Pasitikėjimas policijos pareigūnais liudija – gyventojai jaučiasi saugesni

Praėjusią savaitę Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (Alytaus AVPK) Prienų rajono policijos komisariato (PK) viršininkas Andrius Rupeikis pristatė visuomenei Prienų r. PK 2020 metų veiklos ataskaitą.
Prienų r. PK viršininkui A.Rupeikiui buvo malonu pastebėti, kad Alytaus apskrities pareigūnai ir praėjusiais metais išsaugojo įgytą visuomenės pasitikėjimą, o policijos veiklos modelis, prie kurio buvo pereita, atlikus administracinę komisariatų reformą, pasiteisino. Policijos pareigūnai nuolat patruliuoja keliuose ir budi kontrolės postuose, skubiai reaguoja į įvykius, dalyvauja Ekstremalių situacijų komisijos ir Operacijų centro darbe, yra matomi viešose erdvėse, o bendruomenės pareigūnai padeda spręsti seniūnijose kylančias įvairias problemas. Apie tai kalbėjo, gražiu bendradarbiavimu pasidžiaugė virtualiame susitikime dalyvavę Prienų rajono savivaldybės administracijos vadovai bei seniūnai.
Komisariato viršininkas Andrius Rupeikis konstatavo, jog praėjusiais metais rajono teritorijoje buvo registruoti 4962 įvykiai (2019 m. – 4896), jų skaičiaus padidėjimas siejamas su karantino reikalavimų pažeidimais, kuriuos fiksavo pareigūnai. Tačiau per pastaruosius ketverius metus nusikalstamų veikų dinamika yra mažėjanti: 2017 m. jų užregistruota 530, o 2020 m. – 355.
A.Rupeikio teigimu, Prienų r. savivaldybė yra pakankamai saugi, praėjusiais metais ištirta daugiau nusikalstamų veikų (2020 m. – 68,8 proc., 2019 m. – 61 proc.).
– Vidutinė nusikalstamų veikų ištyrimo trukmė yra vienas iš pagrindinių policijos veiklos uždavinių. Siekiame, kad gavę pranešimą policijos pareigūnai kuo greičiau reaguotų ir ištirtų įvykį per kuo trumpesnį terminą. 2020 m. Prienų r. PK pareigūnams vidutiniškai prireikė 69 dienų, per kurias buvo ištirtos nusikalstamos veikos, tai – geresnis rezultatas, nei užpernai (82,18 dienos), – pastebėjo Prienų r. PK viršininkas.
Iš A.Rupeikio pateiktos statistikos matyti, kad dažniausiai teisės pažeidimus daro neblaivūs asmenys – 2020 m. registruotos 105 tokios nusikalstamos veikos. Didelį susirūpinimą kelia destruktyvus nepilnamečių elgesys – pernai jie padarė 21 nusikalstamą veiką, tai –vienas iš aukščiausių rodiklių visoje Alytaus apskrityje. A.Rupeikio pastebėjimu, nepilnamečiams, kurie nuolat įsiveldavo į nusikalstamas veikas ir pažeisdavo administracinę teisę, buvo taikytos auklėjamosios ar kitos priemonės. Kadangi jos nedavė teigiamų rezultatų, šie asmenys išsiųsti į socializacijos centrus, ir pastaruoju metu nusikalstamumo situacija taisosi į gera.
4 atvejais nusikaltimus padarė asmenys, veikę su bendrininkais, 12 – linkę nusikalsti, ne kartą teisti asmenys. Visų minėtų teisės pažeidimų skaičius per praėjusius metus išaugo.
Nusikalstamų veikų pobūdis panašus, kaip ir visoje šalyje. Dominuoja nesunkūs sveikatos sutrikdymai, kurie dažniausiai yra smurto artimoje aplinkoje pasekmė – pernai jų registruota 121 atvejis. Antroje vietoje – vagystės (77), statistikos „nepuošia“ ir neblaivūs vairuotojai, kurių sulaikyta 76.
Nors praėjusiais metais gyventojai daugiau laiko praleido namuose, pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje skaičius sumažėjo nuo 710 iki 662, ikiteisminio tyrimo veiksmai buvo pradėti dėl 133 atvejų, 92 atvejais kreiptasi į prokuratūrą.
Pernai registruotos ir išaiškintos 5 nusikalstamos veikos, susijusios su psichotropinėmis ir narkotinėmis medžiagomis. Šioje srityje, anot Prienų r. PK vadovo, dar yra kur padirbėti.
A.Rupeikis apžvelgė ir padėtį seniūnijose. Didžiausiu nusikalstamumu pasižymi Prienų seniūnija (per 2020 metus padaryta 112 nusikalstamų veikų). Pernai, palyginti su 2019 m., nusikalstamų veikų skaičius išaugo ir Veiverių seniūnijoje, kuri įsikūrusi prie VIA Baltica magistralės. Neigiamą statistiką šioje vietovėje didina vagystės iš nuolat negyvenamų sodų namelių, sodybų, pernai iš 47 seniūnijoje įvykdytų nusikalstamų veikų registruota 15 vagysčių.
Prienų r. PK viršininko teigimu, kadangi savininkai savo sodybose apsilanko rečiau ir apie pastebėtas vagystes praneša tik praėjus tam tikram laikui, surasti vagišius tampa neįmanoma. Dėl šios priežasties rajone ištiriama tik kas trečia vagystė.
Nežymus nusikalstamų veikų padidėjimas registruojamas ir Balbieriškio, Stakliškių bei N.Ūtos seniūnijose. Iš seniūnijų gyventojų daugiausia pranešimų sulaukta dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo artimoje aplinkoje. A.Rupeikis išskyrė Jiezno seniūniją, kurioje taikomos prevencinės priemonės duoda gerus rezultatus. Anot jo, miesto viešosiose erdvėse įrengus geros kokybės vaizdo kamerų, joje nusikalstamų veikų skaičius per metus sumažėjo nuo 45 iki 35, tapo daug paprasčiau nustatyti pažeidėjus. 

Pernai policijos pareigūnai skyrė padidintą dėmesį ir akcizinių prekių kontrabandos bei nelegalios apyvartos užkardymui.
A.Rupeikis konstatavo, kad, nepaisant įvairių saugumo ir prevencinių priemonių, situacija keliuose nėra gerėjanti: pernai eismo įvykių metu žuvo trys, buvo sužeisti 53 žmonės.
Gerinant policijos paslaugų prieinamumą, stiprinant kaimiškų vietovių gyventojų saugumą, nuo 2020 m. rugpjūčio vykdomas policijos veiklos planas, pagal kurį pasirinktas aktyvus gyventojų aptarnavimo modelis. Jis apima ir informacijos sklaidą, ir bendradarbiavimą su organizacijomis, įstaigomis bei gyventojais, saugios kaimynystės idėjų plėtojimą, prevencines priemones smurtaujančių asmenų atžvilgiu, nuolatinį bendravimą, pasikeitimą informacija virtualiose pokalbių grupėse su aktyviais gyventojais. Pasak viršininko, policijos pareigūnai patruliuoja viešose vietose, lankosi prie parduotuvių, parkuose, kur gyventojai turi didesnę galimybę į juos kreiptis.
Prienų r. PK prižiūrimoje teritorijoje veikia 34 Saugios kaimynystės grupės, į rizikos grupę įtraukti 48 asmenys, jų atžvilgiu praėjusiais metais taikytos prevencinės priemonės. Didžiausiu pranešimų apie nusižengimus skaičiumi pasižymi trys „karštieji taškai“ Prienų mieste, po vieną – Išlauže ir Jiezne. 2019 metais šiais adresais pareigūnai lankėsi 86 kartus, o 2020 metais vyko tirti 76 pranešimus. Praėjusiais metais pranešimų iš keturių gyvenamųjų vietų gauta mažiau, išskyrus vieną Birutės gatvėje, Prienuose, esantį daugiabutį, kuriame pranešimų skaičius išaugo beveik dvigubai, pernai jų būta 35.
Pasak A.Rupeikio, kadangi COVID-19 pandemija apribojo tiesioginius kontaktus, bendruomenės pareigūnai aktyviai reiškėsi internetinėje erdvėje, jie sukūrė feisbuko paskyrą, kurioje skleidžia informaciją apie policijos veiklą, planuojamas priemones, gauna iš asmenų pasiūlymų, prašymų.
Ekstremalios situacijos šalyje paskelbimas paskatino policiją perskirstyti savo pajėgas, nes prisidėjo daugiau atsakomybių. Gavus 48 pranešimus, pareigūnai vyko patikrinti, ar asmenys nepažeidžia saviizoliacijos sąlygų, buvo surašytas 21 administracinės teisės pažeidimų protokolas už karantino reikalavimų nesilaikymą.
Pasak A.Rupeikio, Prienų r. PK gerina materialinį apsirūpinimą – gautas naujas policijos automobilis su kompiuterine įranga ir pagalbos rinkiniais, atnaujinta IT įranga, pareigūnai gavo tarnybinius telefonus, suremontuotos kai kurios komisariato patalpos. Tai, pasak PK viršininko, labiau motyvuoja pareigūnus.
Prienų r. PK viršininkas išvardino ir šių metų prioritetines veiklos kryptis, tai – gyventojų saugumo jų gyvenamojoje aplinkoje didinimas; greitas ir efektyvus policijos pareigūnų reagavimas, kokybiškas veiksmų atlikimas ir įkalčių surinkimas įvykių vietose; aktyvi prevencinė veikla prižiūrimoje teritorijoje. Jis žadėjo, kad daugiau pastangų bus dedama, siekiant išaiškinti administracinės teisės pažeidimus ir nusikalstamas veikas.
Išklausęs ataskaitą, Alytaus AVPK viršininko pavaduotojas Raimundas Jaciunskas pasidžiaugė, kad nusikalstamumo situacija Prienų rajone yra valdoma. Tačiau, anot jo, yra ir liūdinančių tendencijų. Nors policijos pareigūnai šiai institucijai keliamus reikalavimus išpildė, tai nereiškia, kad problemų nekyla, vienos iš labiausiai neraminančių sričių – nepilnamečių nusikalstamumas, autoįvykiai.
– Tik veikdami kartu galime pasiekti geriausių rezultatų, kurių tikisi gyventojai, tai – ir didesnio saugumo, ir operatyvios pagalbos, ir supratimo bei atjautos iš pareigūnų. Nors galbūt nusikalstamos veikos metu žmogui padaryta maža žala, bet labai svarbu atsižvelgti į kiekvieną atvejį ir parodyti dėmesingumą gyventojams, – teigė R.Jaciunskas.
Pokalbyje su Prienų rajono savivaldybės administracijos vadovais ir seniūnais buvo paliesti bendradarbiavimo su policija ir nusikalstamumo prevencijos klausimai. Administracijos direktorė Jūratė Zailskienė pasidžiaugė, kad policija buvo aktyvi Savivaldybės pagalbininkė, operatyviai sprendžiant pandeminės situacijos iššūkius. Pasak jos, Savivaldybė nelieka nuošalyje, yra suinteresuota gerinti kriminogeninę situaciją rajone, todėl tvarkant viešąsias erdves pernai įrengta beveik dvigubai daugiau stebėjimo kamerų, jų skaičius bus didinamas.
Administracijos direktorės pavaduotojo Algio Marcinkevičiaus nuomone, policijos pagalba bei rekomendacijos labai svarbios ir sprendžiant socialinės srities problemas, ir užtikrinant eismo saugumą, ir kontroliuojant, kaip laikomasi karantino reikalavimų. Jo teigimu, dalis gyven-tojų palankiai atsiliepė apie malonų, kultūringą pareigūnų bendravimą kontrolės postuose, paaiškinant judėjimo ribojimų sąlygas, tai, pasak A.Marcinkevičiaus, neretai turi didesnį poveikį nei bauda.
Veiverių, Stakliškių, Jiezno, Prienų seniūnijų seniūnai asmeniškai padėkojo policijos patrulių komandoms už tinkamą reagavimą, bendruomenės pareigūnams – už efektyvią komunikaciją ir palaikomą nuolatinį ryšį socialiniuose tinkluose, tai daro policiją artimesne gyventojams ir augina jų pasitikėjimą šia institucija.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Teisėsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *