Įteikta padėka už didžiausią pažangą įgyvendinant demonstracinį kvartalų energinio efektyvumo didinimo projektą

Birželio 30 d.,Vilniuje vykusios konferencijos „Energinio efektyvumo didinimo projektų įgyvendinimas Lietuvoje“ metu Birštono savivaldybei buvo įteikta LR Aplinkos ministerijos padėka „Už didžiausią pažangą įgyvendinant demonstracinį kvartalų energinio efektyvumo didinimo projektą“.


Konferencijoje gerąja patirtimi pasidalinusi Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė sakė: „Džiaugiuosi, kad Birštono savivaldybė yra inovatyvi ir atvira naujovėms – esame viena iš trijų savivaldybių, kuri dalyvauja pilotiniuose, demonstraciniuose kvartalinės renovacijos projektuose ir įgyvendina pavyzdines idėjas. Padedant ekspertams iš Vokietijos, Birštone parengėme energinio efektyvumo didinimo programą, tai yra vienas iš tiesiausių kelių, mažinant energijos suvartojimą ir skatinant aplinkosaugą. Yra parengtas Birštono meno mokyklos atnaujinimo projektas, atlikti šiluminių trasų atnaujinimo darbai, sutvarkytos žaliosios erdvės, ieškoma papildomų finansavimo šaltinių, jau suplanuotos ir patvirtintos kitos inovatyvios priemonės. Už įvertinimą labai dėkoju LR Aplinkos ministerijai, už bendradarbiavimą, dalijimąsi patirtimi – Vokietijos federacinės respublikos atstovams, demonstracinių projektų vykdymo ekspertams, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) vadovams.“
Įgyvendinant Vokietijos ir Lietuvos projektą, trys savivaldybės – Birštono, Šiaulių ir Utenos – vykdo kvartalines daugiabučių renovacijas. Tikimasi, kad visos savivaldybės vis labiau orientuosis į tokio tipo atnaujinimą. Naujausiais Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis, šalyje įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą, atnaujinama 412 daugiabučių namų, arba 12 056 butai. Investicijos į šiuo metu atnaujinamus daugiabučius siekia 120 mln. eurų, o tai sudaro 5 proc. visos 2016 m. šalies statybos sektoriaus apyvartos, siekusios 2,5 mlrd. eurų. Skaičiuojama, kad preliminarios investicijos į vieno namo renovaciją šiandien siekia apie 270 tūkst. eurų.
Konferencijoje buvo aptarta Vyriausybės atnaujinta daugiabučių renovacijos programa ir kompleksinis požiūris į šių pastatų atnaujinimą. Kaip teigė LR aplinkos ministras Kęstutis Navickas, daugiabučių namų atnaujinimui bus aktyviau pritraukiami privatūs investuotojai, o siekiant didesnio energinio efektyvumo – labiau skatinama kvartalinė, ne pavienių namų renovacija.
Konferencijoje taip pat dalyvavo Vokietijos federacinės respublikos atstovai, demonstracinių projektų vykdymo ekspertai, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) vadovai.
Parengta pagal Birštono savivaldybės informaciją

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *