Džiuginantys Birštono gimnazijos reitingai

mokykl1Šiomis lietingomis rugpjūčio dienomis  „Veido“ žurnale  pasirodęs 13 -tasis Lietuvos gimnazijų reitingas – tikra šviesos ir… pelnyto džiaugsmo porcija netrukus naujus mokslo metus pradėsiančiai Birštono gimnazijos bendruomenei.  Pagal šių metų egzaminų, priėmimo į aukštąsias mokyklas rezultatus ir laimėjimus žinių olimpiadose tarp įvertintų 365 mokyklų mūsų gimnazija užima garbingą 52 vietą!

Tai, kad rikiuojamės ne per toliausiai nuo stiprių ir žinomų Lietuvos gimnazijų, teikia ne tik didelį džiaugsmą ir vidinį pasitenkinimą, bet kartu ir įpareigoja nesustoti, ieškoti naujų išteklių ir galimybių, kad kiekvienas mokinys, pasirinkęs mūsų gimnaziją, joje galėtų rasti tai, kas jam labiausiai tinka ir priimtina pagal gebėjimus, poreikius.
Birštono savivaldybėje esame vienintelė gimnazija, teikianti vidurinį išsilavinimą, todėl čia gali mokytis visi mokiniai – netaikant jokių priėmimo atrankų ir konkursų (skirtingai nei kai kuriose prestižinėse mokyklose).
Tapo įprasta, jog didžioji  dalis Birštono gimnaziją baigusių mokinių gerai išlaiko brandos egzaminus ir įstoja į norimas šalies ir užsienio aukštąsias mokyklas, tačiau šiųmetiniai reitingai parodė, kad didžioji mūsų abiturientų dalis šiemet įstojo į pirmu pageidavimu nurodytą studijų programą Lietuvos aukštosiose mokyklose.  Tai patvirtina, kad jauni žmonės yra ne tik tinkamai pasiruošę, bet ir geba nesiblaškydami, tikslingai ir motyvuotai planuoti savo ateitį.
Gimnazijų reitingo didelę dalį (iki 70 balų) sudaro valstybinių brandos egzaminų rezultatai. Mūsų gimnazijos abiturientų bendras  visų laikytų valstybinių egzaminų balo vidurkis iš tiesų gana aukštas  – 56,8 balo. Juo labiau, kad laikyti valstybinius brandos egzaminus gali ir renkasi bei laiko visi, norintys ir turintys patenkinamus  mokomųjų dalykų metinius įvertinimus, mokiniai. Mūsų mokyklos gimnazistų visų laikytų valstybinių egzaminų išlaikymo procentas aukštesnis negu šalies. 100 procentų išlaikyti anglų kalbos, biologijos, chemijos, fizikos, geografijos, informacinių technologijų ir istorijos valstybiniai egzaminai. Lyderių pozicijų neužleidžia anglų kalba, kurią nuo penktos klasės mūsų mokiniai gali mokytis pagilintai. Šiemet anglų kalbos egzaminą rinkosi 74 proc. abiturientų. Išlaikymo balo vidurkis – 75,46, trijų mokinių žinios įvertintos 100 balų. Dar tris šimtukus gimnazijai padovanojo mokiniai iš privalomo lietuvių kalbos egzamino. Aukštų rezultatų pasiekta ir laikant chemijos, biologijos, informacinių technologijų egzaminus.
Kas padeda siekti gerų rezultatų mokykloje, kuri moko nesirinkdama, kiekvieną, kuris į ją ateina? Manau, kad tai visų bendruomenės narių – mokytojų, turinčių didelę patirtį, aukštą kvalifikacinę kategoriją, siekiančių inovacijų savo darbe, žingeidžių mokinių, norinčių plėtoti savo gebėjimus, tėvų, kuriems rūpi jų vaiko šiandiena ir rytdiena, ir vaiko pagalbos specialistų bendras ir darnus darbas. Viso  to galime siekti, nes turime stiprią, šiuolaikišką materialinę bazę, savo steigėjo – Birštono savivaldybės – palaikymą ir paramą. Prie sėkmės prisideda ir ryšiai bei bendradarbiavimas su šalies ir užsienio ugdymo įstaigomis.
Pritariu Klaipėdos licėjaus įkūrėjos ir direktorės doc.dr.R.Kontautienės „Veido“ žurnale išsakytai minčiai, jog mokiniui mokytis toje pačioje mokykloje nuo pirmos iki dvyliktos klasės yra didelis privalumas. Taip jo individualūs gebėjimai gali būti kryptingai ir nuosekliai plėtojami, nereikia eikvoti laiko adaptacijai naujoje mokymo sistemoje, kaip nutinka keičiant mokyklą, nes kiekviena ugdymo įstaiga turi savo braižą, prie kurio reikia naujokui priprasti. Privalumas ir tai, kaip teigia licėjaus direktorė, kad jau pradinukai turi galimybę stebėti vyresnių mokinių veiklą, jų pasiekimus, įkvepiančius jaunesnius vaikus siekti to paties.
Kaip tik tokias galimybes ir galime pasiūlyti savo gimnazijoje, kurią sėkmingai pildo ne tik gausus pirmokėlių skaičius, bet ir į kitas klases atvykstantys nauji mokiniai. Jų mielai laukiame ir atsakingai ruošiamės naujam mokslų metų startui.
Danguolė Kederienė
Birštono gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *