Tarybos posėdis

Rugpjūčio mėnesio Birštono savivaldybės tarybos posėdis prasidėjo tradiciniais sveikinimais ir „Birštoniečių tribūnos“ pasisakymais.
„Birštoniečių tribūnoje“
Žodžio paprašęs Liberalų sąjūdžio Birštono skyriaus pirmininkas Remigijus Zolubas Tarybos nariams piršo mintį, kad Birštono kurortui, ieškančiam savo nišos tarp augančių Europos kurortų, reikia užsiimti pelningesne, nei apgyvendinimas ir ir maitinimas, veikla – jo teigimu, keliskart daugiau pajamų pritrauktų verslo konferencijų turizmas. Todėl jis ragino savivaldybę apsispręsti dėl didelio (iki 1000 vietų) konferencijų centro – išskirtinės architektūros pastato – statybos kurorte. Pasak jo, šis pasiūlymas turėtų būti įtrauktas į bendrąjį planą ir duotų postūmį kitų turistinių objektų (pvz., golfo laukų), tilto atsiradimui kurorte, teritorijos kitapus Nemuno plėtrai. Merei Nijolei Dirginčienei ši R.Zolubo idėja pasirodė įdomi ir drąsi, tiesa, labiau skirta ne savivaldybei, o ieškantiems, kur investuoti, verslo atstovams. Anot jos, ir šiuo metu konferencinis turizmas kurorto neaplenkia, yra pakankamai vietų įvairaus formato renginiams vykdyti.

Užmojai geri, reikia tik pasitikėjimo
Taryba išklausė UAB „Birštono mineraliniai vandenys“ ir Ko komercijos direktoriaus Jono Miliaus informaciją apie tai, kaip sekasi įgyvendinti verslo idėjas iš savivaldybės išsinuomotuose dviejuose apleistuose pastatuose N. Silvanavičiaus g. 1 ir Jaunimo g.1. Šiuos pastatus ketinama rekonstruoti, tačiau pradėti darbus vėluojama.
J.Miliaus teigimu, abiem atvejais projektiniai pasiūlymai parengti ir suderinti, atlikti pastatų konstrukcijų tyrimai, gauti įvairūs specialieji reikalavimai ir statybos leidimai, todėl darbai galėtų prasidėti rugsėjį. Bendrovės atstovas Tarybos paprašė kiek pakeisti pradines nekilnojamojo turto nuomos sąlygas, vietoj bankinės garantijos įrašant draudiminę, tai, bendrovei, vykdančiai daugelį projektų, esą „atrištų rankas“ laisviau disponuoti lėšomis ir investuoti į vykdomus projektus.
Kai kurie Tarybos nariai, ypač opozicijos atstovai, nebuvo linkę daryti nuolaidų kelerius metus nuompinigių nemokančiam nuomininkui, jie abejojo, ar teisėta Tarybai keisti pradines nuomos sutarties sąlygas, o Darius Šeškevičius siūlė alternatyvų balsavimą. Administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas atkreipė dėmesį į tai, kad iš Vyriausybės atstovo šiuo klausimu pastabų negauta, todėl kliūčių balsuoti nėra. Merė N.Dirginčienė pastebėjo, jog nėra lengva į Birštoną pritraukti investuotojų. Jos nuomone, „Birštono mineraliniai vandenys“ ir Ko yra septynių dešimtmečių veiklos istoriją turinti patikima ir finansiškai stabili bendrovė, todėl reikėtų suteikti jai pasitikėjimo kreditą, priešingu atveju – investuotojų paieškos prasidėtų iš naujo. Merė pasiūlė apsidrausti griežta sąlyga dėl nuompinigių už šiuos pastatus mokėjimo jau nuo liepos 1 d.
Sprendimas pakeisti nuomos sąlygas patvirtintas 8 Tarybos narių balsais, 5 politikai buvo prieš, 1 – susilaikė.
Jeigu projektai bus sėkmingai įgyvendinti, kurorte naujam gyvenimui bus prikelti du šiuo metu kurorto nepuošiantys pastatai. N.Silvanavičiaus gatvėje vietoj buvusių ir apleistų dirbtuvių atsirastų kavinė su medine lauko terasa ir 50 vietų sale pobūviams. Čia būtų gaminamas naminis alus, prie jo patiekiama rūkyta ar kitaip paruošta žuvis.
Jaunimo gatvėje laukiantis projektas sudėtingesnis, nes pastatas prastos būklės. Po rekonstrukcijos buvęs kino teatras būtų naudojamas pagal ankstesnę paskirtį, salė būtų pritaikyta ne tik kino filmų demonstravimui, bet ir konferencijų organizavimui. Pastate veiktų atviros erdvės jaunimui (ir ne tik jam) darbui su kompiuteriu, biliardo, boulingo žaidimams, taip pat kavinė.

Iš socialinių būstų – į tarnybinius
Dar vienas iš pažiūros paprastas klausimas dėl socialinių būstų statuso pakeitimo į tarnybinius posėdyje sulaukė aštrių diskusijų. Opozicijos atstovei Jurgitai Šeržentienei užkliuvo tai, kad į tarnybinių butų sąrašą traukiamas 4 kambarių socialinis būstas Pušyno gatvėje liko laisvas, nes, kaip buvo pasakyta, niekas jame nenorėjo apsigyventi dėl jo dydžio. Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotojai Vilmai Burbienei teko aiškinti, kad šio būsto nėra kam pasiūlyti, nes artimiausia 12 -toje eilėje sąlygų pagerinimo laukianti 8 asmenų šeima, kuriai nepakaktų gyvenamojo ploto. Anot jos, pirmajame socialinio būsto laukiančiųjų dešimtuke – vieniši arba gyvenantys po du asmenys, kuriems šis būstas per didelis. Šie žmonės galės pretenduoti į 1 – 2 kambarių butus. Pasak merės, šiuo metu už europines lėšas perkami trys nedideli socialiniai butai.
Jos teigimu, tarnybiniai būstai reikalingi tam, kad būtų galima į kurortą pritraukti ir išlaikyti jaunus specialistus. Jų fondas palaipsniui bus pildomas atsilaisvinusiais butais, pirktais už savivaldybės biudžeto lėšas – pasak administracijos direktoriaus Valentino Vinco Revucko, tokiu būdu savivaldybė bent turės garantiją, kad tvarkingai gyvenantys ir dirbantys žmonės susimokės mokesčius, ir savivaldybė nepatirs nuostolių.
Paaiškinimai opozicijos atstovų neįtikino, jie tarėsi žinantys, kokiems „jauniems specialistams“ tarnybiniai būstai ruošiami ir paprašė įvardinti jų pavardes. J.Šeržentienė pasisiūlė kitam posėdžiui parengti tarnybinių butų skyrimo tvarką ir pirmumo kriterijus, kad šiuo klausimu atsirastų daugiau skaidrumo.
Balsavimo metu nuomonės išsiskyrė: už tai, kad minėtas 4 kambarių butas būtų išbrauktas iš socialinių būstų sąrašo balsavo aštuoni iš 14 -kos Tarybos narių, tam, kad tarnybinių būstų sąrašas būtų papildytas dviem butais, esančiais Nemuno ir Pušyno gatvėse, pritarė septyni politikai iš 13 -kos dalyvavusių balsavime.

Kempingo veiklai – mažesni mokesčiai
Kitu sprendimu sumažinta Savivaldybės 4,0986 ha ploto žemės sklypo Birštone, Karalienės Barboros al. 1, nustatyta pradinė metinė nuomos kaina, nes liepos pabaigoje skelbtame konkurse nepanoro dalyvauti nė vienas potencialus nuomininkas. Lietuvos kempingų asociacijos išsakytose pastabose dėl žemės sklypo, skirto kempingo veiklai, buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad jo nuomos mokesčio pradinis dydis yra per didelis, palyginti su mokesčiais kitose savivaldybėse. Tikimasi, kad, sumažinus pradinę metinę žemės sklypo nuomos kainą, investuotojams jis taps patrauklesnis, juolab kad kempingų veikla yra sezoninė.

Dalyvaus europiniame projekte
Pritarta Birštono savivaldybės administracijos dalyvavimui partnerio teisėmis Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos projekte „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (I)“, kuris bus įgyvendinamas 2014 – 2020 metų Europos Sąjungos fondų lėšomis. Savivaldybė privalės padengti visas su projektu susijusias netinkamas išlaidas ir kt.
Pagal šį projektą Nemuno kilpų regioniniame parke būtų įrengtas apžvalgos bokštas, pradėtas kultūros paveldo objekto Vytauto kalno sutvarkymo projektavimas, atliktas Siponių ir Škėvonių atodangų žymėjimas. Projekto įgyvendinimo trukmė – 36 mėnesiai. Bendras viso projekto biudžetas – beveik 16,5 mln. Eur.

Gera žinia prieš naujuosius mokslo metus
Taryba patvirtino 24 klasių komplektus Birštono gimnazijoje, 4 – Birštono vienkiemio pradinėje mokykloje – darželyje ir dvi priešmokyklines grupes „Vyturėlio“ lopšelyje – darželyje. Pasidžiaugta, kad gimnazijoje mokinių padaugėjo, pradinėje mokykloje – darželyje jų skaičius stabilus, gerai renkamos ikimokyklinės grupės, o miesto darželyje auga lopšelinukų skaičius.

Išklausė informacijas
Posėdžio pabaigoje išklausytos kelios informacijos. Politikai pakviesti aktyviai dalyvauti kurorte vyksiančiame diskusijų festivalyje „Būtent“, paraginti priimti Kauno regiono plėtros agentūros kvietimą, suformuoti komandas ir rugsėjo 30 dieną pasivaržyti pirmosiose regiono savivaldybių atstovų sporto žaidynėse Jonavoje.
Vicemeras Vytas Kederys supažindino su galimais saugaus eismo sprendimais, aptartais Saugaus eismo komisijoje. Pasiūlyta apriboti dviračių eismą A.Zenkevičiaus vardo krantinėje savaitgaliais ir švenčių dienomis. Centriniame parke, kurio infrastruktūra (įskaitant ir dviračių trasas bei stovus) įrengta už europines lėšas, nuspręsta dviračių eismą toleruoti, apeliuojant į vairuotojų vidinę kultūrą ir policijos drausmines priemones.
Nors pateikta ir pasiūlymų dėl dviračių takų žymėjimo centrinėse Dariaus ir Girėno, Jaunimo gatvėse, šiuo klausimu bus diskutuojama atskirai.

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *