Išmanus sprendimas Birštonui – leidinius išduodantis knygomatas

Gruodžio 16 dieną Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė prie bibliotekos susibūrusiems birštoniečiams pristatė naujas nemokamas knygomato paslaugas – jau nuo praėjusios savaitės bibliotekos lankytojai gali patogiai bekontakčiu būdu skolintis bibliotekos leidinius ir juos atsiimti bet kuriuo paros metu, ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais. Ši paslauga Lietuvoje yra naujovė.

Birštono bibliotekos direktorė A.Jaskūnienė padėkojo Meno mokyklos mokytojams ir mokiniams, dekoravusiems knygomatą savo piešiniais, taip pat projekto partneriams.

– Tokiu būdu Birštono viešoji biblioteka prisidės prie išmanaus Birštono kurorto kūrimo, nes skaitytojai pasiimti knygas galės neperžengę bibliotekos slenksčio – knygomate, o jas sugrąžins, pasinaudodami čia pat esančia grąžinimo dėže, – sakė bibliotekos direktorė A.Jaskūnienė, pabrėždama, kad saugiau ir patogiau užsakyti ir atsiimti bibliotekos leidinius itin svarbu pandemijos laikotarpiu.
Direktorės teigimu, šis knygomatas yra unikalus, toks vienintelis Lietuvoje, nes jį apipavidalinant prisidėjo bendruomenės nariai, jaunieji birštoniečiai. Į bibliotekos paskelbtą piešinių apie Birštoną konkursą itin aktyviai įsitraukė Meno mokyklos mokiniai, iš pateiktų piešinių buvo atrinktos 24 iliustracijos, kurios ir papuošė knygomato skyrelius. Todėl jis ne tik išmanus, bet ir nuotaikingas, pagyvinantis bibliotekos prieigas.
Kaip reikia naudotis knygomatu, pademonstravo bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Aušra Stankevičienė. Ji patikino, kad tai labai paprasta besinaudojantiems paštomatų paslaugomis, knygų pasiėmimas iš tokiu pat principu veikiančio knygomato nesukels jokių problemų.

Nuo praėjusios savaitės prie Birštono viešosios bibliotekos veikia knygomatas, naudodamiesi juo, bibliotekos lankytojai gali bekontakčiu būdu skolintis bibliotekos leidinius ir atsiimti juos bet kuriuo paros metu.

Išsirinkus norimą knygą bibliotekos elektroniniame kataloge arba ją užsisakius telefonu ar el. paštu tereikės pasirinkti atsiėmimo būdą „Knygomate“. Skaitytojui gavus SMS žinutę su atsiėmimo kodu ir tiksliu knygomato adresu, atsiimti leidinius bus galima per 72 val. nuo žinutės gavimo bet kuriuo paros metu.
A.Jaskūnienės teigimu, bibliotekos paslaugomis naudojasi ne tik birštoniečiai, bet ir kauniečiai, vilniečiai. Jiems nereikės šeštadienį skubėti į biblioteką, galės ilsėtis, aktyviai leisti laisvalaikį, mėgautis Birštono gamta, o knygas pasiims išvažiuodami. Tikimasi, kad ši nauja nemokama paslauga populiarins skaitymą, o turtingas bibliotekos fondas taps prieinamesnis skaitytojams.
Knygomatas Birštone įrengtas vykdant Lietuvos kultūros tarybos ir Birštono savivaldybės finansuojamą projektą „Interaktyvūs sprendimai – kūrybai ir atradimams“.
A.Jaskūnienė padėkojo Birštono savivaldybės vadovams už tai, kad palaiko ir remia bibliotekos iniciatyvas.
Knygomato pristatyme dalyvavusi Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė pasidžiaugė išradingu, naujovėmis besidominčiu, projektinę veiklą vykdančiu bibliotekos kolektyvu. Jos įsitikinimu, naujoji paslauga taps patraukli birštoniečiams, kurie pasiimti knygų galės jiems patogiu metu. Merė padėkojo visiems, prisidėjusiems prie šio projekto įgyvendinimo ir išreiškė įsitikinimą, kad šis puikus knygomatas, išpuoštas vaikų meno kūriniais, sukurs pridėtinę vertę kurortui. Bibliotekininkams ji linkėjo nesustoti, ieškoti modernių ir inovatyvių sprendimų.
Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė akcentavo ir bibliotekos partnerių, prisidėjusių prie projekto įgyvendinimo, vaidmenį. Ji nuoširdžiai padėkojo Birštono meno mokyklos dailės mokytojams Eglei ir Remigijui Janušaičiams, Rasai Mekionienei, Laimai Petraškienei bei moksleiviams už nuotaikingas iliustracijas ir įteikė jiems padėkos raštus bei atminimo dovanėles.
Ant kiekvienų knygomato durelių – atskirų autorių darbai, už juos padėkota Godai Arbačiauskaitei, Medai Kučinskaitei, Lukai Kleizaitei, Ievai Jokimaitei, Lėjai Bendaravičiūtei, Emilijai Brazaitytei, Benediktui Aleknai, Vakarei Aleknaitei, Liepai Akelytei, Gabijai Valiūtei, Felicijai Kuliešaitei, Aistei Bisikirskaitei, Emilijai Jakučionytei, Dainorai Valiūtei, Austei Vaškytei, Adrijai Januškevičiūtei, Godai Šerpenskaitei, Lėjai Ugnei Šiugždinytei, Auksei Ramoškaitei, Adomui Dargeniui, Ignei Brudniūtei, Mildai Kaminskaitei, Aurai Mongirdaitei, Evelinai Varnelytei.
Bibliotekos direktorė tarė AČIŪ ir Birštono neįgaliųjų draugijai, Birštono turizmo informacijos centrui, Birštono vienkiemio bendruomenei, LAAT patikėtinių tarnybai, informaciniams partneriams.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *