Ką skaityti, kai bibliotekos durys užvertos?

Pandemijos ir karantino metu vis daugiau gyvenimo ir veiklos sričių keliasi į virtualią erdvę. Užsivėrė skaityklų durys, negalima naudotis viešosios interneto prieigos kompiuteriais. Bet bibliotekos darbas nesustojo, jis tik pasikeitė. Skaitytojams parenkamos ir bekontakčiu būdu išduodamos knygos, neįgaliesiems savivaldybės gyventojams bei žmonėms, sulaukusiems 70 metų, teikiama knygnešystės paslauga, organizuojami nuotoliniai renginiai, siūlomos elektroninės paslaugos.
Internete praleidžiame išties nemažai laiko, bet ar visada prasmingai? Dabar itin palankus metas priminti, kiek daug vertingų žinių, įdomybių ten galima rasti.

Elektroninės knygos

Interaktyvi biblioteka www.ibiblioteka.lt
Portale daugiau kaip 2 000 lietuvių autorių ir į lietuvių kalbą išverstų elektroninių knygų. Turintiems LIBIS skaitytojo pažymėjimą, papildomai užsiregistruoti nereikia – norint naudotis visomis portalo paslaugomis tereikia prie jo prisijungti. Jeigu neturite LIBIS skaitytojo pažymėjimo, galite užsiregistruoti portale www.ibiblioteka.lt dviem būdais: arba tik registruotis portale, arba užsisakyti skaitytojo bilietą ir kartu užsiregistruoti. Visos portalo paslaugos pritaikytos ir mobiliesiems įrenginiams. El. knygoms skaityti yra būtinas interneto ryšys.
Pasiskolintas el. knygas galima skaityti 14 kalendorinių dienų bet kur, kur jums patogu. Dėl galimo didelio susidomėjimo www.ibiblioteka.lt platforma, siūlome vienu metu skaityti vieną knygą, o ją perskaičius virtualiai grąžinti.

Elektroninis knygynas www.knygos.lt
Elektroninis knygynas www.knygos.lt siūlo ir nemokamų el. knygų. Čia yra ir programinės literatūros – Šatrijos Raganos „Sename dvare“, Vaižganto „Dėdės ir dėdienės“, K. Donelaičio „Metai“ ir kt.

Apple books
Naudojantys Apple įrenginius (iPhone, iPad, Macbook kompiuterius) elektronines knygas gali parsisiųsti iš books store. Dalis Apple pasiūlos – nemokamos elektroninės knygos.

Google Play books
Turintiems Išmaniuosius įrenginius su Android operacine sistema Google Play books siūlo ir nemokamų elektroninių knygų.
Kol periodinių leidinių skaitykla užverta, laikraščius ir žurnalus galima skaityti internete, ieškant dalykinių žinių pravartu naudotis bibliotekos prenumeruojamomis duomenų bazėmis (https://www.birstonasvb.lt/duomenu-bazes-lietuvos-ir-uzsienio), susipažinkime su kraštotyros žiniomis (https://www.birstonasvb.lt/krastotyros-dokumentu-fondas).

Įspūdingi senosios raštijos skaitmeniniai ištekliai
Skaitmeninis kultūros paveldo lobynas www.epaveldas.lt.
Portale – tūkstančiai meno kūrinių, knygų, laikraščių, rankraščių tekstų, žemėlapių, garso įrašų.
Vilniaus universiteto bibliotekos skaitmeninių kolekcijų platforma (https://kolekcijos.biblioteka.vu.lt)
Svetainėje suteikiama prieiga prie beveik 8 tūkstančių skaitmeninių objektų. Naršyti ir ieškoti dokumentų galima iš retų spaudinių, rankraščių, grafikos ar fotografijos rinkinių – pagrindinių čia esančių kolekcijų, skirtų studijoms, moksliniams tyrimams ir kultūriniam lavinimui. Besidomintys kultūros paveldo išsaugojimo veiklomis Lietuvoje ir pasaulyje čia taip pat ras informaciją apie nacionalines ir tarptautines skaitmeninimo iniciatyvas bei projektus.
Skaitmeninių dokumentų kolekcijų platforma atveria pačias vertingiausias VU bibliotekoje saugomas kolekcijas. Tarp jų – senosios lietuvių raštijos dokumentai, inkunabulai, – pirmosios iki XV a. spausdintos knygos, – ypatingos vertės senųjų atlasų ir žemėlapių rinkiniai.

Siūlome ne vien skaityti – ir klausyti

LRT rekomenduojamų radijo įrašų 20-ukas
(https://www.lrt.lt/naujienos/kultura/12/1143807/skaityti-galima-ir-ausimis-lrt-rekomenduojamu-radijo-irasu-20-ukas)

„Vakaras su knyga“
LRT mediatekoje – radijo laidų „Vakaras su knyga“ įrašai. Juose – puikios aktorių skaitomos lietuvių ir kitų tautų autorių knygos (https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/1013672367/vakaras-su-knyga).

78 lietuviškos audioknygos nemokamai
Net 78 mokyklos laikų knygos yra nemokamai ir teisėtai prieinamos audioknygų pavidalu (https://www.audioknygos.lt/78-lietuviskos-audio-knygos-visiskai-nemokama)
Portalo „15min.lt“ rubrikos „Ne vienas namuose“ garsinės knygos (https://www.15min.lt/klausyk/kategorija/audioknygos).

Nuotoliniai mokymai

Šiuo metu ypač išryškėja skaitmeninių žinių poreikis. Negalėdami pakviesti į mokymus bibliotekoje, siūlome nuotolinius: https://www.prisijungusi.lt/mokymai/norintiems-pagilinti-zinias/
Mokymai vyksta per Microsoft Teams platformą. Tai turėtų būti ypač patogu Birštono TAU studentams. Norint dalyvauti nuotoliniuose mokymuose, reiktų skambinti tel. (8 319) 65615, rašyti el. paštu: genovaite.maciute@birstonasvb.lt
Tenka pripažinti, išgyvename išties nelengvą metą. Ir nieko keisto, jei ir vietos sau nerandi, ir rankos svyra. Bet ir tada siūlome skaityti ar bent klausytis kitų skaitomų tekstų. Knyga ir prakalbina, ir gydo.

Biblioterapija internete

Birštono viešosios bibliotekos sukurta mobilioji programėlė „Meditacinė biblioterapija“ (https://www.birstonasvb.lt/programele-meditacine-biblioterapija)
Soc. m. dr. Daivos Janavičienės tinklaraštis (https://biblioterapija.wordpress.com)
Lietuvos medicinos bibliotekos biblioterapinių knygų rekomendacijos suaugusiems (https://issuu.com/lmbtau/docs/knygos_keiciancios_mastyma_wwww)
Nors bibliotekos durys užvertos, gyvenkime su knyga – nesvarbu, su kokia: tradicine, popierine, ar elektronine, bet su knyga, su joje slypinčia gyvenimiškąja išmintimi, mokslo žiniomis. Kai susitiksime, turėsime kuo pasidalinti.
Jei naudojantis virtualiomis bibliotekos paslaugomis reikia pagalbos, jei neturite prenumeruojamų duomenų bazių nuotolinės prieigos duomenų, rašykite el. paštu: genovaite.maciute@birstonasvb.lt
Birštono viešosios bibliotekos bibliografės Genovaitės Mačiūtės informacija

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *