Valstybės gimtadienio proga pagerbti Prienų kraštui labiausiai nusipelnę žmonės

Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Prienų Kristaus apsireiškimo bažnyčioje. Vėliau, Laisvės aikštėje iškilmingai pakėlus Lietuvos valstybės vėliavą ir Prienų kultūros ir laisvalaikio centre atidarius tradicinę Prienų krašto meno kūrėjų darbų parodą, skirtą Vasario 16-ajai, septyniems labiausiai nusipelniusiems Prienų kraštui žmonėms įteikti Prienų rajono savivaldybės „Dėkingumo“ apdovanojimai.

„Dėkingumo“ apdovanojimų nominantai su nominacijas jiems įteikusiais žinomais kraštiečiais ir visuomenės veikėjais.

Iškilminga Lietuvos valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija
Gausiam būriui Laisvės aikštėje susirinkusių šventės dalyvių kartu su choru „Šilas“, folkloro ansambliu „Gija“, „Žiburio“ gimnazijos ansambliu, Prienų meno mokyklos jaunių choru giedant Tautišką giesmę, buvo iškelta Lietuvos valstybės vėliava.
Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos Savanorių pajėgų, Dariaus ir Girėno apygardos 2 -osios rinktinės kariai iššovė tris salves: „Už Tėvynę“, „Už Lietuvos nepriklausomybę“, ir „Už Lietuvos žmones“.
Susirinkusiuosius su Lietuvos valstybės atkūrimo diena sveikino Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius.
Vasario 16-osios Lietuva ir jos kūrėjai iškėlė tas dvasines ir pilietines vertybes, kurios kelioms lietuvių kartoms per okupacijas padėjo išsaugoti žmoniškąją savigarbą, ginkluoto ir neginkluoto bei kultūrinio pasipriešinimo dvasią, atvedusią į mūsų dienų Atgimimą ir Nepriklausomybės atkūrimą. Dėkojant, kad jau 99 metus turime atkurtą savo valstybę, buvo padėta gėlių prie Laisvės aukuro.

 

Parodoje – per aštuoniasdešimt darbų

Tradicinės Vasario 16 -osios parodos Prienų KLC dalyviai.

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga jau dvidešimt devintą kartą buvo surengta Prienų krašto meno kūrėjų darbų paroda. Šiais metais parodoje eksponuojami 82 tapybos, tekstilės, fotografijos, skulptūros, keramikos ir dekoratyvinės taikomosios dailės darbai, kuriuos kūrė 31 menininkas.
Parodos dalyvius pasveikino ir už parodą menininkams padėkojo Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Visockas.
Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Virginija Naudžiūtė visus pasveikino su šia mūsų tautai ypatinga švente, linkėjo kurti, būti stipriems ir nepasiduoti globaliems vėjams, o parodos dalyviams įteikė padėkas.
Parodos atidarymo proga muzikinius kūrinius dovanojo Jiezno muzikos mokyklos ir Prienų meno mokyklos jungtinis mokytojų ansamblis.

„Dėkingumo“ apdovanojimai – septyniems nominantams
Šventinis minėjimas ir apdovanojimų įteikimo ceremonija prasidėjo prisimenant akciją „Užrašyk Lietuvos vardą kitaip“, vykusią vasario 3 -iąją Revuonos parke, klausantis Prienų abiturientų minčių apie laisvę, Lietuvą ir grožintis šokių studijos „Solo“ atliekama choreografine kompozicija.
Visiems kartu su „Žiburio“ gimnazistu Luku Bartuliu sugiedojus Tautišką giesmę, minėjimo dalyvius pasveikino Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas ir Seimo narys Andrius Palionis.
Apdovanojimai „Dėkingumas“ įsteigti 2007 m. ir skiriami labiausiai nusipelniusiems Prienų krašto žmonėms už uolų ir sąžiningą darbą, už svarų indėlį kuriant rajono gyventojų kultūrinę, ekonominę, socialinę ir dvasinę gerovę, už reikšmingus neatlygintinus darbus bendruomenės labui.
Mero potvarkiu sudaryta darbo grupė apsvarstė dvidešimt gyventojų pasiūlytų kandidatų ir išrinko septynis nominantus, kuriems buvo įteikti Prienų rajono savivaldybės apdovanojimų „Dėkingumas“ simboliai, sukurti specialiai Prienų kraštui labiausiai nusipelniusiems žmonėms apdovanoti.
Stiklo skulptūros autorius – žinomas menininkas Remigijus Kriukas, juvelyrinė dalis atlikta Rimanto Mickaus. Kuriant skulptūrą sujungtos dvi medžiagos – stiklas ir melchioras.
Nominacija „Už kultūros paveldo puoselėjimą“ apdovanotas Vytautas Gusas. Nominacija jam įteikta už Jiezno krašto vardo, istorijos, geografijos garsinimą, toponimikos išaiškinimą ir sklaidą, kasdienį neatlygintiną darbą istorinę atmintį perkeliant į šiandieną, už būsimą Pacų grafystės muziejų.
Apdovanojimą jam įteikė kraštietis LR Seimo narys Andrius Palionis.
Nominacija „Metų poelgis“ įteikta Aldonai ir Gediminui Krasnickams už toleranciją, supratimą, pagarbą sau ir kitiems. Jų gerumo dėka mama su trimis vaikais apsigyveno šalia Šilavoto esančioje Gedimino tėviškėje kur kas geresnėmis gyvenimo sąlygomis, nei gyveno iki šiol.
Apdovanojimą jiems įteikė kraštietė, buvusi Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė, pedagogė, docentė Birutė Sodaitytė, kuri geradariams dar ir bilietus į Kauno valstybinį muzikinį teatrą padovanojo.
Nominacija „Už savanorystę“ apdovanotas individualios įmonės Vido Rusecko lentpjūvė ir UAB „Per-Arne List Baltija“ savininkas Vidas Ruseckas. Veiverių krašte gimęs nominantas čia kuria ir plečia savo verslą bei dažnai pagelbėja savo krašto gyventojams, įstaigoms ir organizacijoms, rūpinasi maldos namais, yra nuolatinis ir vienas didžiausių seniūnijos renginių rėmėjas.
Apdovanojimą jam įteikė LR Seimo narė, buvusi teisingumo viceministrė, valstybės kontrolierė, Europos Audito rūmų narė, finansų ministrė Rasa Budbergytė.
Nominacija „Už Prienų vardo garsinimą“ apdovanotas Veiverių Antano Kučingio meno mokyklos direktorius Mindaugas Labanauskas. Apdovanojimas jam paskirtas už tarptautinių bei respublikinių konkursų bei kitų renginių organizavimą, kurie reprezentuoja ne tik Veiverių A.Kučingio meno mokyklą, bet ir Prienų rajoną, už užmegztus naujus prieniškių bendradarbiavimo ryšius su Lenkijos, Rusijos, Latvijos, Čekijos, Estijos, Suomijos, Baltarusijos bei mūsų rajono ir šalies muzikos ir meno mokyklomis, už mokinių dalyvavimą respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose, festivaliuose. Kadangi Mindaugas šventėje negalėjo dalyvauti, nes buvo išvykęs iš Lietuvos, jam skirtą apdovanojimą iš rašytojo, poeto, eseisto Donaldo Kajoko rankų atsiėmė Reda Labanauskienė.
Nominacija „Metų šviesuolis“ įteikta Prienų krašto muziejaus padalinio Šilavoto „Davatkynas“ muziejininkei Marijai Danguolei Lincevičienei. Ji apdovanota už dar 2000 -aisiais pradėtą „Davatkyno“ tvarkymą, už istorinės medžiagos kaupimą, už daugybės kultūrinių renginių, kurių dėka į Prienų kraštą sugrįžta garsūs Šilavoto žmonės, organizavimą, už nuolatinę nuoširdžią ir prasmingą veiklą.
Apdovanojimą jai įteikė kraštietis, žurnalistas, politikos veikėjas Česlovas Iškauskas.
Nominacija „Už indėlį į Prienų krašto ekonomiką“ įteikta UAB „Liepaloto lentpjūvė“ vadovui Jonui Lukaševičiui. Jis apdovanotas už tai, kad prisideda sprendžiant įvairaus amžiaus kaimo žmonių problemas, puoselėjant kultūros paveldą, padeda vienišiems asmenims, socialiai remtinoms šeimoms apsirūpinti kietuoju kuru, yra nuolatinis įvairių seniūnijos renginių, vasaros švenčių rėmėjas ir dalyvis bei yra atsakingas vadovas, atidus pavaldinių ir kitų darbuotojų lūkesčiams, jų šeimyninėms problemoms.
Apdovanojimą jam įteikė ekonomistas, politinis veikėjas Edmundas Žilevičius.
Nominacija „Už gyvenimo pasiekimus“ apdovanota mokytoja, tautodailininkė, kraštotyrininkė, muziejininkė, kolekcininkė Irena Gedminaitė, šiais metais pasitiksianti 80 -ties metų jubiliejų. Raseinių rajone gimusi, nuo 1967 m. ji dirba ir gyvena Pakuonyje. Čia rūpinosi, kad mokiniai suvoktų senolių buitį, jų puoselėtas vertybes, rinko senuosius verslų ir buities įrankius, namų audimo drabužius, bažnyčios eksponatus ir kitas senienas, įkūrė mokyklos muziejų, kaupė medžiagą apie tautodailininkus. Tautodailininkė yra sukūrusi per 400 įvairių darbų: nutapiusi paveikslų, nupynusi juostų, vąšeliu ir virbalais nunėrusi daugybę servetėlių, drabužių, pagaminusi Užgavėnių kaukių, iš šiaudų surišusi kelias dešimtis sodų. Būti įvertinta už gyvenimo pasiekimus I.Gedminaitė nusipelnė nuolatine savo nesavanaudiška kūrybine, švietėjiška, kultūros paveldo puoselėjimo veikla.
Apdovanojimą jai įteikė filosofas, filosofijos mokslų daktaras, profesorius, politinis bei visuomenės veikėjas, signataras Bronislavas Juozas Kuzmickas.
Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos proga koncertavo Panevėžio muzikinio teatro simfoninis orkestras (vyriausiasis dirigentas Vidmantas Kapučinskas) bei solistai Ona Kolobovaitė ir Liudas Mikalauskas.
Laima Duoblienė 

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *