Tradicinis susibūrimas

DSC01742Prienų rajono jaunieji kraštotyrininkai kovo 3 dieną susirinko Prienų kultūros ir laisvalaikio centre į tradicinį kasmetinį susibūrimą, kuris šiais metais ypatingas – skirtas gimtajai lietuvių kalbai. Tai vienas iš mūsų rajono renginių, įsiliejančių į Lietuvių kalbos dienas – Valstybinės lietuvių kalbos komisijos paskelbtą gražią iniciatyvą. Susibūrimo tikslas – pažvelgti į garbingą mūsų kalbos praeitį, atrasti ir sužinoti, kaip jos buvo mokomasi anksčiau, pagerbti kalbą ir pasimokyti ją tinkamai vartoti.
Į renginį atvyko gausus būrys jaunesnių ir šiek tiek vyresnių mokinukų: Išlaužo pagrindinės mokyklos  jaunieji kraštotyrininkai su savo vadove Jelena Knašiene, ,,Revuonos“ pagrindinės mokyklos kraštotyrininkai – pradinukų komanda su mokytoja Virginija Abramavičiene, Šilavoto pagrindinės mokyklos mokiniai su mokytoja Virginija Maščinskiene, Pakuonio pagrindinės mokyklos kraštotyrininkai su mokyklos kraštotyros muziejaus vadove Onute Zmejauskiene, Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos mokiniai bei jų vadovės – Jovita Každailienė ir Laima Mikušauskienė, ,,Ąžuolo“ progimnazijos pradinukai, vadovaujami mokytojos Janinos Pranskevičienės.
Komandos atvyko jau pasiruošusios pristatyti savo krašto ar mokyklos muziejuose,  tėvelių ir mokytojų archyvuose surastus įvairius leidinius, iš kurių vienu ar kitu laikotarpiu  mokinių tėveliai, seneliai ar dar ankstesnės kartos mokėsi skaityti ir rašyti, tobulino gimtosios kalbos ir literatūros pažinimą bei įgūdžius. Pranešimai buvo saviti ir išradingi: jaunieji kraštotyrininkai demonstravo ir komentavo leidinius, skaitė senuosius tekstus, vaidino, deklamavo, minė mįsles, dainavo, pristatė pateiktis. Buvo smagu pasidžiaugti atrastomis įdomybėmis.
Mokinių komandos taip pat atskleidė savo kūrybiškumą ir pademonstravo kalbos skambesį bei grožį, kurdamos posmus gimtajai kalbai. Ir vėl galima buvo stebėtis rezultatais: skambios eilės aukštino gimtinę ir mūsų kalbą, o ,,Ąžuolo“ progimnazijos mokiniai sukūrė nepaprastai įdomų posmą su akrostichu (pirmosios eilėraščio eilučių raidės skaitant iš viršaus į apačią sudarė žodį ,,KALBA“). Vėliau  vaikai gilino taisyklingo gimtosios kalbos vartojimo įgūdžius: piešiniu vaizdavo sakinį su kalbos klaida, aiškino situaciją ir patarė, kaip turėtų skambėti taisyklingas sakinys arba posakis. Galiausiai komandos pasitarusios išrinko po penkis gražiausius lietuviškus žodžius, iš kurių dažniausiai kartojosi ,,LIETUVA, TĖVYNĖ, MAMA“. Mūsų rajono jauniesiems krašto tyrinėtojams tai ir yra patys gražiausi žodžiai.
Aktyvus, išradingas ir kūrybiškas mokinių darbas, vadovų bendradarbiavimas, renginį organizavusio Prienų švietimo centro direktorės Danutės Stankevičienės palaikymas ir padėkos mokyklų komandoms, metodininkės Vaidos Aleškevičienės rūpestingumas suteikė galimybę visiems dalyviams giliau pažinti savo kalbą, įkvėpė džiaugtis ir didžiuotis ja.

Šilavoto pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja Virginija Maščinskienė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *