„Kas – jei ne mes? Kada – jei ne dabar?“

Laisvalaikio zona

Daugiau nei du dešimtmečius rugpjūčio 12-ąją Europoje minima Tarptautinė jaunimo diena. Jos tikslas – daugiau dėmesio skirti jaunimo problemoms bei paskatinti jaunus žmones aktyviau dalyvauti visuomeninėje veikloje. Jau trečius metus ši diena švenčiama ir Prienuose. O šiemet, minint Lietuvos ir Europos jaunimo bei Savanorystės metus, šventė buvo dar didesnė.

Jaunimo dienos išvakarėse atidaryta paroda „Po grindim“

Parodos „Po grindim“ kūrėjus ir jų artimuosius sveikino ir Prienų rajono savivaldybės vicemerė Loreta Jakinevičienė.

Rugpjūčio 11-ąją startą Jaunimo dienos renginiams paskelbė Prienų jaunimo inicijuotos parodos, meno įvykio „Po grindim“ atidarymas, kurio metu jaunieji menininkai gausiai susirinkusius lankytojus pakvietė atrasti dar nematytas meno formas, regis, visai netradicinėje vietoje – Prienų kultūros ir laisvalaikio centro rūsiuose.
Tiesa, į rūsius menui neabejingus žmones jaunimas kviečia jau antrąjį kartą. Praėjusiais metais, suvieniję jėgas, netikėtą idėją kūnu pavertė trys jaunieji menininkai, o šiemet komanda išaugo, todėl ir pati paroda gerokai didesnė. Čia kiekvienas kūrėjas turi savo erdvę, kurioje vis kitaip lankytoją ragina analizuoti žmogaus būseną akistatoje su destrukcija.
„Šiuolaikinio žmogaus gyvenimas dažnai svyruoja tarp absurdo ir būties kasdienybės. Tačiau ne kiekvienas tai geba ištverti. Žmogus atsidūręs kebliose gyvenimo situacijose, kurių negeba valdyti, pasiduoda savo primityviesiems instinktams, dažnai nesusimąstydamas apie padarinius ir pasekmes, elgiasi absurdiškai, žiauriai. Kiekvieno viduje, tarsi demonas, tūno destrukcija.
Anot Dabartinio lietuvių kalbos žodyno, žodis „destrukcija“ reiškia įvairių medžiagų ar jos struktūrų suardymą. Tačiau mes, jaunieji menininkai, į šį žodį pažvelgėme kiek kitaip… Mes analizuojame ir ieškome naujų formų ne tik aplinkoje, bet ir žmogaus vidiniame pasaulyje“, – pristatymo metu kalbėjo vienas iš parodos autorių Danielius Aldakauskas.
Iniciatyviu Prienų krašto jaunimu džiaugėsi ir Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Virginija Naudžiūtė, prisiminusi, jog kadaise savo gimtuosiuose Skriaudžiuose pati turėjo galimybę patyrinėti niekam kitam neprieinamas Skriaudžių kultūros centro erdves, o dabar ji raktą nuo rūsio, į kurį įprastai bet kas negali patekti, patiki kūrybingam jaunimui.
Pasveikinti dar vienos unikalios jaunimo iniciatyvos atvyko ir Prienų rajono savivaldybės atstovai, kurie padėkojo ne tik idėjos autoriams: Danieliui Aldakauskui, Karoliui Pūkui, Gabijai Andriulevičiūtei, Gabijai Kuzmickaitei, Skaistei Radžiūnaitei, Ugnei Jakinevičiūtei, Mantui Barkauskui, Mariui Joneliui, bet ir jų tėveliams.
Vėliau menininkai visus susirinkusiuosius pakvietė „po grindim“, kur meno kūrinių istorijas lankytojai galėjo išgirsti iš pirmų lūpų.
Pamatyti jaunųjų menininkų darbus galima darbo dienomis nuo 18 iki 20 val. (nemokamai). Taip pat organizuojamos ir atskiros ekskursijos, dėl kurių kūrėjai kviečia susitarti individualiai. Paroda eksponuojama iki rugsėjo 11 d.

Šių dienų jaunimas – koks jis?
Rugpjūčio 12-ąją – Tarptautinę jaunimo dieną – Prienų jaunimas tradiciškai pasitiko Beržyno parke, ku-riame kone kiekvienas galėjo atrasti sau patinkančios veiklos. Čia jaunieji prieniškiai galėjo susipažinti su įvairių organizacijų veikla, projekto „Me Be4 you“ iniciatyvomis, varžytis sporto ir muzikos varžybose ar dalyvauti „Giver Tag“ organizuotose drabužių atiduotuvėse-mainytuvėse.

Jaunimo dienos diskusijos dalyviai: V. Polevičius, J. Zailskienė, K. Barišauskienė, R. Revuckienė, Ž. Rusevičienė, S. Radžiūnaitė ir A. Rutkauskienė.

Penktadienio pavakarę jaunimą sveikino ir Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, jaunuoliams linkėjęs gražaus bendravimo, prasmingų projektų ir drąsos juos įgyvendinti.
Meras taip pat atkreipė dėmesį, kad, nors Prienų jaunimas išnaudoja ne visas miesto teikiamas galimybes, pastaruoju metu jaunuoliai įveiklina vis daugiau erdvių, kurios prieš keletą metų atrodė ne tokios patrauklios. „Manau, tai yra geras požymis. Turime tikrai perspektyvų jaunimą, nors norėčiau, kad Prienuose jo būtų dar daugiau, todėl mūsų tikslas – įveiklinti jaunus žmones, kad jie čia ne tik rastų patinkančios veiklos, bet ir norėtų gyventi“, – kalbėjo A. Vaicekauskas.
Apie tai, kokias galimybes turi šiuolaikinis jaunimas ir kiek yra drąsus jomis pasinaudoti, renginio metu diskutavo Jaunimo metų ambasadorė Skaistė Radžiūnaitė, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro Atviros jaunimo erdvės „Prienas“ jaunimo darbuotoja – jaunimo projektų koordinatorė Živilė Rusevičienė, Jaunimo reikalų koordinatorė Roberta Revuckienė, Komunikacijos specialistė, „Giver Tag“ įkūrėja, Prienų „Žiburio“ gimnazijos absolventė Karolina Barišauskienė bei Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė.
Jaunosios kartos atstovė S. Radžiūnaitė dar diskusijos pradžioje buvo užtikrinta, jog šiandien jaunas žmogus yra išties labai drąsus. Su šiuo teiginiu sutiko ir vyresnėms kartoms atstovaujantys diskusijos dalyviai. Anot K. Barišauskienės, šių dienų jaunam žmogui labai tinka posakis „Drąsus ne tas, kuris kažką daro, bet tas, kuris bijo ir daro“, nes šiandien jaunimas yra drąsus ne tik įgyvendinti savo idėjas, bet ir ko nors atsisakyti, nedaryti to, kas jam nepatinka.
Jaunimo narsa žavisi ir Ž. Rusevičienė, kurios teigimu, šios savybės iš jaunų žmonių neretai mokosi ir ji pati.
Nors visi, kaip vienas, pritarė, jog šių dienų jaunuolis yra drąsus, tačiau diskusijos moderatoriai Aistė Rutkauskienė ir Vladas Polevičius atkreipė dėmesį į tai, kad ne visi jauni žmonės yra linkę dalyvauti įvairiose veiklose, todėl natūraliai kyla klausimas: kodėl?
Pasak R.Revuckienės, Jaunimo reikalų agentūra jau ne vienerius metus analizuoja problemą, kodėl jaunimas mažai įsitraukia į tam tikras veiklas. Jaunimo reikalų koordinatorės teigimu, pastebima tendencija, jog 14–18 metų asmenys daugiau dalyvauja nei vyresnieji, mat studentiško amžiaus jaunimas jau pradeda įsitraukti į darbo rinką, todėl jo matome mažiau.
„Tai yra procesas. Niekada nebūdavo taip, kad visi rinktųsi tik vieną ar kitą pusę. Kiekvienas žmogus turi savo gyvenimą, savo nuomonę ir siekius. Tai, kad jų nėra čia, nereiškia, jog jie yra neveiklūs. Galbūt tuo metu jie įgyvendina kitus savo sumanymus“, – įsitikinusi su jaunimu dirbanti Ž. Rusevičienė.
Visgi jaunosios kartos atstovės S. Radžiūnaitės nuomone, jaunimui trūksta paprasčiausio palaikymo ir pastūmėjimo.
Tai, kaip svarbu jaunam žmogui, atėjusiam su savo iniciatyva, nepasakyti žodžio „ne“, akcentavo ir Prienų rajono savivaldybės Administracijos direktorė J. Zailskienė, pridurdama, jog jaunimas dabar turi tiek galimybių, jog, norint jį kuo nors sudominti, reikia nemažai padirbėti.
Pašnekovai taip pabandė pasvarstyti, koks jaunimas bus ateityje. J. Zailskienės nuomone, po 20-ies metų jaunimas turės naujas galimybes, technologijas, jie turės naujų idėjų ir norės jas įgyvendinti, tik tai darys šiek tiek kitaip. Jai pritarė ir kiti diskusijos dalyviai, sakydami, jog nauja karta kurs naujus išradimus. „Manau, kad viskas suksis ratu. Jaunimas augs, brandins dar daugiau idėjų, o ankstesnė karta stebėsis, kad jų laikais to nebuvo“, – klausimą apibendrino jaunimo atstovė S. Radžiūnaitė.
Diskusijai einant į pabaigą, jos dalyviai jauniesiems prieniečiams linkėjo būti laisviems, drąsiems ir atsakingiems, nebijoti bandyti, galbūt kartais suklysti ir vėl daryti.
Po diskusijos šventė nesibaigė, visų susirinkusiųjų laukė muzikinė kova „Mūz‘onas“, sportininkų apdovanojimai ir „Šou Leila“ bei Dj „Sounds good“ koncertas.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Jaunimo skveras. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *