Investicinis projektas priartins šeimos gydytojų įkurtuves po vienu stogu

Per artimiausius trejus metus visos Prienų pirminės sveikatos priežiūros centro teikiamos paslaugos turėtų būti sukeltos po vieno pastato stogu Revuonos gatvėje, – tikisi Prienų pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorius Artūras Ivanauskas, sutikęs papasakoti, kaip ketinama įgyvendinti daugelį metų mintyse brandintą projektą. Žalią šviesą jam uždegė Sveikatos apsaugos ministerijos kvietimas steigti Psichikos dienos stacionarą, kurio įrengimui žadama skirti europinių lėšų.

Prienų pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius A.Ivanauskas.

– Su kolektyvu neretai pasvarstydavom, kad būtų žymiai geriau darbą organizuoti ne dviejuose, o viename pastate. Būtų sutaupyta pastatų šildymo, elektros energijos, transporto, besidubliuojančių pareigybių išlaikymo ir kitų išlaidų. Šiuo metu abiem pastatais, esančiais ir Pušyno, ir Revuonos gatvėse, kabinetais perpus dalinamės su Prienų ligonine. Kita vertus, šeimos gydytojams persikėlus dirbti į pastatą miesto centre, pagerėtų ir įstaigos konkurencinės sąlygos, nes, ne paslaptis, įsikūrus privačioms sveikatos priežiūros įstaigoms, praradome dalį pacientų, – sakė Prienų PSPC vadovas A.Ivanauskas. Dabartinės poliklinikos pastatas Pušyno gatvėje bus perduotas Prienų ligoninei.
Jo teigimu, Prienų rajono savivaldybės meras ir Administracijos atstovai palankiai priėmė ketinimus prie Prienų PSPC įkurti Psichikos dienos stacionarą. Juolab kad nuo praėjusio rugsėjo „InMedica“ klinikai atsisakius teikti psichikos sveikatos paslaugas, jų reikalingų pacientų skaičius Prienų PSPC išaugo bent keturiais tūkstančiais. Pradėjus ieškoti laisvų patalpų, ir buvo atkreiptas dėmesys į Vaikų ir odontologinės poliklinikos pastatą, tiksliau, į erdvią trečiojo aukšto palėpę, kurią pertvarkius pakaktų vietos įrengti 14 lovų dienos stacionarą.
Ekonominiais sumetimais kartu aptarta ir galimybė parengti viso pastato renovacijos ir pritaikymo pirminės sveikatos priežiūros paslaugoms investicinį projektą, nutarta ieškoti papildomų finansavimo šaltinių šiems darbams atlikti.
– Investicinis projektas jau pradėtas rengti, jo metu bus išspręsti energetiniai, pastato apšiltinimo, patalpų pertvarkymo ir pritaikymo poreikiams klausimai. Savivaldybė pažadėjo pagal galimybes prisidėti, taip pat ieško sprendimų, kaip pagerinti automobilių parkavimo sąlygas, – pasakojo A.Ivanauskas.
Pasak įstaigos vadovo, psichikos dienos stacionarai, veikiantys prie pirminės sveikatos priežiūros centrų, nėra naujovė Kauno regione, šias paslaugas jau teikia Garliavos, Kauno Centro ir kitos poliklinikos. Psichikos dienos stacionare Prienuose būtų organizuojama pagalba asmenims, jaučiantiems nerimą, nuotaikos svyravimus, turintiems kitų psichikos ir elgesio sutrikimų, patiriantiems krizes, išgyvenantiems netektis ir kt. Būtų atliekamos įvairios procedūros, teikiamos specialistų konsultacijos, vyktų psichoterapijos, kiti terapiniai užsiėmimai.
Akivaizdu, kad pastato išorės renovacijos ir vidaus patalpų remonto bei pritaikymo, lifto įrengimo ir kiti darbai bus vykdomi etapais. Įgyvendinus investicinį projektą, pastate Revuonos gatvėje bus sukoncentruotos šeimos gydytojų ir jų komandai priklausančios vidaus ligų gydytojo, pediatro, akušerio ginekologo ir chirurgo paslaugos, išliks procedūrinis kabinetas ir tyrimų laboratorija, dirbs pirmos medicinos grandies gydytojai odontologai.

Įgyvendinus investicinį projektą, į pastatą Revuonos gatvėje persikels šeimos gydytojų paslaugos, bus įkurtas Psichikos dienos stacionaras.

Siekiant pagerinti teikiamų stomatologinių paslaugų kokybę, įstaiga įsigijo modernų dentalinį panoraminį rentgeną, kuris padės tiksliau įvertinti visų dantų, šalia esančių audinių, sinusų ir žandikaulio sąnarių būklę ir specialistams suteiks žymiai daugiau informacijos, svarbios atliekant odontologines procedūras. Darbuotojai apmokyti, rengiami dokumentai licencijai gauti. Tiesa, ši paslauga pacientams bus mokama.
Vykstant sveikatos priežiūros įstaigų reformai, Prienų pirminės sveikatos priežiūros centre įsteigta naujų pareigybių, viena iš jų – atvejo vadybininkas, koordinuojantis paslaugas, prevencines programas. Nuo šio rugsėjo bus įdarbintas gyvensenos medicinos specialistas, kuris rūpinsis išeminės širdies ligos, cukrinio diabeto programų įgyvendinimu, patars pacientams vaistų vartojimo, mitybos, fizinio aktyvumo ir kitais klausimais. Prieš tai Prienų PSPC trejus metus dalyvavo europiniame projekte, kurio metu praktikoje patikrino, kiek yra naudinga ši pareigybė, taupant gydytojų darbą ir rūpinantis pacientų sveikata. Ateityje Centre, esant poreikiui, atsiras ir apylinkės administratoriaus pareigybė.
Akivaizdu, kad pokyčiai planuojami, ir jie neaplenks Prienų pirminės sveikatos priežiūros centro. Įstaigos vadovas A.Ivanauskas viliasi, kad medikai ir pacientai pozityviai priims pasikeitimus, o po kelerių metų pasidžiaugs galėdami dirbti ir lankytis naujame, moderniame Prienų PSPC pastate, kuriame paslaugos bus prieinamesnės ir kokybiškesnės.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *