Premjeras S.Skvernelis Birštone aptarė kurortų problemas

Praėjusį penktadienį LR Vyriausybės Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis lankėsi Birštone ir domėjosi šiam miestui bei visiems šalies kurortams aktualiomis temomis. Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė premjerui pristatė miesto situaciją ir supažindino su kurorto plėtros galimybėmis.


Vyriausybės vadovas aplankė Pirminės asmens sveikatos priežiūros centrą su įrenginėjamu Slaugos skyriumi, apžiūrėjo naująjį Mokyklos gatvės kvartalą, statomą daugiafunkcinį  sporto centrą. Šiems objektams yra svarbus papildomas finansavimo lėšų poreikis, nes Birštono savivaldybė neteikė investicijų projektų, siūlomų įtraukti į Valstybės investicijų 2019 – 2021 metų programą.
Vėliau vykusiame susitikime su Druskininkų, Neringos, Palangos, Birštono merais diskutuota apie problemas, kurios liečia visas Lietuvos kurortines teritorijas. Aptarti kurortų ar kurortinės teritorijos statuso suteikimo reikalavimai; skiriant Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšas, pasiūlyta peržiūrėti kelių (gatvių) projektų atrankos kriterijus, įvertinant atvykstančių turistų srauto įtaką kurortų savivaldybių infrastruktūrai. Didelis dėmesys skirtas vienai didžiausių šalies turizmo sektoriaus problemų – sezoniškumui, kuris lemia netolygų turistų srautų pasiskirstymą įvairiais metų laikais, ypač spalio – balandžio mėnesiais. Kurortų merai svarstė, kaip didinti  Lietuvos pasiekiamumą oro transportu. Jų teigimu, tikslinga ir ateityje išlaikyti tris oro uostus, o naujų oro vežėjų pritraukimui ir naujų krypčių skrydžių atidarymui į Maršrutų skatinimo fondą pritraukti savivaldybių ir privačių juridinių asmenų lėšas, parengiant šio fondo veikimo schemą, bei spręsti Neringos aerodromo atkūrimo galimybę.  
„Iš merų išgirdome būtinybę mažinti biurokratiją iš priežiūros institucijų,  tokių kaip Nacionalinė žemės tarnyba, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos ir kitų. Matome, kad biurokratija tampa rimta kliūtimi, užtęsiančia ir stabdančia projektus ilgam laikotarpiui“, – sako S. Skvernelis.
Ministras Pirmininkas pažadėjo ieškoti sprendimų sprendžiant papildomą finansavimą tiksliniams kelių projektams kurortuose, tačiau šiuo atveju turėtų efektyviau  veikti prie Vyriausybės įsikūrusios ir tuo užsiimančios institucijos.
Susitikęs su Birštono verslo atstovais – sanatorijų „Eglė“, „Versmė“ ir „Tulpė“, sveikatingumo centro „Vytautas Mineral SPA“, „Royal SPA Residence“, svečių namų „Audenis“ vadovais, Ministras Pirmininkas su jais kalbėjosi apie investicijų iš ES struktūrinių fondų ir kitų šaltinių pritraukimą, darbo vietų kūrimą Birštone, specialistų rengimą, infrastruktūros plėtrą. Verslininkai premjerui padėkojo už skiriamą padidintą dėmesį regionams ir skirstant ES paramą, ir apskritai šios Vyriausybės požiūrį į regioninę politiką. Premjeras pažadėjo, kad regionų vystymas prioritetu išliks ir ateityje, bei akcentavo lietuviško verslo svarbą, kurio indėlis ypač reikšmingas kuriant ir išlaikant darbo vietas. Medikams nerimaujant, kad kurortinis gydymas liks tik kaip reabilitacijos paslauga, S. Skvernelis teigė, kad jį ir toliau rems valstybė.
Parengta pagal Vyriausybės spaudos tarnybos informaciją


Dės daugiau pastangų biurokratinėms kliūtims įveikti

Po susitikimo su kurortų merais premjeras S.Skvernelis trumpai atsakė į regioninės žiniasklaidos klausimus apie šio susitikimo tikslus, jo metu išgirstas problemas ir jų sprendimo galimybes.
Anot Vyriausybės vadovo, šis susitikimas su kurortų vadovais yra tradicinis, šiuo metu itin svarbus, nes prasideda kurortinis sezonas. Ir ne vien dėl to. Vyriausybei rūpi kurortų dabartis ir ateitis. S.Svernelis pripažino, jog jam nebuvo smagu iš merų išgirsti apie tai, su kokiais biurokratiniais suvaržymais, valdininkų neatsakingu ir netinkamu požiūriu jie susiduria: sudėtingos ir ilgos derinimų procedūros, neretai keičiamos pozicijos, o tai labai trukdo kurortų infrastruktūros, kelių plėtrą. Jo teigimu, specifinės problemos itin ryškios pajūrio kurortuose. Daugiausia nusiskundimų gauta dėl Susisiekimo ir Aplinkos ministerijų bei joms pavaldžių valstybės institucijų darbo, kuris, anot premjero, nukreiptas ne į tarnystę žmogui. „Jeigu manoma, kad reikia tarnauti biurokratams ir valdininkams, man toks pavyzdys netinka…“ – sakė S.Skvernelis, pripažindamas, kad kol kas biurokratai laimi šią kovą, ir reikės dėti daugiau pastangų šiai situacijai pakeisti.
Vis dėlto premjeras pasidžiaugė kurortais, kurie ieško galimybių plėstis ir gražėti, kurie daro viską, kad gyventojams būtų patogu gyventi, o turistams – ilsėtis. Paklaustas, kuriame kurorte jis pats mėgsta poilsiauti, S.Skvernelis neišskyrė nė vieno. Galbūt mažiau yra buvęs Birštone, tačiau pažadėjo, kad artimiausiu metu kurį nors savaitgalį atvyks pasisvečiuoti su šeima ir į šį miestą.
Vizito metu skyręs šiek tiek laiko apžiūrėti statomus, tačiau darbų baigimui lėšų pritrūkusius kurorto sporto ir slaugos paskirties objektus, premjeras viešai išsisuko nuo klausimo apie galimą Valstybės investicijų programos paramą, sakydamas, jog nė vienam merui jis nieko nepažadėjo, nes, davus pažadą, būna sunku išpildyti. Kita vertus, premjeras pabrėžė, jog laikas nutraukti ydingą lėšų skirstymo praktiką, dėl kurios tam tikrų objektų statybos regionuose tęsiasi dešimtmečiais.
Prie ankstesnių vyriausybių vyravo atsainus požiūris: et, pradėkime statybas, paskui jas kaip nors baigsime… Taigi kažkas tuo pasinaudojo, „prilindo“, gavo lėšų objekto statybos pradžiai… Todėl Lietuvoje tiek daug pradėtų ir nebaigtų statyti pastatų… Jau šių metų biudžete pabandėme įvesti nuostatą, kad lėšos naujų objektų statybai bus skiriamos tik išimtinais atvejais, svarbu baigti ankstesnius. Skirdami tam valstybės paramą, žiūrime, kad būtų ir atitinkamas savivaldybės indėlis,“ – kalbėjo premjeras.
S.Skvernelis, atsakydamas į klausimą, ar svarstomi kurortams palankesni biudžeto formavimo principai, teigė, jog Vyriausybė šiemet pakeitė visų savivaldybių pajamų skaičiavimo metodiką, didėjo asignavimai jų funkcijoms vykdyti, todėl koeficientas kurortams nebus didinamas, nors juose poilsiauja visos Lietuvos gyventojai. Jis pranešė ir apie ketinamą pradėti vykdyti vieną iš kurortologinių tyrimų programų.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *