Margučių rašto paslaptys – ištisus metus

Artėjant Šv. Velykų šventėms Prienų krašto muziejus kviečia aplankyti dvi parodas:
Pirmoji – „Velykinių margučių paroda“, parengta iš muziejaus fondų ir pristato Irenos Gedminaitės, Elvyros Pempytės, Eugenijos Margelevičienės bei Stasės Bendaravičienės margučių kolekcijas. Viena už kitą gražesnes, spalvingesnes. Kiaušiniai dažyti natūraliais dažais, marginti skutinėjant ar vašku. Įspūdinga E. Margelevičienės kolekcija, kurioje eksponuojami įvairių paukščių, tarp jų stručio, žąsies, anties išmarginti kiaušiniai. Juvelyrika, fantazija, mūsų kraštui būdingu įvairių raštų gausumu stebina ir kitų moterų menas.
Muziejuje rengiama ir edukacinė programa „Margučių rašto paslaptys“.
– Kiaušinių marginimas – vienas labiausiai laukiamų Velykų šventės momentų, kai visa šeima susėda prie stalo ir puikiai leidžia laiką dekoruodami atgimimo simbolį – kiaušinį. Siūlome išbandyti 3 būdus ir dažome tik natūraliais dažais. Su margučių rašto paslaptimis supažindiname ištisus metus, ne tik prieš Velykas, – sakė edukacinių programų vadovė Emilija Petrauskaitė.
Antroje parodoje – „Keturi teptukai – skirtingi potėpiai“ – eksponuojami keturių tautodailininkių iš Vaišvydavos: Laimutės Juškevičiūtės-Jonaitienės, Linos Kluonienės, Laimutės Barauskaitės-Nenortienės ir Gražinos Balsytės-Pasilauskienės tapybos darbai.
Įdomios ir moterų biografijos – vyriausioji įkopus į devintąją dešimtį, jauniausiajai – per šešiasdešimt. Pradėjusios tapyti brandžiam amžiuje aktyviai dalyvauja parodose, kuria eilėraščius, iliustruoja knygeles. Beje, visos moterys gyvena vienoje gatvėje ir kartą per metus savo darbus eksponuoja gatvės šventėje. Jų darbai lyriški, daug šviesos, gamtos vaizdų.
Parodos veiks iki gegužės 8 d.
Onutė Valkauskienė
Autorės niotraukos

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *