Erasmus + projektas – puikus būdas susidraugauti

Stakliškių gimnazija vykdo Erazmus + bendrojo lavinimo mokyklų strateginių partnerysčių projekto „Youth Olympic Games in European Schools“ (YOGIES) veiklas. Gegužę įvyko pirmasis mobilumas Turkijoje. Antalijos HAS Okullari privati mokykla pasitiko projekto partnerius iš Regent koledžo (Jungtinė Karalystė), Urbino miesto aukštesniosios mokyklos (Italija), Karvinos miestelio gimnazijos (Čekija) ir mūsų gimnazijos.

Pagrindinės šio mobilumo veiklos buvo: tyrimo Žmogaus teisės ir daugiakalbiškumas“, atlikto kiekvienoje mokykloje, rezultatų pristatymas ir aptarimas; paskaitos „Sportas kaip gyvenimo būdas“ klausymasis bei po jos vykę seminaras ir diskusijos apie dopingo vartojimą ir sąžiningumą sporte; paplūdimio tinklinio varžybos. Vyko ir kitos, tokio tipo mobilumui įprastinės veiklos: šalių ir mokyklų pristatymai, švietimo sistemų palyginimai, nacionalinių virtuvių pristatymai, sportinės varžybos, susipažinimas su Antalijos istorinėmis ir kultūrinėmis bei kitomis įdomiomis ir miestui svarbiomis vietomis.

Mokinių įspūdžius užrašė projekto koordinatorė, mokytoja Jolanta Ručienė.

Lina Jurkonytė, IIIg klasės mokinė:

– Mobilumas Antalijoje man paliko neužmirštamų įspūdžių. Gyvenau labai draugiškoje dešimtokės Sinem šeimoje. Jos tėtis yra verslininkas, mama – anglų kalbos mokytoja. Visi puikiai kalba angliškai ir noriai bendrauja. Taigi turėjau galimybę sužinoti apie turkų kasdienybę ir tradicijas, mokyklinį gyvenimą, jaunų žmonių santykius ir problemas.

Mūsų projektinės veiklos vyko privačioje HAS Okullari mokykloje. Mokykla nauja, įsteigta dviejų brolių verslininkų, atidaryta tik prieš trejetą metų. Moderniai įrengti kabinetai, labai šviesios, spalvingos bei originaliai apipavidalintos erdvės, saugi aplinka. Joje dirba tik jauni mokytojai. Santykiai tarp mokinių ir mokytojų šilti, draugiški ir geranoriški. Beveik visas mokyklos kiemas skirtas įvairiems sportiniams žaidimams. Turėdami laisvesnę minutę tarp veiklų, žaidėme tinklinį, futbolą, šachmatais. Tačiau didžiausią įspūdį padarė paplūdimio tinklinis: baltas paplūdimio smėlis, žydras Viduržemio jūros vanduo, ryški saulė, tarptautinės komandos, atiduodančios visas jėgas pergalei, palaikantys ir supratingi sirgaliai bei pergalės džiaugsmas ir kabinami medaliai. Žinoma, kad draugystė nugalėjo!

Buvo smagu pristatyti ir įdomu išgirsti tyrimo Žmogaus teisės ir daugiakalbiškumas“, atlikto partnerinėse mokyklose, rezultatus. Po aptarimo ir diskusijų supratau, kad niekada nesusimąstydavau ir nesigilindavau į tokius, regis, elementarius dalykus: kodėl žmogus dažniausiai nieko nesiaiškina, kai su juo pasielgiama neteisingai; ar gali geras svetimų kalbų mokėjimas ir tikslus minčių perteikimas bei supratimas padėti išspręsti politinius, religinius ir ekonominius nesutarimus. Paskaitos „Sportas kaip gyvenimo būdas“ klausymasis bei po jos vykę seminaras ir diskusijos apie dopingo vartojimą ir sąžiningumą sporte taip pat buvo įdomi ir vertinga patirtis.

Įgijau įsimintinų kultūrinių patirčių. Man labai patiko turkiška muzika. Jos specifinis skambesys ir labai aiškus ritmas tiesiog vertė judėti. O, mes ir šokdavome atsiradus bent menkiausiai galimybei. Šokio spektaklis „Anatolijos gaisras sužavėjo puikiu tradicinės ir moderniosios turkų muzikos bei šokio ir baleto deriniu. Pažiūrėdama Antalijos muziejaus eksponatus supratau, kokia turtinga ir įvairi Antalijos istorija ir kultūra. Apsilankymas rytietiškame turguje, jo spalvos, kvapai ir garsai žavėjo mane, o suvenyrų pirkimas buvo tikras gebėjimo derėtis išbandymas. Įsitikinau, kad turkiška virtuvė ne veltui žinoma pasaulyje: gausybė įvairių vaisių ir daržovių, sriubų ir sūrių, jautienos ir avienos patiekalų, pyragų ir desertų patenkina išrankiausius skonius. O įspūdį dar sustiprina netikėčiausios ir jaukiausios vietos, kuriose maistas patiekiamas.

Kopimas kalnų takeliais prie senovinio švyturio – vienas iš labiausiai įsiminusių dalykų: karštis, aukštis, vis didesniais akmenimis nuklotas takas, regis, išsunkia paskutines jėgas, tačiau nuostabūs kalnų ir jūros vaizdai, smagus bendravimas bei bendra nuotrauka kalno viršuje – ir nuovargis staiga pradingsta! Ne menkesnį įspūdį padarė ir apsilankymas Antalijos savivaldybėje. Įspūdingas pastato dydis ir nuoširdus valdininkų bendravimas su mumis, dovanos. Beje, atkreipiau dėmesį, kad savivaldybėje dirba ir moteris, sėdinti neįgaliojo vežimėlyje.

Šio mobilumo metu įgijau daugybę patirčių, susiradau naujų draugų, su kuriais ir toliau bendrauju ir laukiu atvystančių į mūsų gimnaziją.

Martynas Dubovikas, IIIg klasės mokinys:

– Šis YOGIES mobilumas man įsiminė, nes daug ką dariau ir patyriau pirmą kartą savo gyvenime. Tai buvo mano pirmoji kelionė į užsienį, pirmą kartą skridau lėktuvu, pirmą sykį turėjau galimybę kalbėtis angliškai gyvai, pirmąkart pristačiau tyrimo rezultatus angliškai ir tarptautinei komandai. Dariau jogos pratimus ir šokinėjau nuo uolų į Viduržemio jūrą taip pat pirmą kartą. Apsilankymas rytietiškame turguje, šokio spektaklio žiūrėjimas amfiteatre, kopimas į kalnus, futbolo žaidimas tarp kalnų – visa tai buvo įspūdingi pirmieji kartai!

Žmonės ir turkų kultūra padarė stiprų įspūdį. Žavėjausi šeimos, kurioje gyvenau, nuoširdumu ir rūpestingumu. Jaučiau atvirumą ir draugiškumą žmonių, su kuriais bendravau. Nors turkiškas maistas nebuvo įprastas, tačiau didesnė dalis patiekalų man patiko. Ypač patiko senoviniai indai, kuriuose maistas buvo patiekiamas, ir įdomios vietos, kuriose valgėme. Smagu buvo derėtis turguje ir pirkti suvenyrus. Įdomus Antalijos senamiestis.

Įdomu buvo pamatyti ir išgirsti mokyklų prisistatymus, sužinoti faktų apie šalis partneres, smagu buvo pristatyti savo gimnaziją ir Stakliškes. Apsilankymas tarp kalnų esančiame mokyklos ūkyje (atstumas nuo pagrindinių mokyklos pastatų apie 50 km) taip pat įsimintinas. Nors ūkis ir nėra gausus augalų bei gyvūnų, tačiau ten yra puikios patalpos ir lauko klasės pamokoms vesti. Ūkyje kuriamas bitynas, kuriame norintys mokiniai mokysis bitininkavimo, stengsis parduoti medų ir mokysis verslumo pagrindų Taip pat šalia įrenginėjimas kempingas norintiems kopti į kalnus.

Antalijoje pamačiau, koks puikus būdas susidraugauti, sportuojant ir diskutuojant apie sportą, apie svarbą ir prasmę sąžiningo žaidimo. Nauji draugai – vertingiausia, ką patyriau mobilume. Labai susidraugavau su Jakobu iš Čekijos ir Danilo iš Italijos. Toliau bendraujame. Laukiu jų Lietuvoje.

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *