Aviatoriams parako netrūksta

Kaip juodas debesis užslinkęs koronavirusas tik trumpam sustabdė Lietuvos aviatorių gyvenimą.

Pirmieji sukruto aviacijos veteranai
Gegužės viduryje Pociūnuose surengta prieš mėnesį turėjusi įvykti Lietuvos aviacijos veteranų sąjungos (LAVS) rinkiminė-ataskaitinė konferencija.
Iš įvairių šalies kampelių sulėkę aviacijos veteranai išsirinko naują pirmininką. Juo tapo buvęs Šiaulių miesto meras, Šiaulių universiteto dėstytojas Alfredas Lankauskas, „aviacijos bacila“ užsikrėtęs dar 1969–aisiais.
– Nesu toks geras oratorius, kaip buvęs pirmininkas Jonas Mažintas, bet savo veikla galiu jums ir įkyrėti, – šmaikštavo septyniasdešimtmetis A. Lankauskas.

Pagerbė A. Jonušo atminimą
Praėjusį penktadienį garbūs aviatoriai vėl karaliavo Pociūnuose – čia vyko tradicinės sklandymo sporto veteranų varžybos Aleksandrui Jonušui atminti. Dėl apdovanojimų susikovė aštuoniolika buvusių pilotų iš Alytaus, Kauno ir Vilniaus. Visiems reikėjo atlikti po vieną skrydį ir kuo arčiau nusileisti prie ištemptos vielutės.
Varžybų dalyviai skrido su antroje kabinoje sėdinčiu instruktoriumi, sklandytuvus į 300 m aukštį vilko lėktuvas, kurį pilotavo prieniškis Vytautas Birbalas. Orai skrydžiams buvo palankūs, maloniai šildė saulutė, tik tas gūsingas vėjas… Tiksliausiai nusileido ir čempionu tapo buvęs „Sportinės aviacijos“ gamyklos lakūnas bandytojas Vytautas Šliumba iš Kauno. Antroje vietoje liko Elena Ramelienė iš Vilniaus, trečioje – alytiškis Algis Stankevičius. Komandinėje įskaitoje nugalėjo ir didžiąją A. Jonušo taurę iškovojo kauniečiai. Antri liko Vilniaus, treti – Alytaus sklandytojai. Varžybas organizavo Kauno aviacijos veteranų sąjunga (KAVS.)
Nugalėtojams prizus įteikė A. Jonušo žmona Stefanija, sūnus Algimantas proanūkas Titas. Jam šešiolika. Aerodrome užaugęs vaikinukas jau skraido savarankiškai ir tituluojamas kaip „kylanti sklandymo žvaigždutė“.
Lietuvos aviacijai A. Jonušo (1935.10.27–2018.01.03) nuopelnai didžiuliai. Jis buvo vienas iš Pociūnų aerodromo įkūrėjų, lakūnas, sklandymo sporto meistras, rekordininkas, ilgametis Kauno aviacijos sporto klubo vadovas, pirmojo plastikinio sklandytuvo BK-7 „Lietuva“ bandytojas, Prienų sklandytuvų gamyklos direktorius. Pagerbiant jo atminimą Lietuvos aviacijos muziejaus Aviatorių memoriale atidengta atminties lenta, kasmet Pociūnuose rengiamos sklandymo veteranų varžybos.

LAK prezidentė – moteris!
Jau kitą dieną (šeštadienį) šalies aviatoriai rinkosi į Alytaus aerodrome organizuojamą sąskrydį „Aš už Alytaus aerodromą“ ir Lietuvos aeroklubo (LAK) metinę ataskaitinę-rinkiminę konferenciją.
Renginio tikslas buvo ne tik išsirinkti naują LAK prezidentą, bet ir apginti Dzūkijos sostinės aerodromą nuo savivaldybės užmojų įkurti jame Laisvąją ekonominę zoną. Kaip žinia, praėjusią savaitę Alytaus miesto savivaldybė, Alytaus aeroklubo nuo 1959 m. kauptą ir išsaugotą turtą buvo perėmusi, tačiau aviatorių teisininkai kreipėsi į teismą, ir kitą dieną valdininkai pastatus ir techniką turėjo grąžinti… Panašus pavojus gresia ir kitiems, ypač netoli miestų esantiems aerodromams.
Sąskrydį savo fantastišku pasirodymu pradėjo radijo bangomis valdomų aviamodelių pasaulio čempionas Donatas Paužuolis. Konferencija vyko po atviru dangumi, dalyviams sėdint automobiliuose. Didžiulėje scenoje – tik pirmininkaujantis LAK prezidentas Mindaugas Sinkevičius, dėl užimtumo (yra Jonavos savivaldybės meras, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas) toliau šių pareigų atsisakąs. Į jo postą pretendavo trys kandidatai: Finansų viceministras, vadovavimo civilinės aviacijos įmonėms patirties turintis Romualdas Gėgžnas (65 m.), LAVS prezidentas Alfredas Lankauskas (70 m.) ir Lietuvos aviamodelių sporto federacijos prezidento pavaduotoja Eglė Paužuolienė (33 m.). Ji surinko daugiausia balsų ir tapo pirmąja nuo1927 m. veikiančio Lietuvos Aeroklubo prezidente. Anksčiau šiame poste karaliaudavo tik vyrai. Naujoji LAK vadovė sakė, kad Alytaus aerodromo išsaugojimas, vystant dialogą su valdininkais, bus jos, kaip prezidentės, pirmasis darbas.
Onutė Valkauskienė 

Rubrikoje Sportas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *