Išskirtiniai „Poezijos pavasario 2020“ svečiai Birštone

Neįprastu laiku – rudeniop – per Lietuvos miestus ir miestelius nuskambėjo Tarptautinio „Poezijos pavasario 2020“ renginiai.

Rugpjūčio 7 d. istoriniame Birštono kurhauze birštoniečiai ir miesto svečiai nuščiuvę klausėsi Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, poeto ir vertėjo Antano A.Jonyno skaitomų eilėraščių, parašytų įvairiais laikotarpiais. Jis padovanojo ir keletą skaitytojams dar nežinomų sonetų, įtrauktų į būsimą knygą, kuri pasirodys šį rugpjūtį.
Ne kartą premijuotas poetas A.A.Jonynas, pasakodamas apie save, nebuvo linkęs daugžodžiauti. Jo kūrybiniame palikime – keliolika eilėraščių rinkinių, jo eilės išverstos į anglų, prancūzų, ispanų, italų, latvių, lenkų, gruzinų ir kitas kalbas. Kaip vertėją, jį pirmiausia pristato grandiozinis J.V. Gėtės „Fausto“ vertimas iš vokiečių kalbos.
Debiutavęs sovietinio sąstingio metais, poetas tapo viena iš ryškiausių aštunto dešimtmečio pabaigos – devinto dešimtmečio pradžios literatūrinių figūrų, buvo vadinamas vienu iš savo kartos „tyliųjų sprogdintojų“, savaip maištavusių prieš visuomeninę santvarką. Jo intymūs, laisvės dvasios, Vakarų kultūros įtakoti eilėraščiai užbūrė ne vien tapybiškais vaizdiniais. A.A.Jonyno poetinis kalbėjimas itin melodingas, turintis kintančią džiazo ir bliuzo ritmiką, užburiantis savotišku bangavimu, todėl nemažai jo eilėraščių yra virtę dainomis.
Kartu su poetu atvykęs Lietuvos kino ir teatro aktorius Giedrius Arbačiauskas į rankas paėmė gitarą ir susitikimą pradėjo pasirinktu A.A.Jonyno eilėraščiu „Atsisėsk po raudonu šermukšnio medžiu“, pripildydamas jį melodingo skambesio. Bardas atliko ir daugiau A.A.Jonyno, Just. Marcinkevičiaus, H. Radausko ir kitų poetų žodžiais parašytų dainų.
Padarė staigmeną poetui, padainavęs ir jo tėvo Antano Jonyno (1923–1976) eilėraštį „Baltoji naktis“. A.A.Jonynas padėkojo bardui už jautriai atliktą dainą, kuri tapo šviesiu atsiminimu apie Mamą, prieš pusantro mėnesio išėjusią Anapilin. A.A.Jonyno manymu, tai – vienas iš gražiausių ir lyriškiausių jo tėvo meilės eilėraščių, parašytų savo žmonai, o ir pati Stasė Jonynienė labai vertino šį eilėraštį…
Visą vakarą poezija ir muzika skambėjo greta. Klausytojai gavo progą pažinti Giedrių Arbačiauską ne tik kaip aktorių, jumoristinių laidų ar TV serialų personažų kūrėją, bet ir kaip romantiškąjį bardą. Svečiams už jaukią vakaro nuotaiką padėkojusi Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė pasidžiaugė, kad renginio išvakarėse G.Arbačiauskui buvo įteiktas Laimono Noreikos vardo apdovanojimas, tiesa, ne kaip bardui, o kaip geriausiam 2020 m. „Poezijos pavasario“ aktoriui-skaitovui.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *