Tai, kas tikra – nepabosta…

Devintą kartą Birštone surengta regioninė kapelų šventė „Griežk, lietuvi“ dovanojo gerą nuotaiką žiūrovams, kurie negausiai susirinko į Kultūros centrą. Kitų birštoniečių kultūrinius planus, matyt, pakoregavo maloniai šilta ir saulėta pavasario diena, kuri laukan prie žemės darbų išviliojo… O susirinkusieji pradžiugino šios šventės organizatorių Birštono kapelos „Lendrūnas“ vadovą Algimantą Jazbutį nuoširdžiais plojimais, kurių negailėta ir jo vadovaujamai kapelai, ir svečiams. Nors šie kviestiniai kolektyvai jau yra koncertavę Birštone ir daugeliui girdėti – tačiau tai, kas yra tikra, turi vertę, todėl nepabosta…

Pirmieji žiūrovus polkute pasveikino šeimininkai „Lendrūno“ kapelos muzikantai, o su jais šventėje debiutavo ir salėje „tikras bangas“ sukėlė kapelos vadovo anūkėlis Jonukas su akordeonu. Jonui Berkmonui šį balandį sukanka šešeri, tačiau iš muzikalios šeimos kilęs jaunasis muzikantas jau puikiai valdo instrumentą ir, A.Jazbučio teigimu, ruošiasi dalyvauti respublikiniame akordeonistų konkurse Prienų meno mokykloje.
Tarp kitų kapelos kūrinių scenoje nuskambėjo ir premjera – A. Antanavičiaus „Dainavos šalis“, šią dainą aranžavo A.Jazbutis. „Lendrūnas“ „atšviežino“ ne tik repertuarą, jo vadovas džiaugėsi į kolektyvą įsiliejusiais naujais nariais. Kita vertus, dėl muzikantų mėgėjų darbo pobūdžio, ligų, susisiekimo problemų ar asmeninių priežasčių jam nelengva kaskart surinkti tos pačios sudėties kapelą, todėl neretai tenka ieškoti pamainos muzikantams. Tokiais atvejais, kaip šis, vadovui dažniausiai pagelbsti kolegos pedagogai. Tačiau jis tikisi, kad pilnos sudėties kapela pasirodys liepą respublikinėje Dainų šventėje Vilniaus Kalnų parke – šiam svarbiam įvykiui ruošiasi visi nariai be išimties.
Šventės viešnia – Marijampolės rajono Tautkaičių kaimo kapela „Sūduva“ (vadovas Linas Penkaitis) – birštoniečiams gerai žinoma ne tik iš LRT televizijos projekto „Duokim garo“, šis „Aukso paukšte“ apdovanotas kolektyvas jau yra koncertavęs kurorte. Garsindamas lietuvių liaudies muziką ir dainą kolektyvas taip pat lankėsi Lenkijoje, Prancūzijoje, Rumunijoje, Čekijoje, Italijoje, Slovakijoje. Kapelos ištakos siekia 1978 metus, todėl natūralu, kad jos sudėtis keitėsi, jaunimas užaugo ir išvyko gyventi kitur. Šiuo metu kapeloje groja aštuoni muzikantai – septyni iš jų vyriškiai. „Sūduva“ įdomi savo repertuaru, kuriame yra ir nemažai patriotinių dainų, ugdančių pagarbą tradicijoms ir savo krašto kultūrai. Ne vienos jų tekstą sukūrė kapeloje muzikuojantys žmonės.
Birštono scenoje pasirodė dar vienas „Aukso paukštės“ laureatas – Kauno A.Stulginskio universiteto liaudiškos muzikos kapela „Ūkininkas“, kurios jaunasis dainininkas „nuginklavo“ publiką A.Šabaniausko, D.Dolskio, V.Kernagio rinktinėmis dainomis. Savo programą baigusi G. Savivienės ir Just. Marcinkevičiaus daina „Lietuva“, kapela, pasak jos vadovo Romualdo Sadzevičiaus, patvirtino jau 50 metų nešanti aukštai iškeltą tautiškumo vėliavą.
Festivalio „Griežk, lietuvi“ gerbėjai iš ankstesnių švenčių dar nepamiršo nuotaikingos Latvijos Jekabpils tautos namų kapelos „Kreicburgas zikeri“ (vadovas Aivars Pugačs). Kolektyvas susikūrė 1986 m., dalyvavo tarptautiniame folkloro festivalyje BALTICA-88. Iš pradžių muzikantai grojo penkiese, vėliau liko ketveriukė -Aivars, Harijs, Aigars ir Gunars, kuri iki šiol linksmina tautiečius, nemažai keliauja po kitas šalis. Muzikantai yra koncertavę visoje Europoje, Kinijoje, mėgsta lankytis Lietuvoje, ypač Birštone, kur jie randa ištikimų klausytojų, pasisemia atgaivos iš „Eglės“ sanatorijoje teikiamų sveikatinimo procedūrų.
Žiūrovų akis latviai traukė neįprastu mušamuoju instrumentu – medine lazda su žalčio galva, o jų klausą patikrino į muzikinių melodijų popuri įpynę gerai žinomą atlikėjo S.Povilaičio dainą „Švelnus pūkeli“.
Broliukai latviai gražiai bendradarbiauja su „Lendrūnu“, vieni pas kitus svečiuojasi. A.Jazbutis sakė, kad Birštono kapela pakviesta į Jekabpils miestą atvykti šių metų rugpjūtį, kuomet etnografiniame kaimelyje dvi dienas vyks tarptautinis liaudies muzikos festivalis.
Šventė gražiai prasidėjo ir prasmingai baigėsi – Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis, dėkodamas atsidavusiems liaudies muzikos puoselėtojams, kolektyvų vadovams prisiminimui įteikė alytiškio tautodailininko Sauliaus Lampicko sukurtas stilizuotas skulptūrėles, o Seimo nario A. Palionio padėjėja Valė Petkevičienė politiko vardu jiems įteikė saldžiuosius prizus. Taip pat išskirtinai apdovanoti ir mažasis muzikantas Jonukas, ir šmaikštusis šventės vedėjas bei etnografinių regionų folkloro „žinovas“ Vincukas iš Rumbonių.

Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *