„Knygos – mano stebuklingos akys“

Jau penktą kartą vasario 16 – kovo 11 dienomis visoje Lietuvoje ir užsienio valstybėse vyksta renginiai, skirti Lietuvių kalbos dienoms. Šių dienų tikslas – didinti lietuvių kalbos prestižą, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje. Renginiai Lietuvių kalbos dienai – tai tarsi raginimas rūpintis, globoti, gerbti savo kalbą ir kitų tautų kalbas, nes kiekviena jų yra visos žmonijos dvasinis turtas.
Birštono vienkiemio bibliotekoje buvo suorganizuota teminė popietė „Knygos – mano stebuklingos akys“, skirta Lietuvių kalbos dienai. Popietėje dalyvavo Birštono lopšelio-darželio „Giliukas“ „Ančiukų“ ir „Drugelių“ grupių auklėtiniai. Juos į biblioteką atlydėjo auklėtoja Rima Lankevičienė ir auklėtojų padėjėjos.
Birštono vienkiemio padalinio vyresnioji bibliotekininkė Gražina Andrulevičienė šventės dalyviams papasakojo apie lietuvių kalbą, kuria kalba tik apie 4 milijonai žmonių pasaulyje, jos kilmę bei išskirtinumą iš kitų pasaulio kalbų. Tai kalba, savo unikalumu ir archajiškumu išsiskirianti iš indoeuropiečių kalbų, tai viena iš dviejų likusių gyvų baltų kalbų. Gimtąją kalbą būtina saugoti, nes su ja mes užaugam, išlaikyti švarią, kad galėtume perduoti ateinančioms kartoms ir nebūtų gėda prieš savo protėvius, kovojusius už nepriklausomybę ir galimybę kalbėti lietuviškai. Šventės dalyviams bibliotekininkė pristatė Mikalojaus Daukšos „Postilę“ bei knygą „Baltistikos Ąžuolas“, kurioje surinkta medžiaga apie garsų kalbininką Joną Kazlauską, kilusį iš Birštono savivaldybės Matiešionių kaimo. Vaikai turėjo galimybę pamatyti ir pavartyti šias ir kitas knygas. Bibliotekininkė Gražina paskaitė Justino Marcinkevičiaus eilėraštį ,,Mano knygelės“ iš to paties pavadinimo knygos. Buvo įdomu skaityti ir Eugenijos Liumaitės knygelę „Raidės pokštininkės“. Vaikai pasakydavo savo pirmąją vardo raidę, ir knygelėje ieškojome pagal tą raidę sukurto eilėraščio. Mums skaityti padėjo auklėtoja Rima Lankevičienė.
Mažieji įsitikino, kad reikia mylėti ir puoselėti gimtąją kalbą – brangiausią turtą, paveldėtą iš protėvių. Kalbėkime taisyklingais, švariais lietuvių kalbos žodžiais, džiaukimės jų skambėjimo ir prasmės grožiu.
Gražina Andrulevičienė
Birštono vienkiemio bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *