Tarybos posėdis

Gruodžio 21 d. Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdis vyko atnaujintoje savivaldybės posėdžių salėje. Pagaliau savivaldybė turi modernią salę, kurios interjeras nesugadins jokių iškilmių.

Prienų r. savivaldybės meras A.Vaicekauskas ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas D.Radzevičius su Tarybos nariais po bendradarbiavimo deklaracijos pasirašymo.

Puiki dovana politikams – moderni posėdžių salė
Projekto autorės Savivaldybės architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjos Dalios Joneliūnienės dėka „bjauriojo ančiuko“ metamorfozės nustebino. Architektė pasistengė, kad niūri stačiakampė posėdžių patalpa pavirstų balta, originaliai apšviesta, vizualiai – ovalo formos – sale su įtempiamomis, šviesą atspindinčiomis lubomis. Vietoj aptriušusių baldų pagal užsakymą pagaminti nauji. Interjere išlaikyta savivaldybę reprezentuojanti spalvinė stilistika – pasirinktos mėlyna, pilka ir sidabrinė spalvos. Galinę salės sieną apipavidalino būsimasis architektas prienietis Arnas Deltuva. Projektinius sprendinius įgyvendino UAB „Mačiūnai“. Sulaukusi pagyrimo žodžių D. Joneliūnienė Tarybos nariams palinkėjo tiek pozityvumo, kiek salėje yra šviesos.
Tarybos nariai informuoti, kad salės atnaujinimo darbai, vėdinimo sistemos įrengimas, šiuolaikiškas projektorius kainavo apie 97 tūkst. eurų, daug mažiau, nei pradinis pasiūlymas. Arūnas Vaidogas šventinį įspūdį „sugadino“ replika, esą negražu, kad lėšos, kurių trūksta sumokėti už šios salės remonto darbus, įsigytą įrangą bei baldus, buvo paimtos iš socialinių reikmių, sumažinus sumas, skirtas vaikų išlaikymui Jiezno globos namuose ir globos lovų finansavimui ligoninėse. Tikslinant biudžetą, Savivaldybėje atliktiems darbams apmokėti iš socialinių programų perduota 44 tūkst. eurų. Mero Alvydo Vaicekausko teigimu, lėšų sutaupyta, pagal Vyriausybės nurodymą kasmet mažinant vaikų skaičių Globos namuose, taip pat Slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėse teikiant prioritetą ne globai, o slaugai, kurios išlaidas apmoka Ligonių kasos. Jo nuomone, neliko nuskriausti ir Jiezno globos namų darbuotojai, jiems sudarytos sąlygos gauti premijas.

Įsteigė Mato Šalčiaus premiją
Atnaujinta posėdžių salė tapo pirmojo iškilmingo akto liudininke. Tarybos nariai vienbalsiai patvirtino kraštiečio, Lietuvos visuomenės veikėjo, rašytojo, žurnalisto, keliautojo ir idealisto Mato Šalčiaus vardo premijos skyrimo nuostatus, o meras A.Vaicekauskas ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius pasirašė Prienų rajono savivaldybės ir Lietuvos žurnalistų sąjungos bendradarbiavimo deklaraciją.

Konkursą, skirtą Mato Šalčiaus atminimui, savivaldybė kartu su Lietuvos žurnalistų sąjunga organizuos kiekvienais metais. 1000 eurų premija bus skiriama žurnalistams už pasaulio pažinimo skatinimą bei brandžius ir išsamius spaudos, radijo, fotografijos, televizijos, interneto žiniasklaidos autorinius darbus kelionių tematika, paskelbtus per kalendorinius metus.
Posėdyje dalyvavo ir Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių ir pramogų klubo pirmininko pavaduotojas Linas Senkus.

Į VTEK akiratį gali patekti kiekvienas…
Dauguma Tarybos narių pritarė, kad būtų patvirtinta mero potvarkiu sudarytos nešališkos komisijos (joje dalyvavo teisės ir personalo skyrių darbuotojai iš kitų savivaldybių) išvada, jog savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Visockas, pasirašęs įsakymus dėl lėšų skyrimo asociacijai „Vėjas“ bei Prienų stalo teniso klubui, kurių nariu jis yra, tarnybinio nusižengimo nepadarė. Tuo tarpu Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino, kad tokiu savo elgesiu jis pažeidė Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas. Meras, taip pat ir kai kurie Tarybos nariai stojo teisinti E.Visocką, kuris, eidamas administracijos direktoriaus pareigas, kitaip pasielgti ir negalėjo, nes įstatymai jį įpareigoja savo parašu tvirtinti biudžetą. Nusprendus, kad E.Visockas nepadarė nusižengimo, neteko prasmės ir kitas darbotvarkės klausimas dėl žalos iš kalto asmens išieškojimo. Šį klausimą pristatęs opozicijos atstovas A.Vaidogas iš kolegų sulaukė pastabų, kad kaltę gali įrodyti tik teismas. Tai ne politikų ir ne VTEK atsakomybės sritis.
Visgi politikai jaučiasi nuolat stebimi. Vienas iš paskutiniųjų į VTEK akiratį pateko meras, pripažintas pažeidusiu viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatas. Todėl, svarstant šio posėdžio darbotvarkės klausimus, netrūko norinčių nusišalinti Tarybos narių. Prieš tikslinant savivaldybės biudžetą, paaiškėjo, jog „galimai suinteresuotų“ politikų yra dauguma, todėl jiems išėjus iš salės, sužlugtų balsavimas ir sprendimų tvirtinimas. Todėl bendru sutarimu nuspręsta nusišalinimo nepriimti.

Sieks suvaldyti tuberkuliozės plitimą
Rūpinantis visuomenės sveikata, vienas iš svarbiausių priimtų sprendimų – pritarimas projektui „Ambulatorinių sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo tuberkulioze sergantiems asmenims gerinimas Prienų rajone“. Šis projektas bus teikiamas finansinei paramai iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų gauti. Preliminari projekto vertė – 10224,71 Eur.
Šiuo projektu bus siekiama suvaldyti tuberkuliozės plitimą tarp visuomenės narių. Tikimasi, kad skyrus finansavimą, pagerės ligonių, kuriems paskirtas ambulatorinis gydymas, stebėsena. Jie sulauks socialinės paramos – maisto produktų arba talonų maisto produktams įsigyti. Bus pasirūpinta ir toliau gyvenančių pacientų kelionės išlaidomis. Sergančio paciento gydymo ir gydymo stebėsenos, susijusių su DOTS (tiesiogiai stebimo gydymo strategija) paslaugų teikimu, procese dalyvaus gydytojas pulmonologas, šeimos gydytojas, slaugytojas. Už kiekvieną išgydytą tuberkulioze sirgusį pacientą bus skiriamas finansinis skatinimas šeimos medicinos paslaugas teikiančiam gydytojui.
Kaip praktiškai bus įgyvendinamas projektas, dar nėra aišku, savivaldybės gydytojas V.Slauta atsakė tik į kai kuriuos Tarybos narių pateiktus klausimus.

Kai kam – geros žinios
Valstybinei kelių direkcijai nutarus visus F. Martišiaus gatvės rekonstrukcijos darbus atlikti savo lėšomis, savivaldybės numatytų lėšų dalis perkelta Revuonos gatvės atnaujinimo projektui.
Tarybos nariai pritarė, kad Pakuonio pagrindinės mokyklos projektas „Daugiafunkcio sporto aikštyno įrengimas ir teritorijos sutvarkymas Pakuonyje“ būtų įtrauktas į Prienų rajono vietos veiklos grupės teritorijos 2015–2023 m. vietos plėtros strategiją europiniam finansavimui gauti.
Vicemeras Algis Marcinkevičius informavo apie vykusią Prienų rajono savivaldybės kultūros ir laisvalaikio centrų kultūros ir meno darbuotojų atestaciją, po testų, kuriuos laikė 21 darbuotojas, 17 – kai buvo suteikta trečia kvalifikacinė klasė. Todėl darbuotojams prie pareiginės algos turės būti mokami priklausantys 20 proc. priedai.

Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *