Velykinė popietė Siponių padalinyje

Birštono viešosios bibliotekos Siponių padalinyje vyko popietė-viktorina „Ar viską žinai apie Velykas“. Popietės pradžioje prisiminėme žinomas ar galbūt jau primirštas Velykų tradicijas. Visą savaitę, nuo pat Verbų sekmadienio, būdavo ruošiamasi Velykų šventei. Didįjį ketvirtadienį puošiamas trobos vidus, į namus atnešama žalumos. Palubėje kabinami šiaudiniai sodai, namuose sukuriama šventinė darnos, grožio ir tvarkos erdvė.
Didysis šeštadienis – ugnies ir vandens šventinimo bažnyčioje diena. Būtinai reikėjo parsinešti šventos ugnelės, nes tada derės laukai ir sodai, augs gyvuliai, o patys žmonės bus sveiki ir laimingi visus metus.
Neatsiejamas Velykų simbolis – margutis. Kiaušiniui per Velykas suteikiama simbolinė reikšmė: pažadinti žemę iš įšalo, kad atgimtų ir sužaliuotų gamta. Kad kiaušiniai turėtų kuo didesnę maginę reikšmę, jie buvo dažomi. Margučiai buvo naudojami burtams, orams spėti.
Susirinkę lankytojai turėjo progą pagilinti savo turimas žinias apie Velykas, dalyvaudami viktorinoje. Atsakinėti į viktorinos klausimus sekėsi. Daug ir naujo sužinota.
Žmonės džiaugėsi, kad po ilgesnės pertraukos vėl galėjo susitikti, pabendrauti, pasidalinti savo prisiminimais apie artėjančią gražiausią pavasario šventę – Velykas.
Ona Gridziuškienė
Birštono viešosios bibliotekos
Siponių padalinio vyresn. bibliotekininkė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *