Literatūriniai vakarai Birštone. Susitikimas su rašytoja, poete Agne Žagrakalyte

Birštono kurhauze vykusio susitikimo su rašytoja, poete Agne Žagrakalyte metu kūrybą skaitė „Pojūčių teatro“ aktorės, kurios pasitelkdamos įvairius instrumentus padėjo renginio dalyviams poeziją ne tik išgirsti, bet ir paliesti bei užuosti.

Rašytoja, poetė Agnė Žagrakalytė.

Visą vasarą Birštono viešoji biblioteka savo skaitytojus ir svečius kviečia mėgautis intelektualiais, literatūros ir meno derme garsėjančiais projekto „Po žvaigždėtu vasaros dangum. Literatūriniai vakarai Birštone 2019 m.“ renginiais. Jau devintus metus organizuojamas projektas šiais metais pasižymi tuo, jog tradicinių literatūrinių – muzikinių renginių programą papildė ir patyriminiai, visiškai naujų kūrybinių formų renginiai. Vienas iš jų – liepos 11 d. Birštono kurhauze vykęs susitikimas su rašytoja, poete Agne Žagrakalyte. Į susitikimą susirinkusių žmonių laukė neįprastas vakaras. Jie turėjo galimybę į poeziją pažvelgti kitaip – pasitelkiant pojūčius. Tai daryti padėjo „Pojūčių teatro“ (vad. Karolina Žernytė) aktorės. Skaitydamos Agnės

„Pojūčių teatro“ aktorės.

Žagrakalytės eilėraščius, jos naudojo įvairius instrumentus garsams ir kvapams skleisti: vėduokles, kriaukles, eterinius aliejus, karolius. Tokiu būdu, aktorės leido susirinkusiesiems poeziją ne tik išgirsti, bet ir užuosti, paliesti, šių instrumentų naudojimą susieti su teksto žodžiais.
Po „Pojūčių teatro“ pasirodymo, klausytojų prašymu, Agnė Žagrakalytė perskaitė dar kelis eilėraščius ir atsakė į susirinkusiųjų klausimus. Labiausiai klausytojus domino tai, kas ją įkvepia.
„Jeigu atvirai, man įkvėpimo suteikia Šventoji Dvasia. Aš sakau, kad pasaulis yra pilnas siužetų, o Šventoji Dvasia duos įkvėpimo bet kuriam siužetui“, – pasakojo rašytoja. Šiuo metu rašytoja su šeima gyvena Belgijoje, tad klausytojams buvo įdomu sužinoti, ar ji dažnai aplanko tėvynę, ar planuoja sugrįžti čia gyventi. „Į Lietuvą grįžtame per visas didžiąsias šventes, o vasarą čia gyvename. Aš visada sakau, kad nesijaučiu emigravus. Kai vaikai baigs mokyklą, mes grįšime į Lietuvą“, – sakė A. Žagrakalytė.

„Pojūčių teatro“ aktorės Agnės Žagrakalytės poeziją skaito, pasitelkdamos įvairius instrumentus pojūčiams sustiprinti.

Renginio pradžioje „Pojūčių teatro“ aktorės išdalino akmenėlius, kuriuos renginio pabaigoje susirinkusieji turėjo mesti į dubenį ir garsiai, visiems girdint ištarti, ko jie nebijo. Atsakymų buvo įvairių: žmonės sakė nebijantys būti savimi, nebijantys mirties, vienatvės, liūdesio…

Liucija Ališauskaitė
Autorės nuotraukos

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *