičių duonelės kūlimo mašinėlė – unikalus įrenginys bitininkystės pasaulyje, priartinantis galimybę kiekvienam bitininkui išsikulti duonelės namuose. 2013 metais Kijeve vykusiame pasauliniame Tarptautinės bitininkų asociacijų federacijos „Apimonda“ kongrese UAB „Wilara“ apdovanota Aukso medaliu.
UAB „Du medu“, įsikūrusi Purvininkų kaime, gamina ir perdirba išskirtinai tik ekologiškus produktus. Duona kepama iš natūralaus raugo, be mielių, todėl jos kepimas užtrunka dvi paras. Ekologinė duona, kepama iš šeimos ūkyje užaugintų kokybę garantuojančių grūdų, pelnė pirkėjų įvertinimą. Duona „Du medu“ – švelnaus skonio, kepama su ekologiniu medumi, tad ji išsiskiria ir maistinėmis savybėmis, kurių gausu meduje.
Konkursui dalyvio paraišką buvo pateikusi ir Simno, Laukystos ir Rusnės žuvivaisos Šilavoto veislininkystės grupė. Tai – vienintelis karpinis – selekcinis karpių ūkis. Būtent Šilavote sukurta nauja karpių veislė, 2010 m. vasario 18 d. žemės ūkio ministro įsakymu pripažinta savarankiška veisle „Šilavoto karpis“. Šilavotiškiai ir prieniškė programų autorė bei vadovė Akvilė Sadauskienė apdovanoti dalyvio sertifikatais ir savivaldybės dovanomis.
Pasveikinus konkurso dalyvius ir laureatus, Padėkos vakaras nesibaigė. Susirinkusieji dar klausėsi muzikinio projekto „Lietuvos balsas“ dalyvės Aušros Paliušės ir jos vyro Justo Paliušo koncerto, prisiminė šių metų veiklas, padėkojo vieni kitiems už supratimą, bendradarbiavimą ir pasidalino mintimis apie laukiančius iššūkius, darbus.
Ramutė Šimukauskaitė

Nuotraukos Romos Sinkevičiūtės

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *