Nuotoliniame Savivaldybės atstovų ir verslininkų susitikime – savivaldybės darbų, verslo idėjų ir kitų aktualijų aptarimas

Nuotoliniame Prienų r. savivaldybės vadovų, specialistų ir verslininkų susitikime, kurį moderavo KPPAR Prienų atstovybės vadovė Lina Dužinskienė, diskutuota paramos smulkiajam ir vidutiniam verslui rėmimo, rajono infrastruktūros ir kraštovaizdžio, verslo integracijos į procesą, Prienų rajono verslo tarybos veiklos bei kitais klausimais.
Savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas verslininkams pristatė svarbiausias aktualijas ir darbus. Pirmiausia pasidžiaugė pajudėjusiais kelio Kaunas–Prienai–Alytus rekonstrukcijos klausimais ir verslo lėšomis rengiamus tris daugiabučius namus (šalia Nemuno bei buvusiame kariniame miestelyje).
Planuojami greitesni kelio sutvarkymo darbai, privataus verslo iniciatyvos ir Prienų r. savivaldybės investicijos į aplinkos gerinimą yra didelis postūmis miestui toliau vystytis turizmo paslaugų kryptimi, kurti žmonėms patogaus, ramaus gyvenimo aplinką, taip pat pritraukti čia gyventi šeimas, gerus specialistus, sudaryti sąlygas smulkiojo ir vidutinio verslo plėtrai. Šia linkme dirbama nuosekliai ir planingai. Kaip pažymėjo meras, baigiama įrengti apžvalgos aikštelė prie Greimų tilto, plečiami dviračių ir pėsčiųjų takai, toliau bus tvarkoma Nemuno pakrantės teritorija (prie viešųjų erdvių), planuojama tęsti pėsčiųjų taką pakrante Kęstučio paminklo link (pradėtos sklypų suformavimo procedūros). Savivaldybė žada perimti iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos Kęstučio gatvę ir, jei nebus trukdžių, pratęsti dviračių ir pėsčiųjų taką paukščių stebėjimo aikštelės link. Susitikime paminėtas dar vienas Prienus reprezentuojantis objektas – jau pastatytas šiuolaikinis baseinas, kur kiekvienas galės mėgautis vandens ir pirčių paslaugomis, o vaikai mokytis plaukti. Pasak mero, anksčiau vaikai neturėjo tokių sąlygų, pradinukus tekdavo vežioti į kitus rajonus, o atvėrus baseiną galimybe pasinaudoti baseino paslaugomis galės ir kitų savivaldybių vaikai. Dėl treniruočių bei renginių baseine ir kitose Sporto centro erdvėse vyksta diskusijos su įvairiomis šalies asociacijomis ir organizacijomis.
Administracijos direktorė Jūratė Zailskienė pasidalino kitais Savivaldybės darbų planais ir miesto vizija. Direktorė paminėjo, kad atnaujinto Kultūros ir laisvalaikio centro kiemelyje, šalia pastato, kur veikė žydų maldos namai, bus pastatytas obeliskas, žymintis istorinę vietą. Dar viena idėja, kuria pasidalino direktorė, – šaltinių sutvarkymas. „Prienai – šaltinių miestas. Vienas, esantis Revuonos parke, jau išreklamuotas, bet šaltinių yra ir Revuonos gatvėje, ir kitur. Sutvarkyti šaltiniai būtų puikūs turizmo traukos objektai“, – pabrėžė J. Zailskienė.
Paminėtos buvo ir kitos gražios idėjos bei galimybės jas įgyvendinti ir reprezentuoti kraštą: naujametinė Laisvės aikštės instaliacija, projektas su lenkais ir Vilkaviškio r. savivaldybe, įamžinant Jiezne ir Prienų krašte Pacų gyvenimo kelią – su maršruto pristatymu, keliais, Pacų kava mūsų kavinėse ir kt., Revuonos upelio Janonio g. sutvarkymas ir ten esančio apleisto statinio likvidavimas. Ši erdvė galėtų tapti dar viena gražia ir jaukia pasivaikščiojimų vieta prieniečiams.
Verslininkai buvo pakviesti prisidėti prie Justino Marcinkevičiaus atminimo įamžinimo prie jo vardo bibliotekos – ar „nusipirkti“ suolelį, ar raidę iš jo eilių, kurios atsiras take.
Mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė verslininkams pristatė, kaip panaudojamos Savivaldybės smulkiojo ir vidutinio verslo rėmimo lėšos. Paminėta, jog pernai paramą verslui gavo 15 verslo subjektų, šiais metais – 6. Daugiausia paramos kreiptasi dėl palūkanų, mokesčių už žemės bei nekilnojamojo turto nuomą kompensavimo, darbo vietų įkūrimo, mokymų.
Meras ir kiti vadovai siekia, kad ši programa būtų pagalba besikuriančiam verslui. Šiuo metu kaip tik vyksta diskusijos dėl Smulkiojo ir vidutinio verslo rėmimo programos nuostatų tobulinimo, todėl susitikime sutarta per keletą savaičių surinkti verslininkų pasiūlymus.
Aktyviausi krašto verslininkai pateikia ir kitų idėjų. Vienas iš puikių VšĮ „Galimybių dirbtuvės“ (vystančių veiklą su protinę ir psichikos negalią turinčiais asmenimis) įkūrėjų bendradarbiavimo su Savivaldybe pavyzdžių – socialinio taksi paslaugos, skirtos neįgaliems, vyresniojo amžiaus žmonėms. Šiuo metu dirbama, kad ši idėja būtų įgyvendinta, o jeigu pavyktų gauti papildomą autobusėlį, paslaugas galima būtų teikti ir kitų grupių asmenims. Kiti verslininkai taip pat paraginti pagalvoti, kuo galėtų prisidėti prie socialinio taksi paslaugos vystymo.
Verslininkams buvo pristatyta dar viena naujovė savivaldybėje – dalyvaujamasis piliečių biudžetas, kuriame numatyta 50000 eurų suma bus išleista bendruomenių pateiktiems atrinktiems projektams įgyvendinti. Pasak vadovų, jei ši idėja bus vystoma sėkmingai, kitais metais planuojama padidinti lėšas biudžete. J. Zailskienė pažymėjo, kad bendruomenių pasiūlymai – sveikintinas dalykas ir puikus idėjų bankas naujam ES finansavimo laikotarpiui.
Verslo ir savivaldos atstovų susitikime taip pat diskutuota apie idėjas kurti tvarią aplinką, t. y. trumpųjų maisto tiekimo grandinių kūrimą, produkcijos pirkimą tiesiai iš mūsų ūkininkų, jų skatinimą kurti edukacines programas, kviesti dalyvauti jose mokinius, gyventojus ir turistus.
Susitikimo metu dalyviai aptarė Verslo tarybos veiklą ir perspektyvas. Jo pabaigoje visi pasidžiaugė konstruktyviu pokalbiu ir sutarė panašius susitikimus bei aktualijų aptarimus rengti dažniau. 
Prienų r. savivaldybės informacija

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *