Ir žiūrovų, ir komisijos nuomonės sutapo

Jau tapo tradicija, kad patys pirmieji Birštone pavasarį pasveikina jaunieji muzikantai, į kurortą tarsi paukščiai suskrendantys iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių. Ir šiemet Birštono meno mokyklos jau dvyliktą kartą organizuotame konkurse – festivalyje „Muzikuokime drauge“ dalyvavo per dvidešimt kolektyvų iš Jiezno, Alytaus, Kauno, Garliavos, Rietavo, Marijampolės, Vilkaviškio, Lazdijų, Šakių, Prienų ir, žinoma, Birštono. Vieni iš jų varžėsi konkurse, kiti savo meistriškumu džiugino festivalio programoje.
Birštono meno mokyklos direktorės Laimutės Raugevičienės nuomone, XII konkursas – festivalis išsiskyrė tuo, kad jis buvo skirtas labai reikšmingai datai – Lietuvos Valstybės 100 -mečiui, tad dauguma dalyvių buvo pasipuošę tautine simbolika. Ir dar vienas jo išskirtinis bruožas – tai ansamblių ir atliktų kūrinių įvairovė. Tad komisijai buvo ne taip paprasta išrinkti nugalėtoją, nes kūriniai ir ansamblių sudėtis buvo ir įvairi, ir netikėta. Programose skambėjo pačių įvairiausių žanrų kompozicijos, buvo grojama ir retais instrumentais. Buvo ir tokių instrumentų, kuriuos ir žiūrovai, ir muzikantai matė pirmą kartą.
Taigi ši muzikos šventė, kaip sakė ir jos organizatorė Laimutė Raugevičienė, ir konkurso vertinimo komisijos pirmininkas Veiverių Antano Kučingio meno mokyklos direktorius Mindaugas Labanauskas, buvo ženkli savo branda. Žiūrovams buvo įdomu klausytis, vertinti, analizuoti, rinktis. Pasak M. Labanausko, kiekvienas ansamblis buvo vertas pirmosios vietos ir gal net ir „Grand prix“, bet jis buvo tik vienas. Šiemet jį skiriant abejonių nekilo nei komisijai, nei žiūrovams. Mat Birštono meno mokyklos ansamblis „Tiesiog bendas“, atlikęs B. Mars „Treasure“ ir D. Ellington/I. Mills „Caravan“, aranžuotus Romano Lykovo, pelnė ir žiūrovų prizą, ir aukščiausią komisijos įvertinimą. „Tiesiog bendo“ atliktos kompozicijos nuskambėjo tarsi savotiškas šaukinys, skelbiantis apie šį savaitgalį Birštone vykstančią didžiąją džiazo fiestą.
Be dovanų, diplomų neliko ir kiti konkurso laureatai bei prizininkai. Jiems įteiktos ir dailininkės Aušros Deltuvienės sukurtos keramikinės sraigės – Birštono meno mokyklos simboliai. Buvo ir daugiau nominacijų: už eleganciją, didelę instrumentų įvairovę, lietuviškumą, ansambliškumą ir kitų. Na, o pats svarbiausias ir didžiausias visų draugiškai pasidalintas prizas buvo sau ir kitiems sukurtas džiaugsmas, atliepiantis jaunųjų atlikėjų bei jų mokytojų kantriu darbu bei dideliu noru muzikuoti.
Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *