Birštono savivaldybėje jau paskiepyta per 15 proc. gyventojų

Sveikatos apsaugos ministerija Birštono savivaldybę priskiria prie taupiausiai naudojančių gautas vakcinas. Savivaldybė iki šiol yra gavusi 1174, o sunaudojusi 1120 vakcinų dozių, iš viso bent viena doze nuo COVID-19 paskiepyta 676 prioritetinių grupių žmonės – sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, onkologiniai pacientai, socialiniai darbuotojai, mokytojai, dalis iš jų paskiepyti abiem dozėmis.
Dar 154 vakcinos dozės gautos šią savaitę, jomis bus skiepijama kitą pirmadienį. Iš jų 30 dozių skirta revakcinacijai.
Birštono pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius Dainius Kryžanauskas teigė, kad iš vyriausios, per 80-90 metų amžiaus, grupės savivaldybėje yra paskiepyti visi senjorai, pareiškę tokį norą, išskyrus tuos, kurie persirgo COVID-19, kol kas susilaikė nuo skiepų dėl sveikatos būklės ar kitų priežasčių. Kreipdamasis į šios amžiaus grupės žmones, kurie galbūt nesulaukė kvietimo, D.Kryžanauskas ragina juos paskambinti į Birštono PSPC – senjorai bus paskiepyti artimiausiu metu. Šiuo metu vakcinuojami žmonės, sulaukę 70 metų ir vyresni.
– Prie Birštono pirminės sveikatos priežiūros centro yra prisirašęs 631 pacientas, sulaukęs 65 metų amžiaus ir vyresnis. Jau paskiepyti 253 pacientai, dar nepakviesti 195 gyventojai, kuriems pagal amžių neatėjo eilė vakcinacijai, – sakė D.Kryžanauskas.
Dėl ketinimų skiepytis telefonu buvo apklausta 416 pensinio amžiaus grupės žmonių, iš jų net 133 gyventojai neišreiškė pageidavimo skiepytis COVID-19 vakcina, į jų vietą buvo pakviesti kiti. Tiesa, iš jų 16 asmenų teigė šiuo metu negalintys skiepytis dėl pateisinamų priežasčių (yra persirgę koronavirusu ar serga kitomis ligomis). Dar 10 pacientų yra neapsisprendę, ar norės skiepytis, 21 asmuo turi dvejonių dėl vakcinos naujumo ir „nepatikrintumo“, todėl nori palaukti ir pasiskiepyti vėliau.
26 birštoniečiai, kviečiami atvykti į skiepų kabinetą, atsisakė, nes pageidavo kitos vakcinos, nei jiems buvo pasiūlyta (geidžiamesnės „Pfizer-BioNTech“, „Moderna“ ar net „Sputnik“ vakcinos). 60 asmenų savo atsisakymą pagrindė baime skiepytis, patirti nepageidaujamus poveikius, tarp jų nemažai tokių, kurie netiki COVID-19 liga arba vakcinos efektyvumu.
Birštono PSPC direktorius pripažino, kad vakcinavimo sėkmė ir sparta priklauso ne tik nuo gaunamų vakcinų kiekių, bet ir nuo gyventojų nusiteikimo skiepų atžvilgiu.
–Kadangi nėra patvirtintos griežtos tvarkos, šiandien gyventojai, atsisakę skiepytis viena ar kita vakcina, nepraranda galimybės būti paskiepyti vėliau norimo gamintojo vakcina. Tačiau tai nėra sąžininga kitų žmonių, kurie skiepijami pagal eilę, atžvilgiu. Stengiamės pacientams paaiškinti, kad visos vakcinos, registruotos Europos Sąjungoje, yra geros ir efektyvios. Vakcina „AstraZeneca“ pagaminta pagal žinomą, išbandytą ir laiko patikrintą technologiją, o „Moderna“ ir „Pfizer“ vakcinos yra sukurtos pagal naujai įdiegtą metodiką, jų veikimo mechanizmas yra skirtingas. Manau, kad pasirinkimas priklauso nuo žmonių įsitikinimų, nuo to, kaip jie priima naujoves, – svarsto D.Kryžanauskas.
Šią savaitę buvo viešai skelbiama, kad skiepijimo apimtys Birštone yra vienos iš didžiausių Lietuvoje – Statistikos departamento duomenimis, šioje savivaldybėje jau paskiepyta per 15 proc. gyventojų. Anot D.Kryžanausko, tam turėjo įtakos gautas ir panaudotas pakankamas vakcinų skaičius bei kiti veiksniai:
– Birštonas yra išskirtinis miestas Lietuvoje pagal savo sveikatinimo specialistų skaičių. O sveikatos priežiūros darbuotojai yra viena prioritetinių grupių vakcinacijos procese. Kitas svarbus momentas yra tai, jog mes sunaudojame visas vakcinos dozes ir kuo operatyviau. Noriu padėkoti pacientams, jog jie noriai skiepijasi, yra pilietiški, atsakingi, brangina ir savo, ir kitų žmonių sveikatą.
Dalė Lazauskienė

Skiepai Birštone. 2021 m. kovo 9 d. duomenys:
Iš viso sunaudota vakcinų – 1120 dozių.
Pirmąja doze paskiepytų žmonių skaičius – 676 (576 –„Pfizer“ vakcina, 100 –„AstraZeneca“ vakcina)
Antrąja doze paskiepytų žmonių skaičius – 444 (visi – „Pfizer“ vakcina).
Apie skiepijimus kas mėnesį:
Sausio mėn. paskiepyti 168 žmonės (visi pirma doze).

Vasario mėn. paskiepyti:
• pirma doze – 374
• antra doze – 388.

Kovo mėn. paskiepyti:
• pirma doze – 134
• antra doze – 56.

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *