Prienų krašto muziejuje – paroda apie Maironį

Ekspozicijos stenduose nuotraukos, dokumentai,laiškai…

Tikriausiai nerastume lietuvio, kuris nežinotų iškiliausio XIX a. pabaigos ir XX a. pradžios poeto, žymaus teologo Jono Mačiulio – Maironio, nebūtų dainavęs jo sukurtos dainos „Lietuva brangi“, nemokėtų bent posmo iš eilėraščio „Trakų pilis“. Dauguma žino ir apie Maironio lietuvių literatūros muziejų Kaune, nors į jį vis pritrūksta laiko nuvykti… Gera žinia – Nepriklausomybės dienos išvakarėse Prienų krašto muziejų pasiekė Maironio lietuvių literatūros muziejaus kilnojama paroda „…Palieku visą mano judamąjį turtą…“, pasakojanti apie poeto gyvenimą ir kūrybą.

Prie Maironio ekspozicijos atminimo nuotraukai sustojo Prienų krašto muziejaus direktorė Lolita Batutienė, Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė ir Davatkyno direktorė Danguolė Lincevičienė.

Fotografijų, dokumentų, spaudinių, laiškų, metraščių, autorinių knygų kopijų pripildytuose stenduose galime susipažinti su Maironio biografijos fragmentais nuo tėviškės, tėvų, artimųjų, pomėgių, pirmųjų mokytojų ir kūrybinių žingsnių iki kultūrinės, teologinės, visuomeninės veiklos.
Pasisekė atvykusiems į parodos atidarymą – ją pristatė Maironio literatūros muziejaus direktorė, poetė, rašytoja ir mūsų kraštietė Aldona Ruseckaitė, neseniai išleidusi ir knygą apie Maironį. Besiklausant įdomaus ir užburiančio viešnios pasakojimo, žvelgiant į parodos eksponatus tarsi keliavome po Maironio laikų

Maironio mūzos

Lietuvą, bendravome su poeto artimaisiais, klaidžiojome kunigų seminarijos užkulisiuose, vaikščiojome po jo sodą, žavėjomės poeto meile gimtinei, patriotizmu, vidine laisve, jo ilgakasėmis mūzomis, išgyvenome dėl nepelnyto valdžios ignoravimo ir poeto neįvertinimo.
Paroda veiks iki kovo 9 d.

Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *