Pažinkime DISLEKSIJĄ

Birštono viešoji biblioteka palaikė tarptautinę iniciatyvą „Go Red For Dyslexia“, ir jau trečią kartą dalyvavo Lietuvoje organizuojamoje Disleksijos pažinimo savaitėje.
Spalio 4 d. mokytojus, tėvelius, visus, norinčius daugiau sužinoti apie šį specifinį skaitymo sutrikimą, pakvietėme susitikti su logopede, specialiąja pedagoge, „DYSLEXIA centro“ įkūrėja, vaiko, turinčio disleksijos sutrikimą, mama Jurgita Pociene. Renginys prasidėjo ištraukų iš knygos „Disleksijos patirtys“ skaitymu. Susirinkusiesiems buvo didelis iššūkis taisyklingai perskaityti tekstus, tokius, kokius juos mato disleksikas. Kartu visi labai aiškiai suvokė, kaip jaučiasi disleksijos sutrikimą turintis vaikas, kai jam reikia skaityti mums įprastą tekstą.
Jurgita Pocienė pasakojo, kad vaikai, turintys disleksiją, susiduria su sunkumais atpažįstant kalbinius garsus, dėl to nukenčia ir žodinės informacijos išlaikymas atmintyje, ir jos apdorojimo greitis. Tekstai jiems yra sunkiai įveikiami. Tokiems vaikams nelengva mokykloje, kartu nelengva ir mokytojams. Todėl labai svarbu atpažinti disleksiją, nenuleisti rankų ir kreiptis pagalbos.
Disleksija, ne liga, tai – sutrikimas, su kuriuo reikės gyventi visą gyvenimą. Ir tai gali būti ne problema, bet ir neįkainojama dovana. Disleksikai yra labai kūrybingi, turi aukštą intelekto koeficientą. Daugelis iš jų yra garsūs išradėjai, verslininkai, aktoriai, rašytojai, dailininkai, politikai: Albertas Enšteinas, Steve‘as Jobsas, Tomas Kruzas, Hansas Kristianas Andersenas, Pablas Pikasas, Vinstonas Čerčilis, Džodžas Vašingtonas, Džonas F. Kenedis ir daugelis kitų.
Jurgita Pocienė akcentavo – svarbiausia, kad disleksijos sutrikimą turintys vaikai mokykloje, šeimoje jaustųsi gerai emociškai, kad būtų pastebėti ir atskleisti jų talentai. Viešnia negailėjo praktiškų patarimų ir tėvams, ir mokytojams, įdomiai pristatė 2019 m. įkurto Disleksijos centro veiklą.
Susitikimas prabėgo klausant, diskutuojant, dalijantis potyriais – visiems dalyvavusiems tema buvo aktuali, įtraukianti.
Birštono viešosios bibliotekos informacija

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *