Kaip sugauti Velykų dvasią nešančią paukštę?

Besibaigiantis kovas ir netrukus dienas pradėsiantis skaičiuoti balandis mus vis labiau artina prie vienos gražiausių pavasario švenčių – Velykų.

Rita Naujalienė sako, kad floristai gyvena ateitimi. Jeigu Esseno parodoje vyravo pavasarinės ir vasaros nuotaikos, tai Frankfurte vykusioje parodoje jau buvo dalintasi mintimis apie Kalėdų puošmenas.

Velykos – tai žmogaus ir gamtos prisikėlimo šventė. Šventė, kai širdį pradeda džiuginti ir bundanti gamta, pirmieji pasirodantys gėlių daigeliai bei sprogstantys medžių pumpurai. To jaukumo labai nori ir namuose, o jį, floristės Ritos Naujalienės teigimu, gali padovanoti pirmosios gėlės, augalai bei žalumynai, tinkamai suderinti su kita gamtine medžiaga, interjero detalėmis ir turimomis namų dekoracijomis.
Tik kaip tai padaryti? Kaip sugauti tą Velykų dvasią nešančią paukštę? „Ritos gėlių“ salono įkūrėja sako, kad reikia pasikliauti savo fantazija, bet kartu ir pasidomėti, ką pataria specialistai, siūlantys įvairias idėjas ir supažindinantys su naujosiomis floristikos bei dekoro tendencijomis. Taigi jau dabar užsukę į Prienų miesto centre įsikūrusias „Ritos gėles“ jūs ne tik pajusite Velykų nuotaikas bei kvapą, bet ir galėsite pasikonsultuoti, kaip šventėms dar smagiai prisijaukinti savus namus. Pasak Ritos, kartais reikia tiek nedaug. Tik drįsti užeiti, pasižiūrėti, klausti ir negalvoti, kad būtinai reikia ką nors pirkti. Salone laukiama visų, kurie nori jaukioje, gražioje ir nekasdienėje aplinkoje sutikti šventes.
Ir ne tik. Čia sukurta energiją skleidžianti ir įvairiomis spalvomis džiuginanti gėlių bei kitų augalų galerija, tarsi persikelianti į kitą oazę – padeda atsipalaiduoti, pamiršti problemas ar liūdesį, nusiraminti… ir kartu pajusti, kuo „kvėpuoja“ floristų ir dekoro pasaulis.
Ilgametė bendrystė su šveicaru Hessu, vokiečiu Vagneriu Klausu ir kitais žymiausiais pasaulio floristais, dalyvavimas parodose Ritai Naujalienei ir jos komandai suteikia galimybę neatsilikti nuo pasaulinių tendencijų ir diktuoti temas Lietuvoje.
Štai ir šiuo metu į Prienus jau atkeliavo pirmosios keramikinės vazos, demonstruotos „IMP Essen“ parodoje Vokietijoje. Ši paroda, kaip ir kita, vykusi Prancūzijoje, metų pradžioje buvo tapusios svarbiausiomis pasaulio floristų susitikimo vietomis. Jos, kaip pasakojo Rita, atskleidė pagrindines šių metų tendencijas – keičiantis klimatui, auginti tinkamiausius augalus, gaminti išteklius tausojančius produktus, ekologiškas pakuotes ir durpių alternatyvas. „IPM Essen“ parodoje netrūko diskusijų apie šiandienos žaliojo sektoriaus iššūkius, tendencijas, spalvas ir atspalvius.
– Šių metų spalvų paletėje dominuoja pasteliniai rudi, žalsvi, pilki tonai, vėl atsigręžiama į molį ir iš jo pagamintus vazonus, vazas, įvairias dekoro detales. Taip pat siūloma nepamiršti natūralaus medžio, miško medžiagos ir įvairių detalių iš gamtos – apie parsivežtas idėjas prisiminė Rita Naujalienė.
Beje, dauguma idėjų jau ir virtusios realybe. Salone – daug žydinčių gėlių ir gelsvų, kreminių spalvų, įdomių, originalių Velykoms sukurtų kompozicijų, tarpusavyje talpinančių ir medžių šakeles, ir žydinčius pavasarinius žiedus, ir svogūnėlius, ir vaikiškus zuikučius, avytes, viščiukus – visa tai, kas simbolizuoja bundančią gamtą, grįžtančių paukščių laukimą ir vidinę šilumą.
Apie tai bus kalbama ir pirmadienį salone vyksiančiame seminare, skirtame pasirengimui Velykų šventėms. Ir ne tik kalbama, bet ir praktiškai mokomasi pinti lizdus, karkasus, kurti kompozicijas. Tai – jau trečias kovą vyksiantis seminaras. Kovo 13-ąją buvo prisiminta puokščių rišimo technika, o kovo 20-ąją aiškintasi apie naujosios ikibenos subtilumus.
Balandis vėl kvies į susitikimus. Ritos Naujalienės planuose – nauji veiklos akcentai. Vienas jų – stogo apželdinimas sedumu, terasų ir kiemų aplinkos kūrimas. Šiems darbams floristė šiemet planuoja skirti išskirtinį dėmesį.
Rita Naujalienė viliasi, kad salono kiemelis taps taip pat jaukia lauko augalų galerija, kad ir vietos žmonėms bus įdomu sužinoti vertingos informacijos apie gėlynų priežiūrą, jai reikalingas priemones bei įrankius, kitas naujoves, pristatytas „MTI Essen“ parodoje. Jų bus galima ir įsigyti.
Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje Pasaulis iš arti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *