Festivalyje „Būtent!“ – diskusijų ir nuomonių įvairovė

Dvi šio savaitgalio dienas Birštone trukęs ketvirtasis diskusijų festivalis „Būtent!“ į Vytauto parką pritraukė daugybę intelektualių pokalbių išsiilgusių žmonių, šiemet jie pagal susidomėjimo sritis galėjo nemokamai dalyvauti pasirinktose diskusijose iš numatytų 80-ties, veikė devynios organizatorių erdvės su 300 pranešėjų.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen festivalyje sužaidė simultaną su Birštono ir Prienų šachmatininkais.

Pabėgėlių gyvenimas Lietuvoje, civilinė sąjunga, lyčių klausimai, socialiniai tinklai, skaitmeninė ateitis ir su internetu susiję pavojai, karo Ukrainoje pamokos, išorės ir vidaus grėsmės, pilietiškumas, kurortų ateitis, metavisatos, emocinė sveikata, energetinis saugumas, investavimas, klimato kaita, verslas – šios ir daugybė kitų temų buvo gvildenamos įvairiais rakursais, pranešėjams klausytojai uždavė nemažai rūpimų klausimų. Tarp diskusijų organizatorių buvo ir Birštono savivaldybė, kėlusi klausimus „Ar naujoji Lietuvos aviacijos strategija pritrauks daugiau turistų šalies kurortams?“ ir „Ar Lietuvai vis dar reikalingi kurortai?“ bei „Eglės“ sanatorija, pakvietusi diskutuoti tvarumo ir sveikos gyvensenos klausimais.

Diskusijose dalyvavo žinomi žmonės – politikai, atsakingas pareigas užimantys žmonės, pramogų verslo atstovai, žurnalistai, televizijos laidų vedėjai. Į festivalį atvyko ir aktualiomis temomis pasisakė europarlamentaras Andrius Kubilius, Valstybės saugumo departamento vadovas Darius Jauniškis, ekonomistas Nerijus Mačiulis, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega, ministrai Marius Skuodis, Simonas Gentvilas, Monika Navickienė, Gintarė Skaistė, Aušrinė Armonaitė, buvę ir esami

Birštono viešosios bibliotekos palapinėje apsilankiusi Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė susidomėjo unikalia bibliotekos programėle „Vokologija – pagalba sau balsu“.

Seimo nariai ir daugelis kitų žinomų žmonių. LR Seimo kanceliarijos inicijuotoje diskusijoje „Kodėl „visos kiaulės pakastos“ ne įstatymuose, o kultūroje?“ susitiko buvęs Seimo vadovas Arūnas Valinskas ir dabartinė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, kuri, beje, prieš tai spėjo sužaisti simultaną su Birštono, Prienų ir kitais šachmatininkais, įteikė jiems atminimo dovanas. Festivalyje sulaukta ir aukštas pareigas einančių svečių iš Suomijos ir Švedijos.
Kol suaugusieji diskutavo, vaikai buvo užimti žaidimais, įvairiomis veiklomis. Festivalis skelbėsi esąs draugiškas augintiniams, todėl parke jų buvo gausu: vieni su šeimininkais lankėsi diskusijose, kitus buvo galima palikti specialiame „bare“ ar augintinių erdvėje. Vytauto parke veikė pilietiškumo, geneologijos, heraldikos ir kitos dirbtuvės, įtraukiosios žurnalistikos, finansų laboratorijos, buvo galima aplankyti į kurortą atkeliavusį Klimato kaitos muziejų. Klimato muziejus yra išskirtinis ne tik dėl to, kad yra įrengtas jūriniuose konteineriuose, bet ir dėl interaktyvių ekspozicijų, kurias galima liesti. Pasižvalgę po vidų, pasiklausę gidės pasakojimų apie klimato kaitą, susirūpinusieji Žemės ir žmonijos išlikimu čia pat, muziejuje, galėjo ant lentos parašyti pasižadėjimą nešiukšlinti, rūšiuoti atliekas, persėsti ant dviračio ir kt. arba kreiptis su peticija į šalies vyriausybę ar savivaldybės vadovus dėl būtinų priemonių, siekiant gamtos išsaugojimo.
Festivalio partneriai kvietė dalyvauti edukacijose, viktorinose, stalo žaidimuose, reklamavo naujas savo paslaugas ir produktus.

Prienų Just. Marcinkevičiaus bibliotekos darbuotojai pristatė mobiliąsias paslaugas, teikiamas skaitytojams.

Birštono viešoji biblioteka Edukacijų erdvės stende pristatė dvi unikalias programas: „Meditacinė biblioterapija“ ir „Vokologija – pagalba sau balsu“ bei išleistas kompaktines plokšteles. Lankytojai buvo pakviesti pasiklausyti programėlių įrašų, įsiklausyti į savo jausmus ir emocijas, geriau pažinti save, atsipalaiduoti.
Kaip pasakojo bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė, programėlę „Meditacinė biblioterapija“ biblioteka pasiūlė prieš keletą metų, o „Vokologija – pagalba sau balsu“ – nauja, Lietuvoje pirmą kartą pasirodžiusi programa, kuriai muzikines temines kompozicijas sukūrė ir įdainavo kompozitorė, džiazo vokalistė ir muzikos terapeutė Laura Budreckytė. Kompozicijas vaizdu papildo akvarele tapyti Indrės Budreckytės darbai. Šios plokštelės įrašų galima klausytis ir bibliotekos svetainėje: https://www.birstonasvb.lt/vokologija-pagalba-sau-balsu/.
Prienų Just. Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos darbuotojai į festivalį atvyko bibliobusu, susidomėjusiems pristatė jame teikiamas paslaugas, taip pat virtualių akinių pagalba pakvietė pakeliauti po Prienų kraštą ir aplankyti įdomiausias jo vietoves.
Festivalyje vyko prevencinė Birštono PK pareigūnų akcija, įtraukiantys pirmosios medicinos pagalbos mokymai mažose grupėse.
Vakarai po pagrindinių diskusijų buvo užimti kino filmų peržiūromis, protmūšiais, pasakojimų dirbtuvėmis ir koncertais. Todėl kiekvienas, rugsėjo 2–3 dienomis apsilankęs Birštone, ne tik sužinojo daug naujo, praplėtė savo akiratį, pabendravo su įdomiais žmonėmis, bet ir surado bendraminčių, turiningai praleido laiką.
Dalės Lazauskienės nuotraukos

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *