Vaikų autizmas: kaip atpažinti ir padėti?

Angelė Vasiliauskienė
Prienų pedagoginės psichologinės tarnybos direktorė

Autizmas nėra laikomas viena apibrėžta liga su viena etiologija, tai nespecifinis sutrikimas, kurį gali sukelti įvairūs organiniai, biologiniai ir genetiniai faktoriai.
Vienas autizmo sutrikimą turintis vaikas gali būti visai nepanašus į kitą. Autizmas priklauso įvairiapusių raidos sutrikimų grupei ir pasireiškia netolygia raida nuo ankstyvosios vaikystės.
Tėvams, auginantiems vaiką, turintį autizmo sutrikimą, didžiausią nerimą kelia vaiko elgesys, supratingumo stoka, mokymosi problemos, bendravimo sunkumai, nerišli vaiko kalba, keisti ar nerangūs kūno judesiai, nemokėjimas žaisti su vaikais, nesavarankiškumas, menki savitvarkos ir savisaugos įgūdžiai, bėgimas (palikus be priežiūros), tam tikrų garsų vengimas, žodžių atkartojimas (echolalijos), intensyvios baimės.
Mokslų daktarė Sigita Lesinskienė (VU Psichiatrijos klinika) teigia, kad vaikams autistams stebimi socialinio elgesio sutrikimai: intuityvaus pajautimo bendravime stoka, socialiai ir emocionaliai netinkamas neprognozuojamas elgesys, elgesio moduliavimo pagal socialinį kontekstą stoka, nesugebėjimas bendrauti su bendraamžiais, egocentrizmas, apsunkintas socialinis priėjimas, vienišumas, noro bendrauti su bendraamžiais stoka.
Būdingi kalbos ir kalbėjimo savitumai: neįprasta kalbėsena, balso, intonacijos ir tembro savitumai, kalba per daug arba kalba per mažai, nuoseklumo, sąryšio pokalbiui stoka, besikartojantis kalbos šablonas, perkeltinės prasmės, juokų supratimo stoka, garsiai mąsto ir galvoja.
Autistai pasižymi nerangia stambiąja ir smulkiąja motorika, prasta kūno judesių koordinacija. Jie yra pernelyg jautrūs įvairiems garsams, prisilietimui, tam tikriems rūbams, įvairiems kvapams, maisto skoniui, įvairiems vizualiniams stimulams, skausmui, temperatūrai.
Pasireiškia pažinimo ir mąstymo ypatumai: specifiški intensyvūs riboti interesai, puiki ilgalaikė atmintis, fiksuoja detales, sunku atskirti esminius dalykus nuo neesminių, sunkiai persiorientuoja į kitą veiklą, vizualiniai stimulai suvokiami geriau nei verbaliniai, labai netolygūs sugebėjimai įvairiose srityse, nesugeba žaisti vaizduotės žaidimų, turi polinkį laikytis ritualų ir rutinų, yra jautrūs lūkesčių ar įprastos tvarkos pasikeitimui.
Pastebėjus šiuos požymius, tėvams dėl savo vaiko reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kuris patars ir nukreips į Vaiko raidos centrą, kuris yra Vilniuje ir Kaune. Vaiko raidos centre gydytojai kompleksiškai ištirs vaiką, parašys išvadą, rekomenduos darbo su vaiku programą, suteiks tėvams žinių, kaip dirbti su vaiku namuose.
Gautus medicininius dokumentus tėvai turi pateikti Pedagoginei psichologinei tarnybai, kuri, esant reikalui, papildomai įvertinusi vaiką, skiria specialistų pagalbą.
Specialistų, turinčių darbo patirtį su autizmo sutrikimą turinčiais vaikais, yra Prienų lopšeliuose darželiuose „Pasaka“, „Gintarėlis“, taip pat mokyklose. Tėvai turi žinoti, kad svarbiausia kuo anksčiau nustatyti sutrikimą ir pradėti teikti kvalifikuotą, kompleksinę specialistų pagalbą. Ji efektyviausia yra vaikams nuo gimimo iki 12-14 metų.
Rajono švietimo įstaigose dirba 37 specialistai. Kiekviena švietimo įstaiga turi logopedą, socialinį darbuotoją, daugėja specialiųjų pedagogų etatų. Deja, švietimo įstaigose dar trūksta psichologų, mokytojų padėjėjų etatų. Primenu, jeigu mokykloje nėra psichologo, tėvai turi galimybę kreiptis į Pedagoginės psichologinės tarnybos psichologą.
Rajone šiuo metu yra 9 vaikai su įvairiapusiu raidos sutrikimu, tai yra 2,7 procento nuo bendro vaikų, turinčių specialiųjų ugdymosi poreikių, skaičiaus.
Palengvinti vaikų autistų ugdymąsi, integravimąsi į visuomenę įmanoma geranoriško tėvų, mokytojų, specialistų ir tarpinstitucinio bendradarbiavimo dėka. Reikalinga ir savivaldybės finansinė pagalba, steigiant trūkstamus etatus.
Tėvams taip pat reikalingos specialistų konsultacijos, psichologinė pagalba. Dėl konsultacijų tėvai gali kreiptis į tas švietimo įstaigas, kuriose ugdosi jų vaikas, pagalba teikiama ir Pedagoginėje psichologinėje tarnyboje, Psichikos sveikatos centre.
Autizmas yra visą gyvenimą trunkantis sutrikimas – vaikas su juo gimsta ir gyvena. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad šis vaikas yra pasmerktas – nuosekliai, sistemingai ir ilgą laiką dirbant, vaikas gali išmokti daugybę dalykų, o jo paties bei jo šeimos gyvenimas gali akivaizdžiai pagerėti.
Šie vaikai yra mūsų visuomenės nariai. Jiems reikia sudaryti sąlygas integruotis į visuomenę, išmokti gyventi tarp sveikųjų, o sveikieji turi išmokti gyventi su jais ir padėti įvairiose gyvenimiškose situacijose. Deja, visuomenei trūksta žinių apie šį sutrikimą, todėl dažni atvejai, kai tėvai viešose vietose (autobuse, parduotuvėje) užsipuolami dėl netinkamo vaiko auklėjimo.
Norintiems geriau suprasti, kas yra autizmas, rekomenduoju pažiūrėti filmus: „Lietaus žmogus“. 1988; „Aš esu Semas“. 2001; „Benas X“. 2007.
Autizmo paliestų žmonių gyvenimas susiklosto įvairiai – vieni atitolsta nuo visuomenės, užsidaro savo pasaulyje, o kiti tampa ryškiomis, ypatingų gebėjimų ir talentų turinčiomis asmenybėmis.

Rubrikoje Pasaulis iš arti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *