Jiezno PSPC veiklos sukaktis – puikus metas susitelkti laukiantiems darbams

Daugiau nei prieš vienerius metus VšĮ Jiezno pirminės sveikatos priežiūros centro „vairą“ perėmė direktorius Modestas Dimša, kuriam teko įgyvendinti politikų numatytą Stakliškių PSPC ir Jiezno PSPC reorganizaciją, taip pat Slaugos ir palaikomojo gydymo skyrių iš seno pastato perkelti į naujai įrengtas patalpas. Avarinis, elektros energijai imlus pastatas buvo nugriautas, sutvarkyta aplinka, o šiuo metu planuojami pertvarkymai Pirminės sveikatos priežiūros centro pastate.
Iš išorės Jiezno PSPC pastatas atrodo didelis ir erdvus, tačiau, anot įstaigos vadovo, statant jį, nebuvo pagalvota apie geresnes pacientų priėmimo bei darbo sąlygas darbuotojams. Pirmajame aukšte bei rūsyje įrengta daugybė mažų „kamarėlių“, kurios anuomet gal ir buvo reikalingos tam tikroms funkcijoms atlikti, tačiau šiandienos poreikių neatitinka. Todėl, iškuopus iš jų per daugybę metų sukauptą šlamštą, svarstoma, kaip turimą turtą panaudoti efektyviau. Įstaigos direktorius M.Dimša jau numatęs, kurias patalpas reikėtų perplanuoti, sujungti, suremontuoti ir pritaikyti tiesioginei veiklai. Nešildyti „oro“ skatina ir ženkliai išaugusios įstaigos sąskaitos už šildymą ir elektrą. Kita vertus, direktoriui svarbu, kad darbuotojai ir pacientai jaustųsi patogiai, įstaigoje būtų teikiamos kokybiškos paslaugos.
Nuo šio gruodžio centre įdarbinta nauja šeimos gydytoja, laikinai ji pacientus priima administracinio korpuso kabinete, tačiau ieškoma galimybių įrengti nuolatinį kabinetą toje pastato dalyje, kurioje dirba gydytojai, atliekami tyrimai. Taip būtų patogiau, nesimaišytų sergančių ir sveikų žmonių srautai. Jeigu įstaigos planams pritars jos steigėja Prienų rajono savivaldybė, ketinama įrengti ne tik naują kabinetą gydytojai, bet ir atskiras patalpas pacientų, sergančių infekcinėmis ligomis, apžiūrai. Šiuo metu jie priimami tiesiog laiptinėje, širma atitvertame kampelyje.

Jiezno PSPC direktorius Modestas Dimša su Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus darbuotojomis: (iš kairės) seserimi šeimininke Ilona Gudeliūniene, valytoja Elena Končeigo, kineziterapeute Zita Butkevičiene, bendrosios praktikos slaugytoja Nijole Zablackiene.

Įstaiga teikia pirminės sveikatos priežiūros bei palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas. Prie Jiezno PSPC yra prisirašę per 2300 pacientų, iš jų Stakliškių krašte – 1300. Jiezne pacientus aptarnauja trys šeimos gydytojai, o Stakliškėse – du. Jiezno PSPC taip pat teikia gydytojo odontologo, bendrosios praktikos slaugytojų, akušerės paslaugas, organizuoja laikinojo nedarbingumo ekspertizes, vykdo vairuotojų, moksleivių sveikatos patikras, išduoda įvairias pažymas. Centre atliekami pagrindiniai kraujo, šlapimo, cholesterolio, C reaktyvinio baltymo, glikemijos ir kt. tyrimai.
Siekiant, kad Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje būtų teikiamos kokybiškos, šiuolaikiškus reikalavimus atitinkančios, finansavimą iš Ligonių kasų užtikrinančios paslaugos, jame įdarbintas medicinos psichologas, papildomai skirta pusė etato gydytojui, įsigyta naujos įrangos. Žiemą skyriuje užpildytos visos 29 vietos. 14 slaugos lovų finansuoja Ligonių kasos, 15 socialinės globos lovų išlaiko Savivaldybė. Pasak M.Dimšos, paslaugų įkainis padidintas, atsiskaitoma laiku, todėl ir atlyginimai nevėluoja.

Įstaigos veiklos 25-erių metų sukaktis įamžinta ant akmenėlio, kuris taps dėliojamo Vardų angelo dalimi Angelų kalvoje, Trakų rajone.

Skyriuje dirbantis personalas teikia profesionalią sveikatos priežiūrą seneliams, stengiasi palaikyti jų gyvybingumą, todėl jie mankštinami, masažuojami. Rūpinamasi socialiniais bei kultūriniais jų poreikiais. Gerų žmonių dėka gauta drabužių, kuriais aprūpinti garbaus amžiaus globotiniai. Skyriaus fojė įrengtas kampelis maldai, čia galima pažiūrėti

televizorių, paskaityti knygą iš sukauptos bibliotekėlės, tarpusavyje pabendrauti. Svarbu, kad senjorams būtų sukurta kuo artimesnė ir panašesnė į jų namus aplinka, kad jie jaustųsi reikalingi. Pacientai didžiąsias metų šventes sutiks skyriuje, todėl, kaip kasmet, labai laukiama klebono, karitiečių apsilankymo.
Šiemet, Jiezno miestui švenčiant 530 metų jubiliejų, Jiezno pirminės sveikatos priežiūros centras minėjo veiklos 25-metį. Registracijos pažymėjimas įstaigai išduotas 1997 m. spalio 3 d.
Įstaigos administratorės Einiros Aleknienės sumanymu, ši sukaktis įprasminta Angelų kalvoje netoli Trakų. Jiezno PSPC pavadinimas užrašytas ant vieno iš akmenėlių, iš kurių bus sudėliotas Vardų angelas. Šia proga buvo surengta fotografijų parodėlė, atspindinti įstaigos istoriją, įsigytas Naturaliste paveikslas iš stabilizuotų samanų koridoriaus patalpoms papuošti.

Naujoji šeimos gydytoja jiezniečius ragina neatidėlioti vizitų pas medikus

Nuo gruodžio pradžios Jiezno pirminės sveikatos priežiūros centro pacientai gali registruotis pas naują šeimos gydytoją Sigitą Milevičienę, ji priima antradieniais ir ketvirtadieniais nuo 9 val. iki 13 val. 45 min. ir viliasi įstaigoje „prigyti“.
Gydytoja Sigita Milevičienė, buvusi Balkevičiūtė, gimė, augo ir mokėsi Birštone, po studijų LSMU sugrįžo į kurortą, kurio Pirminės sveikatos priežiūros centre dirba jau vienuolika metų ir rūpinasi ne tik pavienių pacientų, bet ir šeimų – senelių, tėvų ir vaikų, kuriuos pasiaugino nuo kūdikėlių iki paauglių, – sveikata.

Šeimos gydytoja Sigita Milevičienė.

– Šeimos gydytojai yra arčiausiai pacientų, geriausiai juos pažįsta, kartu sudaro tarsi komandą, nuo kurios tarpusavio bendradarbiavimo priklauso ir gydymo efektyvumas. Tačiau, visų pirma, gydytojas turi pelnyti paciento pasitikėjimą, o šis paisyti gydytojo patarimų. Juk gydytojas tam ir mokėsi, kad, įgijęs žinių, galėtų padėti tiems, kuriems pagalbos reikia, – įsitikinusi gydytoja S.Milevičienė. Pasak jos, gyvenime pasitaiko įvairių situacijų, neretai pacientai sako neturintys pinigų vaistams įsigyti, tuomet gydytoja rašo kompensuojamus vaistus, ieško pigesnių jų analogų, jai svarbu, kad žmonės laikytųsi paskirto gydymo.
Atokesnėse kaimo vietovėse gyvenantys žmonės ne visuomet gali tinkamai pasirūpinti savo sveikata, dėl transporto trūkumo jiems yra sunkiau pasiekti gydymo įstaigą, ypač žiemą, todėl šeimos gydytojai pirmomis darbo dienomis Jiezne keletą pacientų teko konsultuoti nuotoliniu būdu, nors Birštone darbas sugrįžo į įprastą prieš karantiną režimą. Bet S.Milevičienė jau spėjo pastebėti darbo kaimiškoje gydymo įstaigoje privalumų – čia nesirikiuoja eilės, ir ji planinei paciento konsultacijai gali skirti daugiau laiko, jį išklausyti, paskirti tyrimus, o esant būtinybei, išrašyti siuntimą pas gydytojus specialistus.
– Dėl reabilitologo, psichiatro konsultacijos, rentgenologinių tyrimų Jiezno PSPC pacientai siunčiami į Prienų konsultacinę polikliniką, prireikus kardiologo, neurologo, traumatologo pagalbos, žmonės gali patys pasirinkti norimą gydymo įstaigą, – teigia šeimos gydytoja.
Ji pripažįsta, kad toliau nuo miestų, rajonų centrų gyvenantiems žmonėms reikia įdėti daugiau pastangų rūpinantis savo sveikata, todėl neretai jie numoja ranka į negalavimus ir į gydytojus kreipiasi, kai liga jau būna įsisenėjusi.
– Apsilankyti pas šeimos gydytoją reikėtų ne tik tuomet, kai susergi. Pacientui, net ir neturinčiam sveikatos problemų ar skundų, būtų neprošal profilaktiškai pasitikrinti sveikatą bent kartą per metus ar dvejus – pasimatuoti arterinį kraujospūdį, atlikti elektrokardiogramą, kraujo tyrimus, krūtinės ląstos rentgeno tyrimą. Negalima delsti, jei šokinėja kraujospūdis, pamaudžia širdį, sutrinka jos ritmas ar yra kitų nusiskundimų bei rizikos faktorių. Priklausomai nuo amžiaus ir lyties, pacientus kviečiu pasinaudoti prevencinėmis programomis: moterims atlikti gimdos kaklelio ir krūtų patikrą, vyrams – prostatos specifinio antigeno tyrimą. Žarnyno profilaktinė patikra rekomenduotina ir vyrams, ir moterims. Šių programų dėka galima aptikti onkologinius ir kitus susirgimus pirminėse jų stadijose, – S.Milevičienė ragina neatidėlioti vizitų pas gydytojus.
Šeimos gydytoja tėvelius ragina būti atsakingiems, pasitikėti medicina ir laiku paskiepyti savo vaikus nuo pavojingų ligų. Sumažėjus skiepijimo apimtims, tėveliams atsisakant vakcinuoti vaikus, po dešimtmečių į visuomenę vėl sugrįžo primiršta, itin užkrečiama, sunkiomis komplikacijomis pasižyminti infekcinė liga – tymai. Šiuo metu Lietuvoje padaugėjo skarlatinos atvejų, kuri, kaip ir tymai, plinta oru. Nors nuo šios ligos skiepų nėra, tačiau jos išvengti padeda kruopšti patalpų ir asmens higiena.
Pastaruoju metu ypač daug žmonių serga gripu. Gydytoja pataria dažniau plauti rankas, viešose, žmonių susibūrimų vietose dėvėti kaukes, nuo kosinčių, čiaudinčių asmenų laikytis atokiau, sergant šeimoje naudoti atskirus įrankius ir indus. Anot jos, šiemet gripas daug pavojingesnis, susirgę žmonės skundžiasi aukšta temperatūra, skaudančia gerkle, kosuliu, viena iš dažniausių komplikacijų – plaučių uždegimas. Gydytojos teigimu, dar nevėlu skiepytis nuo gripo, imunitetui susidaryti reikia maždaug dviejų savaičių.
– Ir pasijutę prastai, ir norėdami pasitikrinti profilaktiškai, neatidėliokite vizito pas šeimos gydytoją. Atvykite į Jiezno pirminės sveikatos priežiūros centrą, ir aš pasistengsiu jums padėti, – kviečia apsilankyti jos kabinete šeimos gydytoja Sigita Milevičienė. Savo esamiems ir būsimiems pacientams ji linki jaukių ir sveikų Šv. Kalėdų bei Naujųjų metų.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *