Ne tik margutis labai margas

Sudardėjo, suriedėjo į Birštono muziejų skrynių skrynelės iš Lietuvių liaudies buities muziejaus. Daug mačiusios, ilgai tarnavusios savo šeimininkėms, jose sudėta buvo ir dukrelių džiaugsmas, ir martelių godos ir ašarėlės. Skrynios dažniausiai kraitinės, o kraičio, tuo pačiu ir skrynios neturėti mergelei sudarė didelę negarbę. Viena, kad iš skrynios didumo ir sunkumo buvo sprendžiama apie ištekančios mergelės darbštumą, antra – iš kraitinių skrynių gražumo, pasak žmonių, buvo aiškinamas mergelės grožio supratimas.


Labai malonu pasidžiaugti, kad Lietuvos muziejų draugystė nesibaigia tik Muziejų kelio atidarymo ir uždarymo renginiais. Kasdienę savo veiklą papildom bendrais projektais, kurių įgyvendinimas ne tik telkia muziejų bendruomenę, bet ir leidžia įvairių vietovių gyventojams artimai prisiliesti prie meno, kultūros, etnologijos žinių ir jas pagilinti.
Birštono ir Lietuvių liaudies buities muziejus jau kelerius metus brandino mintį parodyti birštoniečiams suvalkiečių skrynias ir dzūkų tekstilę. Kaip ne kaip Birštonas, tai – Dzūkija, labai artima Suvalkijai, tad šios dvi tautodailės rūšys darniai tarp savęs persipynusios. Labai marga paroda Birštone įsikūrė iki birželio 10 dienos.
Parodos atidarymo metu Lietuvos liaudies buities muziejaus etnologas Vingaudas Baltrušaitis įdomiai visiems pasakojo apie skrynias, eksponuojamas muziejuje, jų gamybos subtilybes, paskirtį, raštų kilmę ir prasmę.
Viešnia iš Rumšiškių muziejininkė Erika Nenartavičiūtė pakedeno tai, kas skryniose sudėta. Ten ir rietimai drobių, ir keturnyčiai, ir aštuonianyčiai. O jau rinktinių raštų gražumas, savo spalvomis ir ornamentais jie skrynioms tikrai nenusileidžia.
Liaudies buities muziejaus direktorė Violeta Reipaitė pasidžiaugė, kad turi galimybę iš fondų eksponatus parodyti visuomenei.
Renginio metu svečius liaudies muzika linksmino Birštono meno mokyklos jaunieji dainorėliai.
Paroda Birštone veiks du mėnesius. Taigi maloniai kviečiame ją aplankyti ir dzūkus, ir suvalkiečius, ir visus muziejaus svečius.
Vilijeta Šalomskienė
Birštono muziejaus direktorė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *