Ryškėja pagalbos ukrainiečių pabėgėliams schemos

Kasdien vis daugiau žmonių iš Ukrainos plūsta į Lietuvą. Karo pabėgėlių daugėja ir Birštono savivaldybėje, dalis susiruošusiųjų atvykti dėl karo veiksmų užstrigę tėvynėje ar yra pakeliui į mūsų kraštą. Birštono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Valentinas Vincas Revuckas patvirtina, kad situacija keičiasi labai greitai ir, organizuojant pagalbą ukrainiečiams, tenka operatyviai reaguoti.

Birštono savivaldybės duomenimis, šią savaitę priskaičiuota maždaug 40 Ukrainos karo pabėgėlių, apsistojusių pas gyventojus, svečių namuose, verslo ir sveikatingumo įstaigų įrengtose patalpose. Vien tik Royal SPA Residence apgyvendino 20 asmenų. Tiesa, anot Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo V.V.Revucko, vyksta nuolatinis judėjimas: vieni palieka laikiną prieglobstį ir persikelia kitur, kitų laukiama atvykstant.

–Kol kas karo pabėgėlių srautas nėra didelis, su situacija susitvarkom, bet kiekvieną dieną atvyksta vis naujų žmonių, jų poreikiai skirtingi, todėl tenka ieškoti įvairių sprendimų. Antai šią savaitę paskui motiną, kuri jau įsikūrusi Lietuvoje, atvyko dukra, paskutinio kurso studentė, kuriai dėl karo teko nutraukti mokslus. Ją nukreipėme į Alytaus registracijos centrą, padėsime susirasti gyvenamąją vietą. Atsargoje dar turime keletą būstų, kurių savininkai sutinka apgyvendinti pabėgėlius. Visgi mūsų tikslas yra ne tik pasirūpinti gyvenamuoju plotu, bet ir padėti atvykėliams įsidarbinti. Turėti legalų pragyvenimo šaltinį Lietuvoje siekia ir patys ukrainiečiai, – pasakojo V.V.Revuckas.

Jo teigimu, trys ukrainietės moterys, apsistojusios pas vietos gyventojus, nuo kitos savaitės pradės dirbti „Versmės“ sanatorijoje. Kartu su jomis atvykusios nepilnametės 12 ir 15 metų mergaitės lankys Birštono gimnaziją. Minkštų baldų gamintoja „Scapa Baltic“ ne tik įrengė gyvenamąsias patalpas, kuriose priėmė gyventi penkias kartu atvykusias ukrainietes, bet ir jas įdarbino dukterinėje savo įmonėje. Darbuotojos iš Birštono bus vežiojamos į darbą Kaune, o kartu atvykusiai nepilnametei merginai sudarytos sąlygos lankyti mokyklą šiame mieste.

Ukrainiečiams, mūsų šalyje pradedantiems gyvenimą iš naujo, reikia ir pagalbos įsikūrimui, ir maisto, nes dauguma atvyko tik su keliais daiktais, kurie tilpo lagaminuose. V.V.Revuckas minėjo, kad Birštono savivaldybės darbuotojai patys surinko drabužių ir kitų daiktų, todėl atvykusios moterys iš jų galėjo išsirinkti tai, ko stokoja. Šią savaitę humanitarinės paramos rinkimo akciją pradėjo ir Lietuvos Caritas. Materialinė parama, drabužiai ir kiti daiktai renkami ir Birštono Carito namuose. Parama bus siunčiama nuo karo nukentėjusiems Kyjivo, Žytomyro, Mykolajivo, Charkivo regionams, dalis jos atiteks ir į Birštoną atvykusioms, čia bandančioms įsikurti ukrainiečių šeimoms.

Pagalbos ukrainiečiams schemos jau pradeda veikti. Administracijos direktoriaus pavaduotojas V.V.Revuckas paminėjo dar du svarbius sprendimus, kurie palengvins atvykusiųjų gyvenimą Lietuvoje. Pasak jo, kitą savaitę Birštono savivaldybės tarybai bus teikiamas tvirtinti sprendimo projektas dėl piniginės pašalpos skyrimo pabėgėliams, laikinai gyvenantiems Lietuvoje. Taip pat, bendradarbiaujant su Maisto banku, užsiregistravusiems karo pabėgėliams bus dalinami 115 eurų vertės maisto talonai (kortelės), kuriuos pateikę jie galės įsigyti reikiamų prekių. Birštone gyvenantys ukrainiečiai taip pat galės apsipirkti nurodytame prekybos centre.

Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *