Naujausi reitingai: gera ir bloga žinia Šimonytės Vyriausybei, aplink Blinkevičiūtę – svarbiausia intriga

Naujausiuose reitinguose – Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės pasitikėjimo šuolis, rodo Delfi užsakymu „Spinter tyrimai“ gegužės 18–28 dienomis atlikta apklausa. Pozicijas po suklupimo tvirtina ir premjerė Ingrida Šimonytė ir jos vadovaujama Vyriausybė. Visgi apklausa rodo, kad gyventojai iki šiol mano, jog geriau su pandemija tvarkėsi buvusi valdžia – Sauliaus Skvernelio Vyriausybė. Tyrimo rezultatų paklaida – 3,1 procento.

Paklaidos ribose augo LSDP
Pirmoje lentelės vietoje ir toliau lieka valdančioji Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS–LKD). Balandį už šią partiją balsavę būtų 15,6 proc. respondentų, o gegužę – 15,2 procento.
Antroje lentelės pozicijoje – opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Balandį už šią partiją balsus būtų atidavę 15,2 procento apklaustųjų, gegužę šis skaičius sumenko paklaidos ribose iki 14,5 procento.
Toliau rikiuojasi Liberalų sąjūdis. Balandį už šią partiją balsavę būtų 7,9 procento apklaustųjų, gegužę – 8,3 procento.
Didžiausias reitingų lentelės pokytis, nors ir paklaidos ribose – Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP). Ji užėmė ketvirtą poziciją, kuri praėjusį mėnesį priklausė Laisvės partijai. Balandį už LSDP balsavę būtų 5,4 procento apklaustųjų, o gegužę šis skaičius paaugo 1,7 procento – iki 7,2.
Kaip ir minėta, toliau rikiuojasi Laisvės partija. Jos rezultatas per mėnesį vos sumenko – balandį už šią partiją būtų balsavę 5,9 procento apklaustųjų, gegužę – 5,7 procento.
Nežymiai savo rezultatą gerino Darbo partija. Balandį už šią partiją būtų balsavę 4,9 procento apklaustųjų, gegužę – 5 procentai.
5 procento barjero lentelėje neperžengia tik Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA–KŠS). Balandį už šią partiją būtų balsavę 2,4 procento, gegužę – 1,8 procento.
Už kitą partiją būtų balsavę 8,3 procentai respondentų, nebalsavę būtų 15,3 procento, o nežino arba neatsakė – 18,7 procento.

Poziciją Šimonytę tvirtai laiko
Mažai pokyčių ir kitoje Delfi užsakymu atliktos „Spinter tyrimai“ apklausos lentelėje. Joje buvo klausiama, kuris politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti ministro pirmininko pareigas.
Pirmoje pozicijoje – premjerė Ingrida Šimonytė. Nuo praėjusio mėnesio apklausos jos parama beveik nesikeitė – balandį ją kaip geriausią premjerę rinkosi 21,6 procento apklaustųjų, o gegužę – 21,1 procentas.
Dar kovo mėnesį ši parama buvo kur kas didesnė, siekė 26,9 procento.
Antroje lentelės vietoje – buvęs premjeras, opozicijos lyderis Saulius Skvernelis. Jo parama per mėnesį nuo praėjusios apklausos sumenko, nors ir šis pokytis neviršija paklaidos ribos. Taigi, balandžio mėnesį jį kaip geriausią premjerą įvardijo 12,1 procentas apklaustųjų, o gegužę – 9,8 procento.
Didžiausias pokytis šioje lentelėje taip pat susijęs su LSDP. Naujoji šios partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė demonstruoja paklaidos ribas viršijantį rezultato pokytį. Štai balandžio mėnesį ją kaip geriausią premjerę įvardijo 3,7 procento apklaustųjų, o gegužės mėnesį – jau 7,8 procento apklaustųjų.
Ketvirtoje vietoje – Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Balandį ją rinkosi 4,8 procentai apklaustųjų, o gegužę – 4,7 procentai.
Penktą ir šeštą poziciją dalijasi buvęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis ir Laisvės partijos lyderė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Balandį R. Masiulį kaip geriausią premjerą įvardijo 2,9 procento respondentų, A. Armonaitę – 2,8 procentai. O gegužės mėnesį abu šiuos politikus kaip geriausius premjerus įvardijo 1,9 procento apklaustųjų.
Septintą, aštuntą ir devintą vietas dalijasi Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, LSDP atstovas Vytenis Andriukaitis ir LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis. V. Uspaskichą balandžio mėnesį kaip geriausią premjerą įvardijo 2,8 procentai apklaustųjų, R. Karbauskį ir V. Andriukaitį rinkosi po 2,7 procento apklaustųjų. Visų 3-jų šių politikų rezultatas gegužės mėnesį – 1,8 procento.
Dešimtoje lentelės vietoje – eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Balandį jį ministro pirmininko pozicijoje matyti norėjo 1,5 procentas apklaustųjų, o gegužę – 1,6 procento.

Vyriausybės veiklą vertina truputį geriau
Apklausoje taip pat buvo prašoma įvertinti ir dabartinės Vyriausybės veiklą.
Štai nuo praėjusio mėnesio 3 procentais padaugėjo Vyriausybės veiklą vertinančių teigiamai ar greičiau teigiamai. Balandį šis rezultatas buvo 35,1 procento, o gegužę – 38,1 procento, šis augimas vis tiek patenka į paklaidos ribas.
Sumažėjo ir greičiau neigiamai ir neigiamai Vyriausybės veiklą vertinančiųjų skaičius. Balandį tokį vertinimą pateikė 56 procentai respondentų, o gegužę – 53,5 procento.
Beveik nesikeitė nežinančių, kaip įvertinti dabartinės Vyriausybės veiklą skaičius. Balandį tokių buvo 8,9 procento, o gegužę – 8,4 procento apklaustųjų.

Kuri Vyriausybė geriau susitvarkė su pandemija?
Šalia jau įprastų apklausų, respondentų kartu buvo prašoma įvertinti ir tai, kuri Vyriausybė – S.Skvernelio ar I. Šimonytės – geriau tvarkosi su pandemijos iššūkiais. 28 procentai apklaustųjų teigė, kad geriau su pandemijos iššūkiais tvarkėsi S. Skvernelio Vyriausybė. 20,6 procentai teigė, jog tai darė I. Šimonytės ministrų kabinetas. 16,2 procento apklaustųjų teigė kad abi Vyriausybės tvarkėsi panašiai gerai. O 22,6 procento – kad abi tvarkėsi panašiai blogai. 12,6 procento nežinojo arba į klausimą neatsakė. S. Skvernelio Vyriausybę dažniau geriau vertino vidutinio ir vyresnio amžiaus, vidutinių ir mažesnių pajamų, rajonų centrų ir kaimų gyventojai. I. Šimonytės Vyriausybę – jaunesnio amžiaus, aukštesnio išsimokslinimo, didesnių pajamų, didmiesčių gyventojai.
Parengta pagal Simonos Voveriūnaitės straipsnį. Delfi.lt 2021 m. birželio 16 d.

Rubrikoje Politika. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *