Birštono viešojoje bibliotekoje žaisminga dviejų terapijų dermė

Kovo 30 d. bibliotekoje prof. dr. Daiva Janavičienė vedė teorinį-praktinį seminarą specialistams apie biblioterapijos taikymo metodikas ir specifiką.


Tai projekto „Universali biblioterapijos kalba“, kurį remia Lietuvos kultūros taryba, pirmasis renginys. Biblioterapija, gydantis skaitymas, kuomet knygos naudojamos siekiant padėti susivokti savyje, nurimti, rasti atsakymus į egzistencinius klausimus. Biblioterapijos terminas atsirado XIX a. pradžioje, tačiau paties metodo ištakos siekia net Egiptą, o šiais laikais daugelyje šalių taikoma kaip pagalbinė priemonė gydant sielos žaizdas.
Biblioterapijos veiksmingumo pavyzdžių toli ieškoti nereikia – seminare dalyvavę specialistai prisipažino dažnai knygose randantys nusiraminimą ir kiekvienas turi knygą, kuri jį veikia biblioterapiškai. Ji neprivalo būti rimta, nagrinėti egzistencines problemas, kartais pakanka tiesiog linksmos istorijos, kad nukreiptų neramias mintis.
Teigiamą biblioterapijos naudą įrodė ir mokslininkai. Įrodyta, kad bent jau 3,5 val. per savaitę skaitantieji knygas (ne spaudą), vidutiniškai 2 m. prailgino savo gyvenimo trukmę! Tyrėjai teigia, kad knygų skaitymas gerina koncentraciją, kritinį mąstymą, empatiją, emocinį intelektą ir kitas savybes, kurios prisideda prie ilgesnės gyvenimo trukmės.
Mokymų pertraukos metu išbandėme mūsų bibliotekoje naujai pristatomą terapiją – mezgimą klausantis audio knygų. Šia paslauga jungiame biblioterapiją su mezgimo terapija, kuri, kaip teigia tyrėjai, stabilizuoja kraujospūdį, saugo atminties ląsteles nuo degeneracijos, gerina koncentraciją. Išmezgę savo neramias mintis, mūsų skaitytojai galės prisipildyti švarių ir tyrų lyg šaltinio vanduo Vytauto Mačernio, Bernardo Brazdžionio, Juditos Vaičiūnaitės ir kitų žymiausių poetų posmų, o mėgstantieji istorijas ras ir prozos šedevrų kolekciją. Audio knygų turime net vaikams ir visi kompaktai išduodami į namus! (plačiau apie turimas audio knygas: https://www.birstonas.mvb.lt/images/audioknygos.pdf/). Kviečiame pabandyti.
Seminaras dovanojo ne tik naujų žinių, gražių emocijų, bet ir įkvėpė dirbti dar nuoširdžiau ir atsakingiau, nes knyga gali prakalbinti, išgydyti ir net pailginti gyvenimo trukmę.
Kviečiame ir jus į artimiausią mūsų seminarą, skirtą auginantiems vaikus „Pasakose gyvena visos emocijos“, kurį ves klinikinės psichologės M. Linartienė ir I. Vainoraitė balandžio 21 d. 17.30 val. Birštono viešojoje bibliotekoje.
Ledina Tamošiūnienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *