Ar reikalinga tokia pagalbos tarnyba?

„Vakar 17.48 val. paskambino žmona ir pasakė, kad dega miškas ties kaimyno sodyba. Iki namų 40 min. kelio. Skambinu 112 ir pasakau tikslią gaisro vietą. Taip pat skambinu kaimynams, gyvenantiems per kilometrą nuo gaisro.
18.05  Ugniagesių nėra, kaimynai gesina. Skambinu 112, sako kad pranešimas perduotas. Nuo Prienų gaisrinės iki gaisravietės 7,5 km, neskubant galima atvažiuoti per 10 min.
18.10 Ugniagesių nėra. 112 pasimetusi.
18.20 Ugniagesių nėra. 112 pasimetusi. Gaisras jau apgesintas savomis jėgomis.
18.30. Atvažiuoju pas Prienų ugniagesius. Vyrai apie gaisrą nieko nežino. Sako, kad pagal patvirtintą schemą pas mus turi važiuoti gaisrinė iš Pakuonio miestelio.
Keista schema. Keliu iki Prienų 7,5 km. Iki Pakuonio – 20 km. Važiuojant žvyrkeliais 12,5 km.
Kadangi nepavyksta prieniškiams susisiekti su Pakuonio ugniagesiais, po 10 min. nutaria važiuoti patys.
18.50 Prienų ugniagesiai atvyksta ir baigia gesinti gaisrą.
19.00. Atvyksta gaisrinė iš Pakuonio. Ekipažas – vienas solidaus amžiaus vairuotojas. Gaisravietę rado klausinėdamas vietinius gyventojus. Į gaisrą vyko daugiau nei valandą…“

Rolandas Kalinauskas, šia žinute pasidalinęs su „Gyvenimo“ skaitytojais ir facebook, sulaukė per 300 atsiliepimų. Nemažai žmonių informacija ir pasidalino. Vadinasi, jiems skauda rūpi… Todėl į R.Kalinausko keliamus ir visuomenei rūpimus klausimus: kas priskyrė Pošvenčio kaimą už 20 km esančiam Pakuoniui, o ne už 7,5 km esantiems Prienams, kodėl gaisriniai automobiliai neturi navigacijos, o ugniagesiai nežino apie gaisrą pranešusiojo telefono numerio ir kodėl gesinti gaisrą siunčiamas vienas žmogus, – paprašėme atsakyti Prienų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininką Gintautą Baltrimą:

Dėl kaimo priskyrimo. Prienų r. ir Birštono savivaldybės (kaip, beje, ir visos Lietuvos teritorija) yra suskirstyta į atskiras reagavimo zonas (Prienų PGT aptarnaujamoje teritorijoje jų yra 18), į kiekvieną zoną, priklausomai nuo įvykio pobūdžio ir masto, reaguoja skirtingas kiekis gaisrinių automobilių iš įvairių dislokacijos vietų. Pastaruoju atveju minėtam gaisrui likviduoti buvo pasiųsta gaisrinė autocisterna iš Pakuonio UK. Didesnio gaisro atveju (pastatai, automobilis ar kt.)  į tą pačią vietą būtų vienu metu išsiųstos minimaliai trys gaisrinės autocisternos iš Pakuonio UK, Prienų PGT bei Prienų PGT Birštono K. Taigi Pošvenčio kaimas nėra priskirtas nei kaip klausiate „Pakuoniui nei Prienams“, jis patenka į tokią reagavimo zoną, į kurią, jeigu įvykis yra mažareikšmis, vyksta tik viena Pakuonio UK autocisterna.

Dėl navigacijos. Gaisriniai automobiliai (nesvarbu, ar jie yra VPGT, ar savivaldybių priešgaisrinių tarnybų balanse) ne visi turi navigacinius įrenginius. Atlikus minėto įvykio analizę, paaiškėjo, kad Pakuonio UK autocisternoje yra navigacijos įrenginys, tačiau, išvykstant iš komandos į įvykį, įrenginys nebuvo nustatinėjamas, nes budėjęs ugniagesys išgirdo, jog reikia vykti į Pašventupio k., Ašmintos sen.  (ten maršrutą jis žinojo ir be navigacijos pagalbos). Vėliau paaiškėjus, kad pagalba reikalinga ne Pašventupio, o Pošvenčio k., Debesų g. Jau pasitelkus navigacinę įrangą, buvo nuvykta reikalingu adresu (visa tai ir užtruko nemažai laiko).

Dėl pranešusiojo telefono numerio. Ugniagesius į įvykių vietas siunčia ne gyventojai, o BPC,  ir gyventojai pranešinėdami apie įvykius skambina ne ugniagesiams į jų dislokacijos vietą, o į BPC ir bendrauja su BPC operatoriais, todėl ugniagesių ekipažas ir nežino pranešusiojo telefono numerio.

Dėl  vieno ugniagesio budėjimo. Ugniagesių etatų skaičius vienoje UK (dažniausiai tai yra 9) yra nustatytas teisės aktuose, ugniagesiai budi keturiomis pamainomis,  tačiau dėl pagal LR DK susidarančių viršvalandžių, atostogų, ligos ir kitų aplinkybių kartais komandose budi ir po vieną ugniagesį gelbėtoją. Bet kokiu atveju į gaisrą atvyksta keli ekipažai iš skirtingų padalinių ir gaisro gesinimas yra kolektyvinis kelių padalinių darbas, kur kiekvienas jame dalyvaujantis ugniagesys turi konkrečią gaisro gesinimo vadovo užduotį.
Šiuo metu Prienų rajone plečiama ir vystoma ugniagesių savanorių veikla, į kurią įsitraukia vis daugiau patriotiškų žmonių. Savanoriai ugniagesiai į įvykio vietas reaguoja iš ten, kur jie tuo metu yra (namų, darbo ir t.t.), taip sustiprindami žmogiškųjų resursų išteklius likviduojant įvykius. Kviečiame visus patriotiškai ir pozityviai nusiteikusius žmones tapti savanoriais ugniagesiais ir gaisrų gesintojų regione turėsime tiek, kad nereikės gvildenti problemų, kurias šiandien gvildename.

Rubrikoje Teisėsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *