Pacientų gydymui taikys novatorišką kvėpavimo terapijos sistemą

Prienų ligoninė pirmoji iš Baltijos šalių gydymo įstaigų įsigijo prancūzų kompanijos RespInnovation SAS gaminamą fokusinės terapijos kvėpavimo takų valymo sistemą „RespIn Bronchial Airway Clearance System“, kuri, kaip pagalbinė fizioterapijos priemonė, pagerins kvėpavimo funkciją hospitalizuotiems pacientams, sergantiems sunkia Covid-19 ligos forma, pneumonija, esant kvėpavimo nepakankamumui dėl bronchito, lėtinės obstrukcinės plaučių ligos, astmos, cistinės fibrozės ir kitų ligų atvejais.

Prienų ligoninės medikai su UAB „Meditecha“ atstovais išbando modernų prancūzų gamybos fokusinės kvėpavimo terapijos aparatą „RespIn“, kuris palengvins Intensyviosios terapijos ir Slaugos skyrių pacientų gydymą.

VšĮ Prienų ligoninė direktorės Jūratės Milaknienės teigimu, modernus fokusinės kvėpavimo terapijos prietaisas bus naudojamas Intensyviosios terapijos, Slaugos skyrių pacientams, kuriems reikia bronchų drenažo, siekiant išvengti neretai tarp nejudrių pacientų pasitaikančių komplikacijų. Kvėpavimo fizioterapijos procedūra bus skiriama su gydytojo reabilitologo leidimu.
Kvėpavimo takų išvalymo terapijos aparatą „RespIn 11“ į Lietuvą įvežė prancūzų kompanijos oficialus atstovas Lietuvoje – didmeninės prekybos medicinine įranga ir vienkartinėmis priemonėmis uždaroji akcinė bendrovė „Meditecha“. Įmonės vadovas Andžej Likša akcentavo, kad fokusinės kvėpavimo terapijos prietaisas neturi analogų Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Ši terapijos technologija Europos šalyse, JAV buvo taikoma ir anksčiau, visgi ilgainiui šiek tiek primiršta, o COVID-19 pandemija vėl sugrąžino jai populiarumą. Nuo kitų gamintojų siūlomų analogų prietaisas „RespIn 11“ skiriasi ne tik platesnėmis pritaikymo galimybėmis, bet ir tuo, kad veikia, naudodamas ne pripučiamo oro, o elektroninio valdymo ir tikslinio slėgio stūmoklių sistemą.

Nuotrauka iš LSMUL Kauno klinikų Intensyviosios terapijos skyriuje vykdyto klinikinio tyrimo, kurio metu „RespIn“ buvo testuojamas su COVID-19 liga sergančiais pacientais. Už nuotrauką dėkojame klinikų Reabilitacijos skyriaus fizioterapeutei L.Rutkauskienei.

Įmonės atstovo teigimu, prietaisą yra paprasta naudoti, procedūra neskausminga, tetrunka 20–30 minučių. Pacientui uždedama liemenė, kurios pagalba švelniai suspaudžiama ir atleidžiama krūtinės ląsta. Masažas paskatina gleivių atsiskyrimą nuo bronchų sienelių, jos greičiau pašalinamos kosulio metu, kvėpavimo funkcija palengvėja.
– Atsiliepimai iš medikų yra teigiami, nes iki šiol pacientai buvo masažuojami rankomis. Turint „robotą pagalbininką“, galima aptarnauti iškart du pacientus, tai palengvina medikų darbą, – pasakojo A.Likša. Anot jo, prietaisas „RespIn 11“ buvo išbandytas Kauno klinikų reanimacijoje ekstremaliomis sąlygomis – COVID-19 pandemijos metu. Jis taip pat testuotas Antakalnio klinikinėje ligoninėje su vaikštančiais pacientais, šia technologija susidomėjo ir Panevėžio, ir Jonavos gydymo įstaigos. Tačiau Prienų ligoninė buvo pirmoji iš gydymo įstaigų, kuri prietaisą įsigijo ir nuolat naudos kvėpavimo terapijai.
Praėjusią savaitę įstaigoje lankęsi įmonės „Meditecha“ atstovai Prienų medikus supažindino su aukšto dažnio krūtinės ląstos pulsacijos prietaiso veikimo principais, indikacijomis, kurioms esant ši kvėpavimo terapija gali būti naudojama, pakvietė asmeniškai išbandyti šią procedūrą.
Prietaisas komplektuojamas su vežimėliu, trijų dydžių liemenėmis bei pagalve, todėl tinka naudoti ir vaikams. Terapiją galima atlikti sėdimoje arba gulimoje padėtyje. Medicinos prietaisas „RespIn 11“ lengvai valdomas, portatyvus, jį galima pervežti į bet kurį ligoninės skyrių, pastatyti prie paciento lovos. Dėl mobilumo jis gali būti naudojamas ir pacientų namuose.
Į gydytojams ir slaugytojoms rūpimus klausimus atsakė, juos konsultavo Kauno LSMU Reabilitacijos klinikos dėstytoja, Kauno klinikų kineziterapeutė Laura Rutkauskienė, kuri fokusinės pulsacijos prietaisą „RespIn 11“ pusę metų testavo Kauno klinikose ir jo veiksmingumą patvirtino moksliniame straipsnyje. L.Rutkauskienė pasakojo, kad klinikiniame tyrime dalyvavo 28 pacientai, hospitalizuoti Intensyviosios terapijos skyriuje dėl COVID-19.
– Ankstyvoji kvėpavimo fizioterapija, taikant minėtą aukšto dažnio krūtinės sienelės virpesių prietaisą, pateisino medikų lūkesčius. Šią procedūrą pačioje ligos pradžioje kartą per dieną taikiau pacientams, sirgusiems sunkia COVID-19 forma su abipusiu plaučių uždegimu, kuris buvo patvirtintas rentgenologiniais tyrimais. Jau per pirmą terapijos taikymo savaitę, papildomai pacientams atliekant kvėpavimo pratimus, pastebėjome teigiamą efektą. Pacientai džiaugėsi palengvėjusiu kvėpavimu, pradėjo išskirti sekretą ir atsikosėti, jiems mažiau reikėjo tiekiamo deguonies.
Jų būklės pagerėjimas fiksuotas ir medicininiais tyrimais. Mane, kaip kineziterapeutę, džiugino tai, kad medikams „po ranka“ buvo pasiekiamas įrankis, kurį naudodami galėjome padėti sunkiai sergantiems pacientams. Juk dėl COVID-19 ligos Intensyviosios terapijos skyriuje atsidūrusiems pacientams kiekvienas papildomas judesys – atsisėdimas, pasivertimas ant šono, bandymas atsikosėti – reikalavo labai didelių fizinių pastangų, didelio deguonies poreikio, todėl pačiam atlikti kokius nors pratimus buvo sunku, ir prietaisas šiose situacijose pagelbėjo. Manau, kad Prienų medikų darbe „RespIn 11“ taip pat pasiteisins, palengvins sunkių, gulinčių pacientų slaugą, sumažins kvėpavimo komplikacijų riziką, – pridūrė Kauno LSMU Reabilitacijos klinikos dėstytoja, Kauno klinikų kineziterapeutė Laura Rutkauskienė.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *