Interviu su fotografe Karolina Alaburdaitė, naujus metus pradedančia pirmąja autorine fotografijos darbų paroda savajam mieste – Prienuose

Sausio 6 d. 17 val. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyks Karolinos Alaburdaitės fotografijos darbų parodos „Gyvenimo apžavai“ atidarymas. Šia proga norime pasidalinti nuoširdžiu interviu, leisiančiu ne tik geriau pažinti darbų autorę, bet ir daugiau sužinoti apie parodą, lankytojus džiuginsiančią visą sausio mėnesį.

Prienų krašte Jūs žinoma kaip jauna talentinga fotografė. Bet kaip Jūs pati save pristatytumėte?

Socialinėje erdvėje aš esu „Rugiagėlės Dienoraštis“. Kodėl būtent rugiagėlės? Todėl, kad tai man pati gražiausia pievų gėlė, kuri man simbolizuoja jaunystę, laisvę, kūrybą ir polėkį. Gyvenime aš esu paprasta, nuoširdi, atvira, svajojanti, drąsi, nebijanti klysti. Laiminga, nes atradau savo gyvenimo kelią – fotografiją. Kiekvieną kartą paėmusi fotoaparatą į rankas, ieškanti pačio gražiausio gyvenimo kadro…

2023-uosius pradėsite savo fotografijos darbų parodos Prienų kultūros ir laisvalaikio centre atidarymu. Ką Jums tai reiškia?

2023 metus pradedu savo pirmąja fotografijos darbų paroda savo mieste – Prienuose. Tai viena iš mano svajonių.

Jūsų parodos pavadinimas „Gyvenimo apžavai“. Gal galite trumpai pristatyti, kas laukia parodos lankytojų? Kokią žinutę norite jiems perduoti?

Gyvenimo Apžavai“ mintis – kiekvienas žmogus yra savo gyvenimo įkvėpėjas. Tikiu, kad kiekvienas parodos lankytojas su savimi išsineš dalelę šilumos, pajus nuotraukose užfiksuotą meilę, grožį, jausmus.

Fotografuojate jau ne vienerius metus. Nuo ko viskas prasidėjo? Kokia Jūsų istorija?

Fotografuoti pradėjau dar visai maža telefonu, nes man patiko fiksuoti viską, kas aplink supa. Mano šeima pastebėjo šį pomėgį ir 10-ojo gimtadienio proga padovanojo pirmąjį fotoaparatą. Tai buvo geriausia dovana, kokios tik tuo metu galėjau norėti.

Ką Jums asmeniškai reiškia fotografavimas? Ką ši veikla gali suteikti tokio, ko kitos – negali?

Fotografavimas – tai mano mylimiausias hobis ir tuo pačiu darbas. Savo fotografijose stengiuosi įamžinti gamtos ir žmogaus individualumą, akimirkos trapumą, emocijas.

Kas Jus labiausiai įkvėpia?

Mane žavi kiekvienas sutiktas žmogus, išgyventa emocija. Tai man suteikia dvasinių jėgų, įkvepia naujiems darbams ir kūrybai. Gamtos apsuptyje aš jaučiuosi kupina laisvės ir didžiausio džiaugsmo, nes joje įžvelgiu laikinumą, paprastumą, grožį.

Ką ir kodėl labiausiai mėgstate fotografuoti?

Man patinka fotografuoti viską – šeimas, žmones, vaikus, gamtą. Būdama gamtoje beveik kaskart sutinku stirnas, jas nufotografuoti man yra iššūkis. O labiausiai patinka fotografuoti anksti ryte, tekant saulei ir kylant rūkui, tai labai mistinis laikas, pilnas paslapties, magijos ir nepakartojamų spalvų.

Kas, Jūsų nuomone, kuria nuotraukų vertę?

Nuotraukos vertę labiausia kuria atskleista emocija ir jausmas, to ir siekiu savo fotografijose.

Ką Jums sunkiausia fotografuoti? Arba kokių temų vengiate fotografijose?

Kol kas man sudėtingiausia fotografuoti masinius renginius, bet aš mokausi ir stengiuosi tobulėti. Fotografijose nevengiu jokių temų, kiekvieną temą priimu kaip naują iššūkį ir stengiuosi ją išpildyti maksimaliai.

Ką patartumėte tiems, kurie dar tik pradeda savąjį kelią fotografavime?

Aš pati save laikau pradedančiąja fotografe, nes tobulėjimui ribų šioje srityje nėra. Visiems mano būsimiems kolegoms fotografams patariu nebijoti klysti, nebijoti eksperimentuoti, mokėti priimti kritiką ir iš jos pasimokyti bei eiti tik į priekį savo svajonės link.

Fotografija yra svarbi Jūsų gyvenimo dalis. Kas be fotografijos Jums gyvenime dar teikia džiaugsmą?

Man gyvenime labai svarbu šeima ir artimi draugai. Labai patinka keliauti, pažinti naujas šalis ir kultūras, mėgstu pasivaikščioti gamtoje.

Ar esate laimėjusi apdovanojimų, ar nominacijų?

Taip! 2020 m. Prienų kultūros ir laisvalaikio centro organizuotame fotografijų konkurse ,,Viskas, turbūt yra verta gyvenimo“, skirtame Justino Marcinkevičiaus 90-osioms gimimo metinėms, laimėjau 1-ąją vietą. Taip pat 2022 m. ,,National Geographic Lietuva“ soc. tinkle „Facebook“ organizuotame konkurse, kurio tema – „Laukai“, mano nuotrauka žmonių buvo išrinkta ir publikuota žurnalo ,,National Geographic Lietuva“ lapkričio numeryje.

Kokie Jūsų ateities planai?

Turiu daug svajonių, viena iš jų – tapti profesionalia fotografe ir surengti dar ne vieną fotografijos darbų parodą bei savo fotografijos darbais garsinti Prienų kraštą.

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *