Paskui kokį vadovą daugelis veržiasi sekti?

Vilniuje ir Klaipėdoje įvyko devintoji pasaulinė lyderystės konferencija „Kiekvienas gali daryti įtaką“. Konferencija, anot organizatorių, „…ne šiaip eilinis renginys, o veiksnys, skatinantis permainas“. Vietinėms bendruomenėms tai tarsi starto šūvis jų tobulėjimo kelionėje. Daugiau nei 135 šalyse vykstančiose konferencijose dalyvauja 445 tūkst. lyderių ar siekiančių jais būti.

Prienų krašto atstovai su Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininke Dalia Matukiene.

Vilniuje vykusią konferenciją atidarė žemės ūkio ministras Giedrius Surplys. Joje buvo labai malonu sutikti mūsų krašto žmones: Jiezno parapijos kleboną Rolandą Bičkauską, prieniškius verslininkus Danutę ir Gediminą Olsevičius.
Renginio atstovas Lietuvai pastorius Saulius Karosas taip nusakė konferencijos misiją Lietuvoje – įkvėpti žmones dorai lyderystei, pagarbai, meilei, ryžtui, drąsai, kad vadovavimas su vadovu dirbantiems žmonėms teiktų džiaugsmą, o ne nepakeliamą stresą.
Keliose sesijose pranešimus skaitė pastoriai – vadovai, kurie lyderystės ir vadybos sąvokas sieja su žmogiškosiomis vertybėmis. Kaip tapti lyderiu, kuriuo veržtųsi sekti? Būtina plati širdis ir aistra, kuri uždegtų, įkvėptų, įgalintų kitus, drąsa išlikti savimi ir Tikėjimas.
Kaip kurti paprastumo kultūrą organizacijoje? Pražūtingas atsainumas darbo vietoje; kolegų bendravimas, jų įpročiai, nusistatymas – tai „cemento skiedinys“, kuris jungia „plytas“. Ar kolektyve nevyrauja pritarimas kaip netikęs nuolaidumas? Pranešėjų teigimu, organizacijose neretai paplitusi tokia kultūra, kai daugelis sako „taip“, nes nemoka pasakyti „ne“. Kur vedama organizacija? Ne į gera…
„Alkis rojuje. Iššūkiai, lydintys sėkmingas organizacijas.“ Sėkmę lydi nepasikliovimas baigties prielaida. Eliminuoti pasitenkinimą, nepervertinti komforto – kitaip organizacija sėkmingai nesivystys. Kaip atskirti įgūdžius nuo pasisekimo? Raginama įsiklausyti į kiekvieną skundą, nes „kiekvienas skundas liudija apie gerokai didesnį nepatenkintųjų skaičių“ (R.Ankersenas).
Ar organizacija turi tikslą, dėl kurio darbuotojai aukosis? Dėl teisingo tikslo aukojamas asmeninis gyvenimas. Vadovas privalo sukurti aplinką, kur žmonės gali būti savimi, gauti pagalbą ir žinių, dirbti sėkmingai. Skatinti kariaujančius maištininkus, per juos vystosi organizacija (S.Sinekas).
Darbuotojai – kaip vaikai: jie turi teisę klysti, o vadovas – ne. Jis turi turėti išmintingą drąsą. Vizija turi pranokti vadovo ir lyderio išgales. Lyderis turi vadovautis tikromis vertybėmis, nes ant sienų kartais užrašomos deklaruojamos. Nuoseklumas veikloje – būtinas (S.Masiiva). „Kultūrinis intelektas – vienas iš sėkmę lemiančių talentų“ (smalsumas, empatija, aukštas vadovo žinių lygis – tai lyderiui būtina).
„Transformuojanti svetingumo galia“. Svetingumo industrija paprasta –„klientas visada teisus“. Svarbiausia – išgirsti klientą, girdėti jį! Mano klaidos – ar jas iškeliu į viršų? Auginame techninius ir svetingumo įgūdžius (49 proc. ir 51 proc.): žinome, pripažįstame, atsiprašome, imamės veiksmų, būname dosnūs …
„Ateitį numatantis lyderis“. Greitai reaguoja į pokyčius, taiko inovatyvius sprendimus, prakeikia perdėtą pasitikėjimą savimi, dažniau kelia klausimus nei atsakinėja, kalba su užsidegimu, ne apatiškai, numato ateities grėsmes, galimybes… Analizuok, kodėl nesiseka: gal tu netinkamas lyderis? Gal sistema prasta? Gal tu vairuoti nemoki? Įsivertink, taisyk, diagnozuok…
Savo minčių pateikė ir Lietuvos atstovai: Klaipėdoje gyvenanti penkių vaikų mama Susanna Karosas, VšĮ „Vaiko raida“ vadovė Kristina Mockevičienė, LR susisiekimo ministras Rokas Masiulis, UAB „Intersurgical“ vadovas Sigitas Žvirblis.
Angelė Bajorienė
Prienų rajono
savivaldybės tarybos narė

Rubrikoje Pasaulis iš arti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *