Balbieriškio bažnyčia: rytoj bus šventinami pamatai, dedamas kertinis akmuo

DSC_9003 (Large)Rugpjūčio 14 d., sekmadienį, bus padėtas kertinis akmuo, ir pašventinti Balbieriškio Švč. M.Marijos Rožančinės bažnyčios pamatai. Į kapsulę bus įdėtas naujai statomos bažnyčios kertinio akmens ir pamatų pašventinimo aktas su šių iškilmių dalyvių – Vilkaviškio vyskupo Jo Ekscelencijos Rimanto Norvilos, generalvikaro, kanclerio, Prienų dekanato dekano kan. Jono Baliūno, vyskupijos dekanų ir kunigų, Seimo narių, Prienų rajono savivaldybės
valdžios atstovų, rangovo UAB „Archis“ ir kitų svečių parašais. Kapsulė tradiciškai įmontuota į pamatus. Šia reikšminga proga kalbinu Balbieriškio parapijos kleboną, filosofijos licenciatą Remigijų VEPRAUSKĄ.

– Visa parapija džiaugiasi, kad pagaliau skelbiama geroji naujiena apie bažnyčios statybos pradžią. Skelbkime šią naujieną ir mūsų skaitytojams…
– Skelbkime. Bet skelbkime dvi naujienas, vieną – gerą, kitą – blogesnę. Geroji naujiena – ta, kad pradėtos statybos. Pasidžiaukime tuo visi. Blogesnė – kad labai sparčiai tirpsta pinigai. Pradinės lėšos labai neskalsios, todėl apie statybų pabaigą net neramu pagalvoti. Bet su tikėjimu Dievo, gerųjų žmonių valia ir optimizmu eikime į priekį.
– Prašytume trumpai apibūdinti būsimąją šventovę.
-Tai – mūrinis, ne medinis, kaip buvo, statinys, išorė – klinkerio plytų. Jos yra brangesnės, bet patvaresnės, todėl ilgą laiką nereikės investicijų remontui. Buvusi bažnyčia apie – 500 kv. metrų, naujoji bus mažesnė -320 kv. metrų. Plečiantis „kvadratai“ tampa auksiniai. Turime galvoti apie tai, kad ir žmonių mažėja, daugiau jų būna per metines šventes. Bet bažnyčia statoma kiekvienam sekmadieniui, kurių metuose yra daug. Tikėkimės, kad mažesnė bažnyčia sekmadieniais bus pilna. Dabartinė sąmata yra per 700 tūkstančių eurų. Kaip bažnyčios statiniui tai nėra didelė suma. Bet architekto prašėme nesiplėsti, planuoti viską minimaliai, nes surasti lėšų tikrai nebus lengva. Didesniame mieste galbūt daugiau galimybių, o miestelyje bus sudėtingiau. Dėl lėšų kreipiamės ir į Premjerą, ir į Prienų rajono savivaldybę, į verslininkus…
– Kokie bus esminiai skirtumai tarp buvusios ir būsimos bažnyčių?
– Nauja bažnyčia tikrai nebus tokia, kaip buvo, bus žymiai kuklesnė. Iš kur gausi tokius, kaip buvo vargonus? Ir aplinkos tokios nepajėgsime sukurti, nes tai būtų dideli pinigai. Norėsime ir originalių paveikslų, ir liturginių indų, drabužių. Kai kas jau suaukota po gaisro. Dėkui aukojusiems.
– Galbūt ateityje atsiras ir tie didesnieji daiktai?
– Dabar labai noriu, kad kuo greičiau pasistatytume bažnyčią. Rangovai  – UAB „Archis“ –  yra geranoriški ir patikimi (jie statė Prienų parapijos namus). Svajokime, kiek leidžia fantazija. Bet realybė yra stipresnė už svajones. Be jų, aišku, irgi negyvensi. Tikiu geradariais žmonėmis. Kai įveiksime statybų etapą, tada ieškosime ir galbūt surasime daugelį būtinų bažnyčiai dalykų.
-Pasiliekame su tikėjimu, kad atsiras reikiamų lėšų pastatui, o paskui ir kitiems būtiniems vidaus daiktams –vargonams, originaliems paveikslams ir kt.
Kalbėjosi Angelė Bajorienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *