Nekantriai laukia susitikimo su žiūrovais

Prienų rajono kultūros centrai ir laisvalaikio salės iki šiol užverti lankytojams. Kultūros įstaigų darbuotojai nežino, kada vėl galės sukviesti saviveiklos mėgėjus į kontaktines repeticijas, o žiūrovus – į viešus koncertus, spektaklių premjeras, festivalius, parodų pristatymus. Išlaikyti žmones, nuo kurių priklauso kultūros sėkmė ir tęstinumas, bandoma per virtualaus bendravimo platformas – į internetą persikėlė tradiciniai renginiai, ieškoma kitų virtualių alternatyvų, kad šiuo su-dėtingu laikotarpiu žmonės gautų kultūrines paslaugas neišėję iš namų.

kikarantininės Užgavėnės…

Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centro feisbuko paskyrą seka beveik tūkstantis žmonių, kurie savo palaikymą išreiškia šypsenėlėmis ir žinutėmis. Centro direktorė Asta Keblikienė džiaugiasi, kad Stakliškių KLC naujienomis domisi ne tik seniūnijos gyventojai, pasak jos, kultūros darbuotojai turi ištikimų bičiulių ir kituose miestuose:
– Pasisekimo sulaukė Melagių dienai skirtas renginys, kuriame gero juoko dozę dovanojo KLC humoro grupė „Šypsena“. Feisbuke jį stebėjo beveik 90 žmonių, taip pat ir iš kitų rajonų, o tai labai džiugina. Sulaukėm gražių žinučių, kuriose žmonės mums dėkojo už praskaidrintą nuotaiką.

Moterų vokalinis ansamblis „Guosta“ (vadovė A.Baltrušienė).

A.Keblikienės teigimu, kultūros darbuotojai, rengdami virtualius renginius, stengiasi, kad jie būtų kuo įvairesnio turinio ir informatyvūs.
– Praėjusių metų lapkritį ir gruodį seniūnijos gyventojus kvietėme į tiesiogines transliacijas „Kultūra kitaip“ – susitikime su Stakliškių PSPC gydytoja kalbėjomės COVID-19 ligos prevencijos klausimais, Želkūnų bendruomenės atstovai pristatė „Maxima“ laimėtą projektą ir jo naudas visiems bendruomenės nariams. Stakliškių Švč. Trejybės bažnyčios administratorius, klebonas Laurynas Visockas pasakojo apie Advento ir Šv. Kalėdų prasmę. O prieš kalėdinės eglės įžiebimo ceremoniją transliavome Kalėdų Senelio sveikinimą iš jo rezidencijos. Kiekvieno susitikimo pabaigoje žiūrovams dovanojome po muzikinį mūsų saviveiklininkų numerį. Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos proga buvo skaitoma J.Marcinkevičiaus poemos „Mažvydas“ ištrauka, – pasakojo Stakliškių KLC direktorė.
A.Keblikienė atvira: kolektyvų vadovai, vien savo jėgomis kurdami virtualių renginių turinį, rizikuoja išsisemti ir nusibosti žiūrovams, kuriems reikia įvairovės, naujo kultūrinio „produkto“. Tačiau dėl karantino ir bendravimo apribojimų kolektyvų nariai jau kelis mėnesius negali susirinkti ir repetuoti, paruošti naujas programas. KLC direktorė baiminasi, kad dėl tokios ilgos pertraukos dalis saviveiklininkų „nubyrės“, o ir kolektyvams susirinkus nebus taip lengva nuo sėslaus gyvenimo būdo sugrįžti prie tiesioginio ryšio ir „įsisiūbuoti“…
A.Keblikienė norėtų į saviveiklą įtraukti ir daugiau Stakliškių gimnazijos moksleivių, ypač lankančių Jiezno muzikos mokyklą, bet, anot jos, dauguma moksleivių po pamokų yra pavėžėjami mokykliniu autobusiuku, jų dienotvarkė įtempta. Programose galėtų dalyvauti tik tie mokiniai, kurių tėvai turi daugiau laisvo laiko ir galimybių savo vaikus atvežti.
– Pastaraisiais metais kultūrinė veikla Stakliškių seniūnijoje buvo atgijusi, žmonės itin noriai joje dalyvavo, savo transportu atvykdavo ir iš Vyšniūnų, ir iš Aukštadvario. Renginiai pritraukdavo pilną salę žiūrovų. Manau, kad atlaisvinus ribojimus, kurį laiką žmonės nesijaus saugiai ir vengs bendravimo, nes dalis visuomenės vis dar bus nepaskiepyta, – apgailestauja Asta Keblikienė.

takliškių KLC liaudiškos muzikos kapela „Korys“ (vadovas J.Aleškevičius).

Stakliškių KLC suburti keli mėgėjų meno kolektyvai. Vadovė Vida Beliukevičienė vadovauja humoro grupei, Jonas Aleškevičius – liaudiškos muzikos kapelai „Korys“, Angelė Baltrušienė – vokaliniam ansambliui „Guosta“. Prieš trejus metus Kultūros ir laisvalaikio centre pradėjo dirbti režisierius Vaidas Lengvinas, kuris ne tik subūrė dramos teatrą, su kuriuo stato spektaklius, bet ir groja keliais instrumentais. Pandemijos sąlygomis Stakliškių dramos teatro aktoriai su režisieriaus V.Lengvino pastatytu ir nufilmuotu spektakliu „Tarpukario meilė“ debiutavo virtualioje Lietuvos suaugusiųjų mėgėjų teatrų apžiūroje „Atspindžiai“ ir sulaukė gerų komisijos įvertinimų.
A.Keblikienė pripažįsta, kad tokie darbuotojai kaimiškosios vietovės kultūros įstaigai yra tikras lobis, todėl labai svarbu juos išlaikyti.
– Mūsų teatro režisierius į Stakliškes atvyksta net iš Širvintų rajono. Miestelio geografinė padėtis nėra palanki, iki didžiausių miestų vos ne po 70 kilometrų. Kultūros darbuotojų atlyginimai yra nedideli, todėl beveik neįmanoma prisikviesti naujų kolektyvų vadovų, jie susiranda darbo vietas ir „nusėda“ netoli didmiesčių, – apgailestavo A.Keblikienė.
Stakliškių KLC materialinė bazė atnaujinta, pastatas suremontuotas, renginių salė taip pat džiugina akis: sąlygos rengti repeticijas, organizuoti renginius išties yra geros. Todėl pandemija užklupo ne laiku. Pavasarėjant, skleidžiantis gamtai, žmonėms norėsis daugiau laiko pabūti lauke, tai galimybė jiems priartinti kultūrą. Stakliškių KLC darbuotojai nekantriai laukia susitikimų su žiūrovais naujai sutvarkytose miestelio erdvėse. A.Keblikienė viliasi, kad pirmuosius nedidelius koncertus pavyks surengti Motinos dienos ar Tėvo dienos proga…
Dalė Lazauskienė
Stakliškių KLC nuotraukos

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *