Lietus nenuplovė menininkų plenero Šilavoto Davatkyne spalvų

Lietus, pokalbiai apie kūrybą ir bardo Vyganto Kazlausko dainos Šilavoto Davatkyne lydėjo tradicinio menininkų plenero uždarymo renginį. Liepos 28 – rugpjūčio 6 dienomis jau septynioliktąjį kartą Prienų krašto muziejaus padalinyje vykusio plenero dalyviai sukurtus darbus pristatė improvizuotoje gamtos galerijoje – sukabintus ant senovinių medinių namelių sienų. Paveiksluose lankytojai galėjo atrasti ir nemažai motyvų, sietinų su vaizdingomis paties Davatkyno ir Šilavoto apylinkėmis

Idėja kasmet į plenerą-simpoziumą sukviesti įvairių sričių menininkus, leisti pasireikšti ir vietos meno mėgėjams kilo tęsiant tapytojo Alfonso Vilpišausko pradėtą kūrybos tradiciją Šilavoto kaime, čia nuo 2000 metų jis nutapė vienus iš žinomiausių savo paveikslų.
Pleneras apjungė įvairių meno disciplinų atstovus, iš jų daugiausia susirinko tapytojų, tai – Aušra Andziulytė, Samanta Augutė Togobickaja, Petras Lincevičius, Akvilė Poškutė, Romanas Togobickij, plenere taip pat kūrė ir keramikė Monika Gedrimaitė, Eimutis Markūnas (tarpdisciplininis menas) bei Remigijus Treigys (fotografija). Renginio dalyviai, apžiūrinėdami parodą, galėjo su kūrėjais pabendrauti, iš jų išgirsti, kaip paslaptinga buvusio neformalaus vienuolyno aplinka ir Davatkyno istorija paveikė jų kūrybą.
Pleneras ir šiemet buvo atviras vietos bendruomenės nariams, norinčiuosius prisiliesti prie meno pakvietė į tapybos aliejiniais dažais ir keramikos dirbtuves. Tarp plenero uždaryme apsilankiusių meno mylėtojų buvo ir Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė, kuri padėkojo plenero kuratoriui Petrui Lincevičiui ir kitiems Lincevičių šeimos nariams už Šilavoto ir Prienų krašto krašto garsinimą, kūrybiškas idėjas ir jų įgyvendinimą bei nuolatinį rūpestį Davatkynu. Jos teigimu, iš menininkų išgirsti pasakojimai apie kūrybinę „virtuvę“ paskatino kitaip, giliau, pažvelgti ir į jų sukurtus kūrinius. J.Zailskienė kartu su Kultūros ir turizmo skyriaus vedėju Rimantu Šiugždiniu plenero organizatoriams ir dalyviams įteikė padėkos raštus.
Projektą „Septynioliktasis profesionalių menininkų pleneras ir kūrybinės edukacijos Šilavote“ iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba.
„Gyvenimo“ informacija

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *