Laimingi, nes galime kalbėti ir rašyti lietuvių kalba

Gegužės 7 d. Birštono viešojoje bibliotekoje buvo minimos Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos 110-osios metinės.

DSCF8174

  Šią dieną paminėti Birštono gimnazijos 3-7 klasių mokiniai susirinko į Birštono viešąją biblioteką, kurioje specialioji pedagogė Nomeda Kopcikienė ir projekto „Skaitau iš širdies į širdį“ vykdytoja Jurgita Suchockienė vedė  netradicinę  integruotą pamoką, skirtą paminėti  Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Pamokos metu visi kartu prisiminėme mums svarbius istorinius įvykius, vykusius 1864 – 1904 metais, aptarėme, kada ir kodėl knygos buvo gabenamos, platinamos slaptai,  kodėl buvo draudžiama lietuvių kalba, raštas, uždaromos lietuviškos mokyklos, ką reiškia žodis „knygnešys“, „daraktorius“.

Pamokos akcentu tapo R.Daukanto pasirinkta knyga „Jonas Basanavičius – barzdota varna“, kurioje autorius patraukliai ir žaismingai pasakoja garsaus lietuvių visuomenės veikėjo, pirmojo laikraščio „Aušra“ redaktoriaus, gydytojo Jono Basanavičiaus gyvenimo istoriją. Visi balsu skaitėme šią knygą, karts nuo karto stabtelėdami ties vienais ar kitais, autoriaus žaismingai pateiktais istoriniais faktais. Gera buvo stebėti, kaip vaikai nuoširdžiai atliko ir kūrybinę užduotėlę, t.y. kūrė knygelę „Mintys apie knygą“.

Į ją sudėjo visas savo mintis apie knygą, jos svarbą ir vietą jų gyvenime. Padėkoję už šiltą priėmimą Birštono viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo skyriaus vedėjai Nijolei Raiskienei, visi išskubėjome prie paminklo Jonui Basanavičiui, kad kukliu gėlės žiedeliu pagerbtume šį žmogų ir galvas nulenkti.

 Ši diena – tarsi simbolis saviraiškos laisvės, demokratiškumo, laimės kalbėti, rašyti, skaityti gimtąja kalba.

 Projekto „Skaitau iš širdies į širdį“ vykdytoja J.Suchockienė

Specialioji pedagogėlogopedė N.Kopcikienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *