SKANAUS!

Spurgos su dilgėlių įdaru

Reikės: dilgėlių stiebelių su lapais, be žiedų, 1 – 2 ilgų, plonų baltų batonų, 3 – 4 didelių svogūnų, saliero, pastarnoko ar petražolės šaknies ( galima ir morkų, grybų įdėti), saulėgrąžų aliejaus, margarino, „Vegetos“ ar kitokių prieskonių, kvietinių miltų, džiūvėsėlių, sodos, citrinos rūgšties arba pusės citrinos sulčių, pieno, 1 – 2 kiaušinių, druskos.
Suraikome maždaug 2 cm storio riekutėmis batoną, minkštimą išimame. Keptuvėje pakepiname stambiai pjaustytus svogūnus. Stambiai sutarkuojame kokią kvapią ir skanią šaknį – saliero, pastarnoko ar petražolės, galime ir morką įtarkuoti. Suberiame į kepinamus svogūnus, pagardiname „Vegeta“ ar kitais mėgiamais prieskoniais. Galima dėti ir grybų. Baigus kepinti keptuvę uždengiame ir paliekame 20 – 30 minučių.Paskui išverčiame į lėkštę. Dubenyje ruoškime tešlą. Į miltus beriame džiūvėsius (vienam batonui stiklinė miltų, pusė stiklinės džiūvėsių), truputį sodos, citrinos rūgšties arba sulčių, galima dar įberti „Vegetos“. Tada pilame vandeniu praskiestą pieną, įmušame kiaušinį. Tešla turi būti kiek tirštesnė nei sklindžiams.
Šviežias dilgėles koštuve nuplikiname verdančiu vandeniu, atskiriame lapus nuo stiebelių ir supjaustome. Supjaustytas dilgėles beriame į jau pakepintus su šaknimis svogūnus, gerai išmaišome. Ant didelės lentos išsidėliokime batono plutos žiedus, krėskime į vidurį paruoštą dilgėlių įdarą, iš viršaus užtepkime tešlos sluoksniu. Į įkaitusią keptuvę pilame aliejų (galima perpus su margarinu), ir į karštus riebalus su mentele atsargiai dedame įdarytus žiedus tešlos sluoksniu į apačią. Ant višaus užpilame po šaukštą dar tešlos. Kai tik apkepa, būtina greitai apversti. Iškepusias spurgas sudėkime į gražų dubenį, patiekime karštas, tačiau atvėsusios dar skanesnės.
P.p. Nuo dilgėlių nupilto vandens neišpilkime! Jį galima gerti, po stiklinę porą kartų dienoje, arba pilti į sriubas.
Galite pasidėti perskalauti galvai, galime prausti veidą… Tiesiog šaldytuve gerai turėti stiklainį su užrašu „Dilgėlių vanduo“ ir jį nuolat prisipildyti. Šis vanduo- jaunystei ir sveikatai, kaip ir dilgėlių valgiai.
Parengta pagal T.Mironovos „Pasveikau patikėjusi savo jėgomis“

Pietūs gamtoje

Vištų širdelės ant grotelių
Reikės: 0,5 kg vištų širdelių, po du šaukštus baltojo sauso vyno,sojų padažo, alyvuogių aliejaus, po šaukštą tarkuotos apelsino žievelės, tarkuoto šviežio imbiero ir medaus, druskos, pipirų, žiupsnelis smulkintų petražolių.
Iš produktų sumaišyti marinatą ir juo užpilti širdeles. Palikti kelioms valandoms marinuotis. Medinius kepimo pagaliukus gerą pusvalandį pamirkyti vandenyje. Po keletą širdelių mauti ant pagaliukų ir kepti, kol gražiai apskrus.
Prie jų labai tiks ir ant grotelių keptos daržovės.

Ant grotelių kepti pomidorai tešloje
Reikės: 3 didelių pomidorų, pusės stiklinės miltų, 150 g fermentinio arba permazano sūrio, 2 kiaušinių, šaukštelio džiovintų bazilikų, pipirų, druskos.
Pomidorus supjaustyti storais griežinėliais, kiaušinius išplakti. Atskirame dubenėlyje sumaišyti tarkuotą sūrį, prieskonius. Pomidorų griežinėlius apvoliojame miltuose, kiaušinių plakinyje, sūrio ir prieskonių mišinyje ir dedame ant grotelių. Apkepame iš abiejų pusių iki gražios aukso spalvos.

Azijietiškai marinuoti šonkauliukai

Reikės: 1 kg šonkauliukų, 250 ml pomidorų padažo, 500 ml apelsinų sulčių, 2 griežinėliais pjaustytų svogūnų, 3 trintų skiltelių česnako, po 3 šaukštus rudojo cukraus ir sojų padažo, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Garnyrui: virtų ryžių, šviežių daržovių.
Visus ingredientus išmaišome ir paliekame, kol ištirps cukrus ir druska. Marinuojame 2 – 3 valandas. Kepdami ant grotelių retkarčiais šonkauliukus palaistome likusiu marinatu. Patiekiame su garnyru.

Rubrikoje Namų ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *