Trijų Karalių dieną – trys prasmingos dovanos

Trijų Karalių dieną Prienų krašto muziejus savo bičiuliams padovanojo tris prasmingas dovanas, susijusias su reikšmingais mūsų kraštui įvykiais. Čia buvo paminėtos 125 – osios žymaus mūsų kraštiečio, rašytojo Vinco Mykolaičio – Putino gimimo metinės, atidaryta taip pat kraštiečio, dailininko Petro Lincevičiaus kūrybos paroda ir pristatytas projektas, skirtas partizanų atmintinų vietų įamžinimui prie Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirto paminklo Vilniuje.

Kapsulėje – žemės žiupsneliai ir iš mūsų krašto
Vienas iš muziejuje vykusio renginio akcentų buvo skirtas Vyčio paminklo rėmimo komiteto idėjos pristatymui. Būtent komiteto siūlymu, po Vilniuje, Lukiškių aikštėje, Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirto paminklo kertiniu akmeniu bus įkasta kapsulė su iš įvairių Lietuvos regionų partizanų žūties, Amžino poilsio ir kitų atmintinų vietų iškastais žemės žiupsneliais. Praėjusią savaitę viena iš mažųjų kapsulių buvo užpildyta žeme, iškasta Kauno rajono Pabarstupio kaime, kur žuvo legendinis partizanas Juozas Lukša – Daumantas, Veiverių seniūnijos Juodbūdžio kaime, kur yra penkių brolių partizanų Lukšų gimtinė, ir Veiverių skausmo kalnelyje, kur buvo užkasti Jurgio Lukšos ir kitų nužudytų partizanų kūnai. Čia Amžinajam poilsiui atgulė ir buvęs ilgametis Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas Antanas Lukša.
Kapsulė taip pat papildyta žemės žiupsneliais iš partizanų palaidojimo vietos Šilavoto kapinėse, partizanų vadų Stravinsko, Sergijaus Staniškio žūties ir kitų atmintinų vietų. Apie šią misiją renginio metu susirinkusiems papasakojo muziejaus darbuotojos Ernesta Juodsnukytė, Viktorija Bielevičienė ir iš Lietuvos laisvės kovotojų sąjūdžio pirmininko Jono Buroko šį pavedimą gavę Lukšų giminės atstovai Dalia Lukšaitė – Maciukevičienė ir Kęstutis Lukša. Kapsulė, į kurią dar įdėti keli asmeniniai partizanų Lukšų daiktai, iškeliaus į Vilnių. Beje, ir pristatant misiją, buvo ištartas žodis „Mykolaitis“. Tai buvo vienas iš Juozo Lukšos – Daumanto slapyvardžių.

Suvienijo gimtosios žemės trauka
Didysis renginys, skirtas Vinco Mykolaičio – Putino jubiliejinei sukakčiai pažymėti, vyks gegužės 26 dieną jo gimtosiose Pilotiškėse. Tuomet bus įteikta ir Prienų rajono savivaldybės premija, skiriama už eseistikos ir literatūros mokslinius darbus, susijusius su rašytojo kūryba, o sausio 6 – ąją, tikrąją gimtadienio dieną, svarbiausiu akcentu tapo jaunojo dailininko Petro Lincevičiaus parodos „Žemė“ atidarymas. Mat paroda skirta būtent Vincui Mykolaičiui – Putinui.
Kaip sakė pats P. Lincevičius, atsigręžti į rašytoją ir dar daugiau pažinti Pilotiškes jį pakvietė Vilniuje esančio Vinco Mykolaičio – Putino bute esančio muziejaus darbuotojai. Jame gausu rašytojo sukauptų meno kūrinių, bet tarp jų nėra darbų, susijusių su tėviške ir rašytoją auginusia aplinka.
Kadangi Petrą mes žinome kaip plenarinės tapybos gerbėją, ir šį kartą jis, likdamas ištikimas tradicijai, išsikėlė sau užduotį tapyti ne studijoje, bet važiuoti „gaudyti dvasios“ vietoje, į Pilotiškes. Taip atsirado dialogas su rašytojo vaikyste, bedirbant gimė ir pavadinimas „Žemė“.

Parodos autorius dėkingas jį priėmusiai Mykolaičių šeimai ir gailisi tik vieno, kad lietingas oras jam sutrukdė tapyti gamtoje ir kai kuriuos darbus teko baigti studijoje, o kai kurie apskritai liko pasižymėti piešiniuose. Jiems bus lemta atgimti ateityje, juo labiau, kad pradėtas projektas žada turėti tęsinį, kad bedirbant su rašytoju mintyse užsimezgusi kalba apie gimtosios žemės trauką dar nebaigta. Taigi darbų daugės.
Kol kas ši paroda bus keliaujanti, bet, kaip teigė autorius, jam labai džiugu, jog pirmieji su ja susipažins Prienų krašto muziejaus lankytojai. Muziejaus, kuriame buvo surengta pirmoji jo personalinė paroda.
Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *