Garsios moterys pristato Lietuvos fotografijų koliažą

Birštono „Tulpės“ sanatorijos gydyklų erdvėse per kelis aukštus jau savaitę eksponuojama šeštoji garsių Lietuvos moterų kurtų fotografijų paroda „Mano geriausias kadras. Lietuva“, kuri skirta valstybės nepriklausomybės šimtmečiui. Tarp daugiau nei 60 – ties fotografijų – ir balsavimo metu daugiausia simpatijos balsų surinkusi bei prizu – poilsiu dviems „Tulpės“ sanatorijoje – įvertinta Erikos Vitulskienės nuotrauka „Tėvelis parskrido“.
Parodą atidarė jos organizatorė žurnalistė Aurika Merkienė bei „Tulpės“ sanatorijos direktorė Liucija Patinskienė.
A.Merkienės teigimu, ši paroda tradiciškai pristatyta Vilniuje kovo 8 -ąją, o rugsėjį atkeliavo į „Tulpės“ sanatoriją. Parodos kūrėjos nėra fotografijos profesionalės, bet mėgstančios fotografuoti ir nuotraukomis dalintis socialiniuose tinkluose. Tai žinomos moterys – aktorės, politikės, menininkės, sportininkės, žurnalistės, rašytojos ir kitų profesijų atstovės. Visas jas vienija parodos tema, pakvietusi Lietuvos valstybės šimtmečio proga nuotraukose atskleisti savo asmeninį požiūrį ir santykį su savo gimtine, net ir nuolat negyvenant Lietuvoje.
Iš nuotraukų autorės sukūrė netikėtą ir margą Lietuvos koliažą. Vienoms Lietuva – atokvėpio akimirka gamtoje, jaukus sodybos kampelis, vaikystės gatvė, Nidos regata, rūgštynių sriuba emigracijoje, kitiems – laikas su šeima, trispalvė, supakuota į lagaminą vietoj atostogų suknelės…
Lietuva yra visur, kur tik yra lietuvių. Pavyzdžiui, vienoje nuotraukoje įamžintas olimpinės čempionės Gintarės Volungevičiūtės -Scheidt sūnus, išskleidęs vėliavą Rio de Žaneiro fone ir laukiantis savo tėvų po varžybų. Eurika Masytė užfiksavo lietuvių šeimą, braidžiojančią Airijos jūros pakrante. Kasmet į projektą siekiama įtraukti daugiau po įvairias pasaulio šalis išsibarsčiusių tautiečių.
Vienas iš šios parodos partnerių ir rėmėjų – „Avenue art“. Jos atstovė Jolanta Lunevičienė pristatė vykdomą įdomų projektą, kurio tikslas – ištraukti M.K.Čiurlionio kūrybą iš muziejų, knygų, albumų ir jo paveikslus perkelti ant drabužių, įvairių aksesuarų, taip atnešant jį į mūsų gyvenimą. Žmonės mielai juos perka dovanoms, kurios reprezentuoja Lietuvą.
M.K.Čiurlionio paveikslai atspausti ant audinio iš originalių kūrinių nuotraukų, todėl išlaikytos autentiškos spalvos. Dalį lėšų, kurias įmonė gauna elektroninėje parduotuvėje pardavusi natūralaus šilko skareles, šilkines peteliškes, fantazijas bei marškinėlius, ji skiria M.K.Čiurlionio dailės muziejui, davusiam sutikimą panaudoti dailininko kūrybą. Rengiant kolekciją, bendradarbiauta su dizainere Jolanta Talaikyte.
– Profesionalus, gerbiamas, mįslingas… Per mažai didžiuojamės M.K.Čiurlioniu. Jis gyveno nedėkingoje terpėje, kitaip šiandien su savo kūryba pelnytai užimtų deramą vietą tarp garsiausių pasaulio tapytojų. Mūsų kartos misija yra jo kūrybą toliau propaguoti, nešti į viešumą, kad Čiurlionis gyventų tarp mūsų, – įsitikinusi J.Lunevičienė.
„Tulpės“ sanatorijos direktorė L.Patinskienė pasidžiaugė, kad garsių moterų darbų paroda papuošė sanatorijos erdves, jais galės pasigrožėti ir įstaigos pacientai, ir kurorto svečiai.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *