Kunigaikščių meilės istorija ir angelas jungiantis Veiverius ir Viurcburgą

Ši istorija prasidėjo, kai Garliavos įkūrėjo, Fredos dvaro savininko, Garliavos ir Veiverių katalikų bažnyčių, Garliavos sinagogos ir Garliavos liuteronų bažnyčios fundatoriaus,  žemvaldžio  Jozefo Godlevskio (Garliausko) dukra Liudvika Godlevska 1845 m. ištekėjo už kunigaikščio Adamo Napoleono Sviatopelk-Mirskio. Jaunavedžiai apsigyveno Petkeliškių dvare netoli Juodbūdžio kaimo.
Bendras gyvenimas buvo gražus, tačiau neilgas. Jaunąją kunigaikštienę kamavo ligos, ji negalėjo susilaukti vaikų, geso tiesiog akyse. Norėdamas išgelbėti žmoną, kunigaikštis Sviatopelk – Mirskis kreipėsi į garsų ginekologą Friedrichą Scanzoni, pas kurį vizito teko važiuoti net į Viurcburgą (Vokietija). Deja, buvo jau per vėlu, gydytojas negalėjo išgelbėti Liudvikos gyvybės. 1859 m., būdama 33 metų, ji mirė.
Anot legendos, sielvarto pagautas kunigaikštis Adamas Napoleonas, dar stovėdamas prie lovoje gulinčios mylimosios, nupiešė jos portreto eskizą. Pagal jame pavaizduotus veido bruožus buvo pagamintos dvi angelą vaizduojančios skulptūros. Vienas šių Berlyne gamintų angelų 1859 m. buvo pastatytas Veiveriuose prie Šv. Liudviko bažnyčios, kitas – Viurcburgo, kur mirė kunigaikštienė, kapinėse. Pati Liudvika Sviatopelk – Mirska  buvo parvežta ir palaidota  Veiverių bažnyčios kriptoje. Ten pat neužilgo atgulė ir 1861 m. Berlyne miręs Adamas Napoleonas.
Netoli nuo kriptos, bažnyčios šventoriuje, stovinti angelo skulptūra iki šiol saugoja kunigaikštienės Liudvikos veido bruožus ir primena gražios meilės istoriją.
Antroji skulptūra, stovinti Vokietijoje, taip pat išliko. Po daugiau nei pusantro šimto metų nuo jos pastatymo Viurcburgo miesto kapinių gidę Doris Jaeger – Herleth sudomino neįprastas meno kūrinys. Internete pavyko surasti tokio paties angelo iš Veiverių nuotrauką, ir 2015 m. prasidėjo susirašinėjimas tarp miesto ir miestelio bendruomenių.
Tais pačiais metais Viurcburgo atstovai apsilankė Veiveriuose. Anot jų, Veiverių angelas išsilaikė geriau, nei Viurcburgo – pastarasis yra avarinės būklės, ir norėdama išsaugoti savo istorijos dalį, miesto bendruomenė pradėjo rinkti lėšas rekonstrukcijai. Nemaža dalis jų jau surinkta. Šių metų rugsėjo 11 d. Viurcburgo rotušės herbinėje salėje Doris Jaeger – Herleth skaitys pranešimą apie neįprastą angelo skulptūros istoriją, taip tikimasi pritraukti paskutiniąją dalį lėšų, leisiančių pradėti rekonstruoti griūvantį paminklą.
Veiverių angelą taip pat reikia atnaujinti. Pažiūrėti skulptūros ir pasiklausyti jos sukūrimo istorijos į miestelį dažnai vyksta ir lietuviai, ir užsieniečiai. Dažnas viurcburgietis, keliaujantis po Lietuvą, nepraleidžia progos apsilankyti Veiveriuose – pavyzdžiui, rugpjūčio 8 d. pasigrožėti skulptūra užsuko oreivis Rolandas Hubertas, teisėjavęs XXV respublikiniame oro balionų čempionate Plungėje. Vizito metu R. Hubertas perdavė linkėjimus iš Viurcburgo, domėjosi Veiverių istorija ir Šv. Liudviko bažnyčia, o taip pat ir vylėsi, kad angelo skulptūros gali tapti tiltu tarp dviejų bendruomenių.
Rugpjūčio 27 d. Veiverių bažnyčioje vyks Šv. Liudviko atlaidai. Šia proga bus atidengtos atminimo lentelės bažnyčios fundatoriui Jozefui Godlevskiui ir bažnyčios kriptoje palaidotiems kunigaikščiams: Liudvikai Godlevskai Sviatopelk – Mirskai ir Adamui Napoleonui Sviatopelk – Mirskiui. Veiverių bendruomenės nariai tikisi, kad, laikui bėgant, pavyks surasti lėšų ir sutvarkyti per daugiau nei pusantro šimto metų aptrupėjusį ir apsilaupiusį angelą, kurio būklę dar turi įvertinti specialistai.
Viurcburgo gyventojai, sužinoję skulptūros istoriją, subūrė „Angelo draugiją“ ir aktyviai dalyvavo rinkdami lėšas rekonstrukcijai. Šio straipsnio autorės manymu, tai galėtų būti puikus pavyzdys ir mums.
Oksana Venckūnienė
Veiverių bibliotekininkė

Rubrikoje „Neliks duonos su druska - liks Tėvynė“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *